2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Több száz milliós pályázati fejlesztési forrásról hirdetett eredményt a JETA kuratóriuma

Több száz milliós pályázati fejlesztési forrásról hirdetett eredményt a JETA kuratóriuma
Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 19., 07:54

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) Kuratóriuma április 15-én, Pakson tartotta ülését, amelyen összesen 500 millió forint pályázati fejlesztési forrás odaítéléséről született döntés, az érintett 47 település számára. A Duna bal partján lévő települések által benyújtott valamennyi pályázat kedvező elbírálásban részesült, két község két pályázata került tartalék listára.

Az egyes településeket tekintve például Kalocsára közel 25 millió, Hajósra 13, Fajszra 13, Foktőre 13 millió, Bátyára 13, Hartára 13, Dusnokra 10,8 millió forint pályázati fejlesztési forrás érkezik, de a többi pályázó is általában 5 és 9 millió forint közötti összeget használhat fel településfejlesztési és közösségi célokra.

2020-ban a JETA pályázatot nyújtott be térségfejlesztési támogatásra a Miniszterelnökség által támogatott PIP Nonprofit Kft-hez, 500 millió forint összegre. A pályázat szakmai programjában bemutatásra kerültek a fejlesztési célok, amelyek a korábbiaknál szorosabban illeszkednek a Paksra tervezett új atomerőmű blokkok előkészítési és létesítési programjához. Prioritást élveznek a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra-fejlesztésre irányuló projektek – áll a JETA sajtóanyagában.

Mint írják, az április 15-i kuratóriumi ülés napirendjei között szerepelt az önkormányzatok számára kiírt pályázati forduló nyertes pályázatainak kihirdetése.

AZ ALAPÍTVÁNYHOZ 70 PÁLYÁZAT ÉRKEZETT BE, AMELYEK KÖZÜL A KURATÓRIUM 61-ET RÉSZESÍTETT TÁMOGATÁSBAN.

Ennek keretében lehetőség nyílik 7 gyermekintézmény és 7 közösségi létesítmény felújítására. A kórházak eszközbeszerzéseket tudnak végrehajtani. Tizenhárom településen járda- és parkoló felújítási és létesítési programok indulhatnak. A nyertes pályázatok között szerepel kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása, játszóterek létesítése, valamint több településen kamerarendszer kerül kiépítésre. Megkezdődhet továbbá a foktői Sport és szabadidőközpont kialakítása, a Medinai Malom vendégház felújítása.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz kapcsolódó információk, így a nyertes pályázatok részletes listája megtalálhatók a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.

Nem a teljesség igényével, de azért szemezgettünk a JETA forrás településenkénti szétosztása és a megvalósuló célok között.

Kalocsán a Szent Kereszt Kórház 11,9 millió forintot fordíthat az endoszkópos műszerpark fejlesztésére, Kalocsa Város Önkormányzata 13 millió forintot nyert az óvodafejlesztés harmadik üteméhez.

A 13 milliós pályázati forrás több település esetében visszaköszönő összeg: Foktő Sport és Szabadidő Központ létrehozására, Harta parkoló építésére, Hajós kitelepítési emlékmű állítására, Fajsz mini bölcsőde építésére, Bátya játszótér létrehozására részesült ilyen, vagy ehhez közeli mértékű vissza nem térítendő támogatásban.

Dunapataj a térfigyelő rendszer fejlesztésére közel 12 millió, Miske ugyan ere a célra 7,7 millió, míg Solt 5 millió forint támogatásban részesül.

Öregcsertő temető felújításra 7,6 millió, Uszód járda felújításra 7,1 millió, Dunaszentbenedek az általános iskola korszerűsítésére 8,5 millió, Ordas a polgármesteri hivatal felújítására 9 millió, Szakmár közterületi szabadidő park létrehozására 8,9 millió, Dusnok a Turisztikai Központ fejlesztésére 10,8 millió, Géderlak járdafelújításra 9 millió, Újtelek járdafelújításra 9,6 millió, Drágszél a szelidi üdülő kerítésének felújítására, parkolóhelyek létesítésére, térfigyelő rendszer bővítésére5,7, Dunaszentbenedek harang pótlására 2 millió, Solt zárt parkoló létrehozására 7,1 millió forint támogatásban részesül.

Mint megtudtuk, a legtöbb település az építési munkálatokhoz szükséges valamennyi engedéllyel rendelkezik, így a beruházások többsége még a tavasszal megkezdődhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK