2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Két uszódi és egy bátyai lakos hunyt el az M6-oson történt balesetben –Büntetőfékezés okozhatta a balesetet?

Illés György Cinó  |  2021. 10. 05., 19:50

Úgy tudjuk, budapesti munkahelyükről tért volna haza annak a kisbusznak a nyolc utasa, amely jármű az M6-os autópályán szerda délután szenvedett tragikus balesetet. A balesetről napvilágot látott híradások közt előfordulnak egymással nem teljes összhangban lévő információk, a közösségi médiában is találgatások és vélt vagy valós értesülések kerültek nyilvánosságra, úgy a baleset okait, mint következményeit illetően. Mindez a szomorú tényen nem változtat: legalább három halálos áldozatot és több sérültet hagyott maga után a kalocsai munkásbusz balesetében.

A balesetről előbb hírben is beszámoltunk, később több hírforrás információit és a rendőrségtől és a mentőktől kapott hivatalos tájékoztatásokban közölteket egy nagyobb lélegzetvételű cikkben is összefoglaltuk.

A területileg illetékes Fejér Megyei Megyei Rendőr-főkapitányság közleményére hivatkozva megírtuk, szeptember 29-én 16 óra 45 perc körül eddig ismeretlen okból egy az M6-os autópályán Budapest irányából közlekedő gépjármű a 33-as kilométerszelvényében lesodródott az úttestről, majd szalagkorlátnak ütközött. A baleset során többen kiestek a járműből, két férfi a helyszínen életét vesztette, további hat utast pedig kórházba szállítottak.

A Blikk cikke szerint a kisbusz hídpillérnek – az autópálya-felüljáró pillérjének – ütközött, majd többször is megpördült. A katasztrófavédelem tájékoztatására hivatkozva azt írták, hogy három mentőhelikopter és hat mentőautó is érkezett a helyszínre, Ráckeresztúr közelébe.

Az Origo leírása szerint a kisbusz előbb a szalagkorlátnak, majd hídpillérnek ütközött.
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Sebestyén Mária tájékoztatására hivatkozva azt írták, hogy este nyolckor még tartott a helyszínelés a baleset után, amelyben két férfi halt meg, ketten életveszélyes, ketten súlyos, míg ketten könnyű sérüléseket szenvedtek.

A Dunaújváros.com értesülései szerint az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalának ráckeresztúri lehajtójánál történt a baleset. A portál megírta, hogy munkásokat szállított kisbusz, amelynek vezetője – akiről később megtudtuk, hogy egy kalocsai fiatalember – vezetője elveszítette uralmát a gépjármű felett, a kisbusz felborult. A portál szerint feltehetően előzési manőver közben történt a baleset, amelyben a két elhunyt mellett, hárman életveszélyesen, hárman pedig súlyosan megsérültek. A dunaújvárosi portál szerint a hat sérültet a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba, a fővárosba, illetve Székesfehérvárra szállították.

Kérdésünkre a mentőszolgálat már két életveszélyes, két súlyos-életveszélyes és két súlyos sérült kórházba szállításáról számolt be. Amint később megtudtuk, és azt a rendőrségtől tisztázó kérdéseinkre adott válasza is megerősítette, a kórházban másnap egy harmadik utas is életét vesztette.

Forrás: Police.hu


A rendőrségtől azt is megtudtuk, hogy az együtt utazók – a halálos áldozatok és a sérültek is, mindannyian 18-53 év közötti férfiak – kalocsaiak, illetve környékbeliek, lakóhelyük a Kalocsai járásban van.

Kérdések és ellentmondások a baleset körülményeit illetően

A híradások egy észe a hídpillérnek ütközést említ, más közlések csak szalagkorlátról írnak – de cikkünk közösségi megosztásai alatti hozzászólók egy része ezt is kétségbe vonja –, és különbség van a híradások közt sérülések súlyosságának megítélésében is.
Ez utóbbiban a mentőszolgálat tájékoztatását tekinthetjük hivatalos, mérvadó információnak.

Nem hivatalos forrásból azonban úgy tudjuk, hogy a baleset legfiatalabb érintettje már elhagyhatta a kórházat, sérülései nem súlyosak. Megjegyezhetjük ugyanakkor, hogy a helyszínen közrejátszhatott állapota megítélésében az őt ért érzelmi sokkhatás is.

Szintén nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy

A KÉT HELYSZÍNEN ELHUNYT SZEMÉLY USZÓDI ILLETŐSÉGŰ, A BALESET HARMADIK, KÉSŐBB A KÓRHÁZBAN ELHALÁLOZOTT ÁLDOZATA BÁTYAI ILLETŐSÉGŰ.

Értesülésünk szerint az egyik elhunyt, egy uszódi férfi 25 éves, a másik uszódi férfi 50 év körüli, a bátyai áldozat 45 év körüli életkorú volt.

Információink szerint a szerencsétlenül járt utazó társaság az az építőiparban tevékenykedő munkásbrigád, akik a piactér mellett gyülekeztek kora reggelenként, hogy együtt menjenek kisbuszukkal a munkavállalás földrajzilag változó helyszíneire, ezúttal a fővárosba, ahonnan hazafelé jövet történt a tragikus baleset.

Büntetőfékezés?

A közösségi médiában a baleset hírei kapcsán napvilágot látott vélemények között vannak olyanok is, amelyek szerint a jármű sofőrjét egy „büntetőfékező” késztette a később végzetes következményekkel járt manőverre: nagy sebességnél, hirtelen kellett fékeznie és félrerántotta a kormányt, ami jármű fölötti uralma elvesztéséhez vezetett.

Ezzel szemben a fentebb idézett híradások közt a Dunaújváros.com című portál „nem hivatalos, de megbízható” – vélhetően helyszíni információkra, szemtanúk elbeszélésére épülő – értesülésként elhibázott előzési manővert feltételez a baleset okaként (bár nem teszik egyértelművé, hogy ez a kisbusz előzött-e, vagy épp azt előzte valaki).
A hírt kísérő közösségi médiás kommentek közt találtunk olyant, amely önmagára helyszíni tanúként utaló hozzászóló ez utóbbit, a dunaújvárosi portál előzést említő verzióját erősíti meg.

Jelen pillanatban tehát továbbra is több bizonytalanság gátolja a történtek rekonstruálását. A baleset körülményeinek tisztázása a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság feladata lesz, akik jelenleg is szakértő bevonásával, büntetőeljárás keretében vizsgálják a baleset körülményeit.

AZ ELHUNYTAK SZERETTEINEK SZERKESZTŐSÉGÜNK EZÚTON NYILVÁNÍTJA KI RÉSZVÉTÉT, A SÉRÜLTEKNEK PEDIG MIELŐBBI, TELJES FELÉPÜLÉST KÍVÁNUNK!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!