2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Több száz milliós pályázati fejlesztési forrásról hirdetett eredményt a JETA kuratóriuma

Több száz milliós pályázati fejlesztési forrásról hirdetett eredményt a JETA kuratóriuma
Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 19., 07:54

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) Kuratóriuma április 15-én, Pakson tartotta ülését, amelyen összesen 500 millió forint pályázati fejlesztési forrás odaítéléséről született döntés, az érintett 47 település számára. A Duna bal partján lévő települések által benyújtott valamennyi pályázat kedvező elbírálásban részesült, két község két pályázata került tartalék listára.

Az egyes településeket tekintve például Kalocsára közel 25 millió, Hajósra 13, Fajszra 13, Foktőre 13 millió, Bátyára 13, Hartára 13, Dusnokra 10,8 millió forint pályázati fejlesztési forrás érkezik, de a többi pályázó is általában 5 és 9 millió forint közötti összeget használhat fel településfejlesztési és közösségi célokra.

2020-ban a JETA pályázatot nyújtott be térségfejlesztési támogatásra a Miniszterelnökség által támogatott PIP Nonprofit Kft-hez, 500 millió forint összegre. A pályázat szakmai programjában bemutatásra kerültek a fejlesztési célok, amelyek a korábbiaknál szorosabban illeszkednek a Paksra tervezett új atomerőmű blokkok előkészítési és létesítési programjához. Prioritást élveznek a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra-fejlesztésre irányuló projektek – áll a JETA sajtóanyagában.

Mint írják, az április 15-i kuratóriumi ülés napirendjei között szerepelt az önkormányzatok számára kiírt pályázati forduló nyertes pályázatainak kihirdetése.

AZ ALAPÍTVÁNYHOZ 70 PÁLYÁZAT ÉRKEZETT BE, AMELYEK KÖZÜL A KURATÓRIUM 61-ET RÉSZESÍTETT TÁMOGATÁSBAN.

Ennek keretében lehetőség nyílik 7 gyermekintézmény és 7 közösségi létesítmény felújítására. A kórházak eszközbeszerzéseket tudnak végrehajtani. Tizenhárom településen járda- és parkoló felújítási és létesítési programok indulhatnak. A nyertes pályázatok között szerepel kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása, játszóterek létesítése, valamint több településen kamerarendszer kerül kiépítésre. Megkezdődhet továbbá a foktői Sport és szabadidőközpont kialakítása, a Medinai Malom vendégház felújítása.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz kapcsolódó információk, így a nyertes pályázatok részletes listája megtalálhatók a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.

Nem a teljesség igényével, de azért szemezgettünk a JETA forrás településenkénti szétosztása és a megvalósuló célok között.

Kalocsán a Szent Kereszt Kórház 11,9 millió forintot fordíthat az endoszkópos műszerpark fejlesztésére, Kalocsa Város Önkormányzata 13 millió forintot nyert az óvodafejlesztés harmadik üteméhez.

A 13 milliós pályázati forrás több település esetében visszaköszönő összeg: Foktő Sport és Szabadidő Központ létrehozására, Harta parkoló építésére, Hajós kitelepítési emlékmű állítására, Fajsz mini bölcsőde építésére, Bátya játszótér létrehozására részesült ilyen, vagy ehhez közeli mértékű vissza nem térítendő támogatásban.

Dunapataj a térfigyelő rendszer fejlesztésére közel 12 millió, Miske ugyan ere a célra 7,7 millió, míg Solt 5 millió forint támogatásban részesül.

Öregcsertő temető felújításra 7,6 millió, Uszód járda felújításra 7,1 millió, Dunaszentbenedek az általános iskola korszerűsítésére 8,5 millió, Ordas a polgármesteri hivatal felújítására 9 millió, Szakmár közterületi szabadidő park létrehozására 8,9 millió, Dusnok a Turisztikai Központ fejlesztésére 10,8 millió, Géderlak járdafelújításra 9 millió, Újtelek járdafelújításra 9,6 millió, Drágszél a szelidi üdülő kerítésének felújítására, parkolóhelyek létesítésére, térfigyelő rendszer bővítésére5,7, Dunaszentbenedek harang pótlására 2 millió, Solt zárt parkoló létrehozására 7,1 millió forint támogatásban részesül.

Mint megtudtuk, a legtöbb település az építési munkálatokhoz szükséges valamennyi engedéllyel rendelkezik, így a beruházások többsége még a tavasszal megkezdődhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK