2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Tarol a „kristály” a kalocsai cigányság közt? – Roma civilek petícióztak, a rendőrség válaszolt

Tarol a „kristály” a kalocsai cigányság közt? – Roma civilek petícióztak, a rendőrség válaszolt
Illés György Cinó  |  2024. 01. 03., 13:42

Az új pszichoaktív anyagok a jogi szakmát is kihívások elé állították, hiszen az újabb formulákat tervező és legyártó vegyészek mindig egy lépéssel az adott molekulát tiltólistára tevő hatóságok előtt járnak egy lépéssel. Ezért a BTK-ban külön tényállást definiáltak, ez az új pszichoaktív anyaggal visszaélés. Ez ugyan ad eszközöket a bűnüldözőknek, de e szerek hatékonysága, olcsósága és veszélyessége miatt ennek ellenére is súlyos társadalmi veszélyeket hordoz. Ezekre irányította rá a figyelmet újra roma aktivisták egy csoportja, akik novemberben petíciót adtak át a kalocsai rendőrségnek, határozottabb fellépést sürgetve, amire – megkeresésünkre a vármegyei rendőrség sajtóosztálya válaszolt.

Már 2017-ben is sajtóvisszhangot kapott a szintetikus drogoknak a kalocsai cigányság körben való rohamos terjedésének kérdése. Az akkor ’zsálya’, a változó forgalomba hozatal és kiszerelési szokások nyomán újabban – kristály néven futó szerek terjedését a 168 Óra karolta föl, amit most kalocsai cigány aktivisták egy csoportja újra fölvetett, amikor tavaly november 9 délutánján petíciót kíséreltek meg átadni a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetőjének, a kalocsai cigányság körében elterjedt és köztük halálos áldozatokat is szedő, a fogyasztókat bűnöző életmódba sodró kábítószerek elleni határozottabb fellépés érdekében.Forrás: Illés György / KALOhírek


A civilek hangadója a közéleti szerepvállalásáról is ismert Sztojka Katalin volt, a mellette állók pedig elmondásuk szerint az új pszichoaktív szerek terjedését személyesen is megszenvedték – egyikük fia például néhány éve lett öngyilkos, és az apa biztosra veszi, hogy a szerhasználat sodorta e végzetes döntésbe, mások iskolájukat, munkahelyüket feladó hozzátartozóikért aggódtak.
A petíciót akkor nem sikerült átadniuk, mivel annak címzettje, a kalocsai rendőrkapitány házon kívül tartózkodott, kijelölt helyettesítőjének pedig nem kívánták átadni követeléseiket, de úgy tudjuk, később sor került a petíció átadására.

A demonstrálók szerint a „kristály” az utóbbi években rohamosan terjed főleg a cigány fiatalok, de nemcsak a fiatalok körében. Úgy vélik, hogy ennek a folyamatnak nagyon súlyos következményei lesznek, nemcsak a szerhasználattal érintett kisebbségiek és közvetlen környezetük számára, hanem a többségi társadalomra nézve is, mivel

A „KRISTÁLY” TÖMEGES HASZNÁLATA MIATT EGZISZTENCIÁLIS CSŐDBE JUTÓ RÉTEGEK BŰNÖZÉSBŐL FOGJÁK ELŐTEREMTENI AZ ÚJABB ÉS ÚJABB ADAGOKRA VALÓT.

Amint a kalocsai rendőrkapitányság előtt a petíciót átadó, háromtagú delegációra várva fogalmaztak, ebben a súlyos helyzetben

a rendőrség nem tesz semmit,holott szerintük könnyűszerrel ki lehetne deríteni, hogy kik az ellátók.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Ennek némileg ellentmond, hogy az egyik nagy port felverő miskei eset nyomozati szakaszának lezárásáról épp néhány hete adtunk hírt, 2021-ben egy kalocsai kristályárus pár lebukásáról írtunk, 2020-ban pedig egy kalocsai szállal is rendelkező, új pszichoaktív anyagot terjesztő hálózat felgöngyölítése került címlapra - hogy csak a legismertebb eseteket említsük.

MEGKÉRDEZTÜK A BÁCS-KISKUN VÁRMEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG SAJTÓOSZTÁLYÁT IS, HOGY MIT MUTATNAK A NYOMOZATI TAPASZTALATOK AZ ÚJ PSZICHOAKTÍV ANYAGOKKAL VALÓ VISSZAÉLÉSEK VONATKOZÁSÁBAN.

Az „új pszichoaktív anyagok”, hétköznapi nevükön dizájner (designer) drogok – mint a ’kristály’, a ’zsálya’, a ’herbál’ (…) – közös jellemzője, hogy szintetikus úton állítják elő őket, és a formulák folyamatos módosításával kerülik ki a kábítószer-ellenes szabályokat. Ezáltal az újabb variánsokat gyakorlatilag a fogyasztókon tesztelik, sokszor súlyos rövid- és hosszútávú mellékhatásokkal, esetenként halálos kimenetellel. Az előállításuk ugyanakkor rendkívül olcsó, a hatásuk pedig akár sokszorosa is lehet a hasonló hatású természetes hatóanyagoknak, ami által gyors hozzászokást okozhatnak, és erős függőséget alakíthatnak ki, gyors leépülést vonva maguk után nem beszélve a kiszámíthatatlan hatásokról, a katatóniától a dührohamokig. A hazai szabályozás az „új pszichoaktív anyagok” fogalmának bevezetésével vette föl a harcot tudatmódosító szerek e virulens kategóriájával szemben, amellyel kapcsolatos visszaéléseket a BTK. a kábítószerekre vonatkozó szabályoktól elkülönítve, önálló fejezetben tárgyalja.A rendőrség a szerkesztőségünknek kérdéseinkre adott válaszban elzárkózott attól, hogy az új pszichoaktív anyagok terjedésének etnikai vonatkozásairól nyilatkozzanak, hiszen ilyen nyilvántartást nem vezetnek, adatvédelmi, személyiségjogi okokból nem is tehetnék, és módszerük sincs az elkövetők etnikai hovatartozásának megállapítására.

Azt viszont

HATÁROZOTTAN ELUTASÍTOTTÁK, HOGY NEM TENNÉNEK SEMMIT A KÁBÍTÓSZER OKOZTA PROBLÉMÁK MEGELŐZÉSÉRE ÉS VISSZASZORÍTÁSÁRA.

Egy portálunknak név nélkül nyilatkozó addiktológus szakember ugyanakkor megerősítette, hogy

A PRAXISÁBAN TAPASZTALT ESETSZÁMOK ALAKULÁSA IGAZOLJA AZ ÚJ PSZICHOAKTÍV ANYAGOK ROHAMOS TERJEDÉSÉT.

Azt is megerősítette, hogy

AZ ÉRINTETTEK KÖZT FELÜLREPREZENTÁLTAK A ROMA KÖTŐDÉSŰ BETEGEK.

A rendőrség felderítő és megelőző tevékenységének bemutatására a rendőrség a következőket közölte:

  • 2023-ban vármegyénkben megalakult a Bács-Kiskun Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács, amelynek kiemelt feladata a kábítószerrel és új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos jogsértések megelőzése, illetve a prevenciós tevékenység a leginkább veszélyeztetettek számára.
  • A kábítószerrel, új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos bűncselekmények felderítésére, megelőzésére emellett a rendőrkapitányságok is nagy figyelmet fordítanak. A legtöbb helyen az általános és középiskolákban is elérhetőek a rendőrségi megelőző programok – a DADA és az Ellenszer –, amely programok a fiatalok figyelmét – a saját korosztályuknak megfelelően – a drogfogyasztás és a függőség veszélyeire hívják fel.
  • A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Kalocsai Rendőrkapitányság ebben az évben is több büntetőeljárást fejezett be, valamint jelenleg is folytat büntetőeljárásokat kábítószer-kereskedelem, kábítószer birtoklás és új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt, ezzel a terjesztői és a fogyasztói oldal felszámolását egyaránt megcélozva.
  • A Kalocsai Rendőrkapitányság stratégiai ütemterv alapján folytat prevenciós tevékenységet oktatási intézményekben, nyílt napokon, közösségi rendezvényeken. A legutóbbi drogprevenciós programjuk 2023. november 30-án volt a kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskolában.

A 2023. évi roma közmeghallgatáson is szóba került a „kristály” ügye, mivel a Cigány Nemzetiségi Önkormányzatot is olyan kritikák érték, hogy bár tudnak a problémáról, nem tesznek ellene semmit. Ott Korsós Margarett képviselő szintén visszautasította e vádakat, mondván, drogprevenciós alkalmakat, előadást, fórumot szerveztek, amelyeket az érintettek körében is népszerűsítettek.
A RENDŐRSÉGI TÁJÉKOZTATÁSÁT KÉRTÜK A FELDERÍTÉSI STATISZTIKÁK VONATKOZÁSÁBAN IS.

A tájékoztatás szerint új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt Kalocsai Rendőrkapitányságon 2018–2022. években az alábbiak szerint alakult a büntetőeljárások és a vádemelésre átadott ügyek száma:

 

regisztrált bűncselekmények

Adott évben vádra küldött ügyek száma

2018.

7

3

2019.

2

1

2020.

2

0

2021.

7

7

2022.

4

6

Ennek alapján az ismertté vált esetek számát tekintve különösebb tendencia nem látható, csupán annyi, hogy már öt éve is jelentős számú ügy került a hatóság asztalára.
Az eredményesen, vádemelési javaslattal zárt ügyek tekintetében viszont a tavalyi és a tavalyelőtti év volt erősebb, amiben közrejátszhat, hogy egyes esetek hosszabban elhúzódhatnak, így nem a felderítés évében kerülnek át az ügyészséghez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK