2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb üzemcsarnok alapkövét helyezték el, emlékművet avattak Pata József tiszteletére a róla elnevezett vállalat fajszi székhelyén

Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 11., 13:18

Ahogy azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a fajszi Pata József Kft-nél május 6-án tett látogatásán bejelentették: a családi tulajdonban lévő autóipari beszállító cég 303 milliós beruházását követően – ehhez a Kormány 137 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított, ezzel segítve 115 munkahely megőrzését - a vállalat 2,5 hektáros területén újabb 1200 négyzetméteres üzemcsarnok alapkövét helyezik el. Az eseményre nem sokáig kellett várni, június 10-én a cég partnerei, a sajtó képviselői részére rendezett üzembejárást követően ünnepélyesen elhelyezték az új csarnok alapkövét, majd leleplezték a Pata József emlékére munkatársai által fémből készített alkotást.

Amint az közismert, a közel 30 éves múltra visszatekintő, Pata József által alapított és felvirágoztatott fajszi székhelyű, családi vállalkozásként működő vállalat a Magyar Suzuki számára több száz féle alkatrészt gyárt, ezekből évi 20 millió darabot főbeszállítóként biztosít.

A mintegy 1,5 órás, 30 fős csoportokban induló üzembejárás alkalmával gyakorlatilag a miniszter által is megtekintett gyáregységeket, csarnokokat és a benne folyó munkát mutatták be a hagyományos présgépektől a legmodernebb robot és lézertechnikáig, nem utolsó sorban a japán precizitást mindenben követő és biztosító minőségellenőrzésig.

Az első csoportot dr. Pata Ildikó, a Pata József Kft. tulajdonos ügyvezetője vezette, és minden egyes állomáshelyen részletes tájékoztatást adott a nagyobb részt szakmai közönségnek.

Az üzembejárás végén, az összesen 2,5 hektáros terület még utolsó be nem épített részén, háttérben az újonnan építendő 1200 négyzetméteres üzemcsarnok földmunkáival, dr. Pata Ildikó és családja, valamint Zsigó Róbert országgyűlési képviselő időkapszulát helyezett el, benne családi fotókkal és a következő generációk számára a kort szemléltető két újságcikkel, kiadvánnyal, pénzérmével, és egy a Fajszon készülő, jellegzetes Suzuki alkatrésszel. Az időkapszulát a cég vezetői egy feliratozott gránitkőlappal zárták le.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Innen a résztvevők az elsők között épült, dr. Pata Ildikó dolgozószobáját is befogadó létesítmény főbejárata mellett felállított, a cég munkatársai által tervezett és fémből készített emlékműhöz vonultak. A feszült várakozással töltött percekben, a több mint száz fős közönségnek először a helyi általános iskolások adtak műsort, majd az unokák visszaemlékezései, és a Pata József életútját, emberi nagyságát méltató beszédek következtek. Ezek elhangzását követően az emlékművet Pata Józsefné, Ilonka, dr. Pata Ildikó és a család többi tagja, valamint az alkotás megálmodói és elkészítői közösen leplezték le.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Megható epizódja volt az ünnepségnek, amikor Pata József egykori barátai, üzlettársai, munkatársai az emlékműnél sorban fejet hajtottak, többen a nevét őrző alkotást is megérintették.

A nagyszabású, kitűnően szervezett üzembejárás és ünnepség fogadással zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK