2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Lakókonténerekkel bővítik az állampusztai és a halasi börtönt – A Kalocsai Járásbíróságon is folynak fogvatartotti kártérítési perek

Lakókonténerekkel bővítik az állampusztai és a halasi börtönt – A Kalocsai Járásbíróságon is folynak fogvatartotti kártérítési perek
Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 08., 08:10

Magyarország tíz börtönében, köztük a Hartai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben és a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben helyeznek el lakókonténereket a fegyintézetekben meglévő zsúfoltság csökkentése, a mintegy 120-ról 100 százalékos telítettség megvalósulása érdekében. Minderről a március 5-én, csütörtökön megjelent kormányrendelet rendelkezik.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként kezelt fejlesztésre a kormány 30 milliárd forintot csoportosított át. A projekt ellenlépéseként tekinthető annak, hogy a „börtönbiznisz” keretében, a Magyar Álammal szemben, a zsúfoltságra hivatkozva tízezres nagyságrendben indítottak pereket a fogvatartottak, illetve jogi képviselőik.

Információnk szerint az ilyen ügyek magas száma miatt ezek a perek a büntetés-végrehajtási intézetek székhelye szerinti járásbíróságok hatáskörébe kerültek, Kalocsán is számos ilyen ügyet iktattak.

Mint emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a magyar kormány nem hajlandó bűnözőknek fizetni a továbbiakban. A kormány leállította a kifizetéseket.

Amint az a Magyar Közlönyben megjelent Kormányrendeletből kiderül, az országban tíz büntetés-végrehajtási intézet területén helyeznek el a börtönviszonyokhoz igazított lakókonténereket.

Így hozzánk legközelebb konténerbörtön épül Harta külterületén, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, valamint Kiskunhalason az új Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén.

Kalocsához közel esik még Baracska (Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet) és Dunaújváros (Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet) konténerbörtön fejlesztése.

A vonatkozó jogszabály szerint a kiemelt állami beruházásként kezelt fejlesztésnek 2020.szeptember 30-ig kell megvalósulnia. Ezzel egy időben a jelenlegi közel 120 százalékos fegyintézeti telítettséget 100 százalékos szintre kell visszaszorítani. A 10 helyszínen megvalósuló projekt teljes költsége 30 milliárd forint.Kép forrása: Pozsgai Ákos / baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>