2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Sport és néptánc kavalkád, Összetartozunk program Homokmégyen

Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 17., 15:24

Homokmégyen november 16-án, szombaton már reggel kilenc órakor megmozdult a falu, tréningruhába öltözött gyerekek, felnőttek sokasága igyekezett a sportcsarnokba. A település legtöbb embert befogadó épületében a helyi identitás megőrzésének, a sportélet szervezésének generációkon átívelően legendás alakjára, Pirisi Lászlóra, a helyi általános iskola egykori igazgatójára emlékeztek. A kilencedik alkalommal megrendezett sport és kulturális műsorfolyamba idén a megyei önkormányzat Összetartozunk programja illeszkedett, ezzel is színesítve és tartalmasabbá téve a már karácsonyi ünnepkör jegyében is zajló eseményeket.

A kalocsai járásban Homokmégy, az ottani kulturális - és sportélet, különösen a hagyományok ápolása messze túlmutat a település határain. A homokmégyi néptánc és népdalkincsnek, pingálásnak és hímzésnek, a kézműves élelmiszerek készítésének nagy hagyománya van, amit szakkörök szervezésével, tankonyha működtetésével is igyekeznek átörökíteni, életben tartani.

A községben élő Fodor Andrásné, aki a mesterségét édesapjáról tanulta és kisgyermekkora óta méhészkedik minden olyan eszközt, még egy több mint 100 éves kast is magával hozott, hogy szemléltesse a méhektől a méz üvegbe töltéséig tartó folyamatot. A különböző mézek kóstolása mellett a méhész saját készítésű mézes süteményeit is majszolhattak az édesszájúak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Kárpiné Matos Mária a legkülönbözőbb ízesítésű kézműves sajtokkal vonzotta a látogatókat, akik azt is megtudhatták, hogy az egyes sajtok ízvilága négy generáción keresztül formálódott, alakult. Mária is hozzá tett ehhez. A dióval készült sajt ugyan nem az ő találmánya, de finomított, a kor ízléséhez igazította a sajtot, amelyhez a szükséges tejet az édesanyja által gondozott két tehén adja.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Romsicsné Szarka Vera neve nem csak Homokmégyen hangzik ismerősen. Az író, pingáló tehetségéről híres népművészt idén Bács-Kiskun Príma díjára jelölték, amit örömmel elfogadott az írást, pingálást a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tanító homokmégyi asszony.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Víg Sándorné hímző szintén bemutatta tudományát. Gyönyörűen hímzett terítői mindazt a motívumvilágot felölelik, amely miatt ország-világ előtt ismert és a magyaros megjelenítés része a kalocsai, Kalocsa környéki és homokmégyi hímzés.

Az esemény 13 órakor tartott ünnepélyes megnyitója után a Homokmégyi Hagyományőrző Népi Együttes több, köztük a gyermek tánccsoportja lépett fel a sportcsarnokban felállított alkalmi színpadon.

A kilencedik alkalommal megrendezendő Pirisi László Emlék Sportnap már pénteken délután elkezdődött az asztalitenisz bajnoksággal, hogy aztán a sportesemények egészen szombat 18 óráig tartsanak.

Sok érdeklődött vonzott a jégkoronghoz hasonló, de jégpálya nélküli foorball, amelyet a gyerekek számára rendezett amerikai foci követett a sportág ismert szereplője, a helyi Vargacz Norbert irányításával.

A hagyományokhoz igazítva idén is volt aerobic, judo, aikida bemutató, latin fitness és kispályás labdarúgó mérkőzés.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


2019. november 16-án a homokmégyi sportcsarnokba rendezett programot az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei