2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Várhatóan Tanács Eszter Tímeát nevezik ki az új kiskunhalasi börtön parancsnokának – Kalocsára Állampusztáról érkezhet az új vezető

Zsiga Ferenc  |  2019. 01. 16., 10:22

A Büntetés-végrehajtás (BV) honlapján még be nem jelentett, így nem hivatalos értesülésünk szerint a belügyminiszter várhatóan dr. Tanács Eszter Tímea bv. ezredest nevezi ki az újonnan létesülő kiskunhalasi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokának. A Kalocsai Fegyház és Börtön megbízott vezetője várhatóan az eddig az Állampusztai BV Intézetben parancsnokhelyettesként szolgáló Ambrus Lajos bv. alezredes lehet.

A nem hivatalos információ hetek óta kering a BV berkeiben, de jogi értelemben a mai napig a két érintett parancsnok eredeti státuszában látja el feladatát. Ez akár azt is jelentheti, hogy esetlegesen változás következik be az új kinevezésekben.


Forrás: Zsiga Ferenc

Tájékozódásunk szerint az új kiskunhalasi BV Intézet alapításáról szóló jogszabály még nem jelent meg. Ám Halason a volt tüzérlaktanyából, illetve menekült szállásból kialakítás alatt álló, először a kalocsai női börtönből oda szállított női fogvatartottakkal induló börtön kivitelezési munkálatai - esetleg már hamarosan az új parancsok felügyeletével - jól haladnak.

Azt Orosz Zoltán szóvivő portálunk megkeresésére korábban megerősítette, hogy

A HALASI BÖRTÖN VÁRHATÓAN TAVASSZAL KEZDI MEG MŰKÖDÉSÉT.

A szóvivőhöz eljuttatott kérdéseinkre adott válaszból kiviláglik, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön továbbra is büntetés-végrehajtási célokat szolgál.

A TAVALYI KÜLSŐ FELÚJÍTÁST KÖVETŐEN A BVOP TERVEZI A KALOCSAI INTÉZET BELSŐ FELÚJÍTÁSÁT.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a belső felújítás mikor kezdődik, illetve hogy ezalatt az épületben továbbra is fenntartják-e a fegyház és börtön funkciót, vagy azt az üres épületben végzik majd.

Értesülésünk szerint az új kiskunhalasi BV Intézet börtön és fogház büntetésre ítélt, elsősorban női elítélteket fogadja majd, – erre utal a női parancsnok várható kinevezése – és ahogy Kalocsán, ott is végeznek varrodai tevékenységet. Halason tett látogatásunk alkalmával tapasztaltuk, hogy a textilipari tevékenységhez szükséges helyiségeket, raktárakat is kialakították.

Kiskunhalason az önkormányzat a régi városháza épületében  toborzó irodaként működő, két helyiséget adott ingyenes használatba a BV OP számára. A helyhatóság ezzel kívánja segíteni a BVOP-t, hogy a börtön működtetéséhez szükséges büntetés-végrehajtási tiszt, tiszthelyettes, közalkalmazott létszámot mielőbb feltöltsék, megkezdődjön a kiképzésük.

Egyes Kalocsán szolgálatot teljesítőknek nyilatkozni kell majd arról: vállalják-e, hogy a szolgálati feladataikat, akár új, magasabb beosztásokban Kiskunhalason ott lakással vagy átjárással látják el. Mint korábban a BVOP megerősítette, az átjáráshoz a BV buszjáratokat működtet majd.

Az új Kiskunhalasi börtön befogadóképessége értesülésünk szerint 500-520 fő körül alakul, így a biztonsági, nevelő és egyéb feladatokat ellátó hivatásosok és BV alkalmazottak száma az önkormányzattól kapott információ szerint vélhetően elérheti, illetve meghaladhatja majd a kétszáz főt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK