2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Eltaposott virágok” Kalocsán – 56-os kiállítással nyílik az ASTRICEUM

Helyszín: ASTRICEUM, Kalocsa, Szentháromság tér
Dátum: 2016. december 16., péntek 17:00
„Eltaposott virágok” Kalocsán – 56-os kiállítással nyílik az ASTRICEUM

Elérkezett a pillanat, amikor is egy évek óta tartó kemény munka végére kerül pont – decemberben megnyílik a látogatók előtt a Szentháromság téren az ASTRICEUM Érseki Múzeum. Az épület kortárs anyagot befogadó szárnyában az „Eltaposott virágok” című különleges, interaktív, intenzív vizuális élményt ígérő anyaggal tárja szélesre kapuit a kívül-belül megújult, funkcióját tekintve is átalakított épület.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület közös szervezésében és rendezésében áll össze a formabontó vonalvezetést és audio-vizuális élményt ígérő, csontig hatoló tárlat. A 2008-ban alakult egyesület kiállítás-rendezés mellett hadisírokat kutat és gondoz, múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart, illetve I. és II. világháborús kutatási tevékenységet folytat, tudtuk meg a szervezet elnökétől, Szebenyi Istvántól.

– Kiállításunk a vérbe fojtott forradalomról szól, ami egy vándorkiállítás. Kalocsán mutatkozik be és innen indul majd országjárásra, amelynek Salgótarján lesz a végállomása.

A tárlat egy fiatal költő, Ravasz István életútján mutatja be az ’56-os eseményeket komoly enteriőrrel, tárgyanyaggal és az egész történet megelevenedik.

Összetett és színes installációt építünk utcarészlettel, egy interaktív kiállítás várja majd a látogatót – meséli Szebenyi István.

– Ennek ötlete tavaly fogalmazódott meg, amikor egy barátom átküldte nekem az „Európa népeihez” című verset, Ravasz István költő tollából. Róla érdemes tudni, hogy egy vétlen vértanúja volt az ’56-os eseményeknek, és mindössze tizennyolc éves volt, amikor a salgótarjáni sortűz áldozata lett. Rövid életútja során több mint kétszáz verset írt, amelyből harminc-negyven ötvenhatos témát fogalmaz meg – folytatja.

– Lesz egy statikus tér, amely mindkét fél veszteségeit bemutatja. Ebből a térből lép át a látogató a következő helyiségbe a vers gondolatmenete mentét követve, ahol egy hangérzékelő hozza mozgásba a díszletet, bekapcsolja a hangeffekteket és egy ötvenhatos harci utcajelenetet is vetíteni fogunk itt – írta le a Kalocsán debütáló „Eltaposott virágok” tárlat-élményt az érsekség szervezőpartnere.

– Nagy készülődést láthatunk mind kívül, mind belül. Ez az épület most teljesíti be a sorsát, és a

december 16-án, 17 órakor nyíló kiállításunk méltóképp vezet bennünket a történelmi múltba.

A múzeum kortárs szárnnyal kiegészülve szeretne egy nettó 2000 négyzetméteres kiállítótérré válni. Olyan épületről beszélünk, amely egy nagyobb városban is megállná a helyét, nem túlzás tehát azt mondani, hogy ez az épület hozzájárul Kalocsa nevességének erősítéséhez. A jelen kiállítást ezen szárny három szintjén rendezzük be, amelyet lépcsőn, valamint panorámaliftben is meg lehet majd közelíteni, mozgássérült számára is – egészítette ki az elmondottakat Vörös Márta, a főegyházmegye építészmérnöke, akinek a keze munkája nyomán születik újjá a néhány évvel ezelőtti képéhez képest már most impozáns pompában látható ASTRICEUM Érseki Múzeum.

Ossza meg emlékeit az érsekséggel!

A kalocsai Főszékesegyház, a Kanonokházak, az Érseki kastély, és a Szentháromság tér átfogó felújításai során feltáruló múltfelidézésre törekszünk. Egy, a városi eseményekre is kitérő, korabeli képet szeretnénk rajzolni Kalocsa történelméről. Most kiemelten az I. világháború és a rendszerváltozást követő idők, 1995-ig bezáruló időszakának átfogó történelmi áttekintését készítjük, amelyhez dokumentumokat, fotókat, tárgyakat, személyes élményeket, tanúságot keresünk. Kiemelten a I. és II. világháborús, az azt követő „békés” idők, az 1956-57-es események, a rendszerváltás, 1984-91-et átölelő időszak, a kalocsai szovjet hősi emlékmű és sírkert sorsa, változásai. Kérjük, akinek birtokában van a felsoroltakhoz használt információk, tárgyi emlék, vagy el tudja mondani, mi történt egy adott időszakban, jelentkezzen az alábbi címeken – előre is köszönjük:
Vörös Márta
Érseki Hivatal
Telefon: +36/30-957-3896
e-mail: Voros.Marta@asztrik.hu vagy voros.marta@rom.axelero.net

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés