2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Utolsó útjára kísérték Csere Lajost, Bóbyt, a hagyományőrző halászt

Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 14., 19:05

Január 13-án délután, verőfényes napsütésben, kistelepülésen szokatlanul nagy tömeg kísérte utolsó útjára a hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség következtében 2021. december 27-én, életének 61. évében, fajszi otthonában elhunyt Csere Lajost, Bóbyt. Az egyik legismertebb fajszi polgártól, kisszerszámos halásztól, az országos érdekszövetség, a fajszi Dunagyöngye Kishalász Egyesület évtizedeken át elnökétől, betegsége elhatalmasodása után tiszteletbeli elnökétől mintegy 450 fő búcsúzott személyesen.

A családtagok mellett számos barát, még távolabbi Duna menti településekről is érkező halásztárs helyezte el koszorúit, a kegyelet virágait az elhunyt hamvait tartalmazó urna körül, a fajszi temetőben.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A több generációra visszamenőleg halászcsaládból származó Bóby éveken át dolgozott azért, hogy 2013-ban a kisszerszámos halászat Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán címmel felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Névjegyzékébe, majd idén a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba is – mint nemzeti érték és hungarikum.

Dr. Csona-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója búcsúbeszédében felidézte az elhunyt életútját, kiemelve:

Te igazán tudtad az utat és a jelentőségét is. Szívügyednek, életet feladatának tekintetted a nagy szerelem, a kisszerszámos hagyományos halászat megőrzését, átadását, a közösség formálását, összetartását. A fajszi Dunagyöngye Kishalász Egyesület összefogása után 2008-tól az Országos Kishalász Érdekszövetség létrehozásával elnökként egyengetted, hogy az országban működő egyesületek lehetőséget kapjanak, szóhoz jussanak, egységbe tömörülve képviseljék a kishalászok érdekeit. Szerveztél, kapcsolatokat építettél, kerested a megmutatkozás, a megszólalás lehetőségét. A Te lendületednek, nyüzsgésednek köszönhetően indult el a folyamat, amelynek eredményeképpen a Hagyományos halászat a Duna magyarországi szakaszán című örökségelem 2013-ban felkerült a szellemi kulturális örökség névjegyzékébe…A Dunára tekintve most már mindig benne látunk Téged. Emlékedet örökké őrizni fogjuk, mindig köztünk leszel. Folytasd végtelen utad az égi vizeken!”

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés