2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Sport és néptánc kavalkád, Összetartozunk program Homokmégyen

Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 17., 15:24

Homokmégyen november 16-án, szombaton már reggel kilenc órakor megmozdult a falu, tréningruhába öltözött gyerekek, felnőttek sokasága igyekezett a sportcsarnokba. A település legtöbb embert befogadó épületében a helyi identitás megőrzésének, a sportélet szervezésének generációkon átívelően legendás alakjára, Pirisi Lászlóra, a helyi általános iskola egykori igazgatójára emlékeztek. A kilencedik alkalommal megrendezett sport és kulturális műsorfolyamba idén a megyei önkormányzat Összetartozunk programja illeszkedett, ezzel is színesítve és tartalmasabbá téve a már karácsonyi ünnepkör jegyében is zajló eseményeket.

A kalocsai járásban Homokmégy, az ottani kulturális - és sportélet, különösen a hagyományok ápolása messze túlmutat a település határain. A homokmégyi néptánc és népdalkincsnek, pingálásnak és hímzésnek, a kézműves élelmiszerek készítésének nagy hagyománya van, amit szakkörök szervezésével, tankonyha működtetésével is igyekeznek átörökíteni, életben tartani.

A községben élő Fodor Andrásné, aki a mesterségét édesapjáról tanulta és kisgyermekkora óta méhészkedik minden olyan eszközt, még egy több mint 100 éves kast is magával hozott, hogy szemléltesse a méhektől a méz üvegbe töltéséig tartó folyamatot. A különböző mézek kóstolása mellett a méhész saját készítésű mézes süteményeit is majszolhattak az édesszájúak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Kárpiné Matos Mária a legkülönbözőbb ízesítésű kézműves sajtokkal vonzotta a látogatókat, akik azt is megtudhatták, hogy az egyes sajtok ízvilága négy generáción keresztül formálódott, alakult. Mária is hozzá tett ehhez. A dióval készült sajt ugyan nem az ő találmánya, de finomított, a kor ízléséhez igazította a sajtot, amelyhez a szükséges tejet az édesanyja által gondozott két tehén adja.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Romsicsné Szarka Vera neve nem csak Homokmégyen hangzik ismerősen. Az író, pingáló tehetségéről híres népművészt idén Bács-Kiskun Príma díjára jelölték, amit örömmel elfogadott az írást, pingálást a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tanító homokmégyi asszony.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Víg Sándorné hímző szintén bemutatta tudományát. Gyönyörűen hímzett terítői mindazt a motívumvilágot felölelik, amely miatt ország-világ előtt ismert és a magyaros megjelenítés része a kalocsai, Kalocsa környéki és homokmégyi hímzés.

Az esemény 13 órakor tartott ünnepélyes megnyitója után a Homokmégyi Hagyományőrző Népi Együttes több, köztük a gyermek tánccsoportja lépett fel a sportcsarnokban felállított alkalmi színpadon.

A kilencedik alkalommal megrendezendő Pirisi László Emlék Sportnap már pénteken délután elkezdődött az asztalitenisz bajnoksággal, hogy aztán a sportesemények egészen szombat 18 óráig tartsanak.

Sok érdeklődött vonzott a jégkoronghoz hasonló, de jégpálya nélküli foorball, amelyet a gyerekek számára rendezett amerikai foci követett a sportág ismert szereplője, a helyi Vargacz Norbert irányításával.

A hagyományokhoz igazítva idén is volt aerobic, judo, aikida bemutató, latin fitness és kispályás labdarúgó mérkőzés.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


2019. november 16-án a homokmégyi sportcsarnokba rendezett programot az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK