2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Schöffer özvegye Kalocsán – Hivatalosan is átadták a Schöffer-házat és a fénytornyot

Illés György Cinó  |  2016. 09. 09., 09:32

A művész özvegyének, Eléonore de Lavandeyra Schöffernek és a kíséretében Franciaországból érkezett héttagú csoport tagjainak jelenlétében Bálint József polgármester átadta a Kalocsa Szíve program keretében megújult fénytornyot kedden délután hat órakor, majd Romsics Imre, a fenntartó Viski Károly Múzeum igazgatója pedig hivatalosan is megnyitotta a látogatók számára ténylegesen már korábban átadott Schöffer Gyűjteményt. Az alkalom fényét emelte a késő estébe nyúlóan megtartott, Schöffer életét, pályáját, művészetét bemutató előadásokból álló, a róla készült film vetítésével is kiegészült szimpózium, amelyen mások mellett előadást tartott a művész özvegye is.

A Chronos 8 fénytorony lábazata körül összegyűlt közönség előtt a kalocsai Liszt Ferenc AMI táncosainak rövid előadása adott hagyományőrző ellenpontot a modern művészet egyik apostolaként számon tartott Schöffer Miklós munkásságának emléket állító, a fénytorony és az új épületben megnyílt Schöffer Gyűjtemény átadására szervezett rendezvény programpontjainak.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)

Forrás: KALOhírek

A táncosok produkciója után dr. Bálint József polgármester mondott rövid beszédet, amelyben fölidézte a Gyűjtemény 1981-es, valamint a fénytorony ’82-es létrejöttének körülményeit. Megemlékezett városunk szülötte teljes pályájának, minden korszakának szeletét adó, gáláns adományáról, amely máig a kalocsai gyűjtemény gerincét adja, valamint a művész özvegyének ezt kiegészítő adományairól, illetve a művész szülőházának önkormányzati fölvásárlásáról is. Szintén megemlítette Dargay Lajosnak a gyűjtemény, valamint a mobilszobor létrejöttében játszott fontos szerepét.

Ez után a Kalocsa Szíve program keretében létesült új épületről is szólt a polgármester, rámutatva, hogy a komplexum a mai kor megváltozott igényeinek is megfelelő, modern múzeumként öltött új formát, hiszen nagyobb alapterületen, látogatóbarát módon, megváltozott kiállítási rend szerint kerül bemutatásra a párját ritkító életmű-kiállítás. Végül a Schöffer Gyűjteményben előadásokkal, tárlatvezetéssel folytatódó gyűjteménymegnyitóra invitálta a megjelenteket Bálint József.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)

Forrás: KALOhírek

A közönség előtt valójában már korábban is nyitva álló Schöffer Gyűjtemény Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatójának köszöntőjével nyílt meg hivatalosan is.
Az igazgató szólt a Mácsainé Iván Éva személyében egy hónapja kinevezett új intézményvezető felé fönnálló elvárásokról. Elmondta, a vezetőtől a gyűjtemény megújítását és bővítését, valamint – többek közt a ’80-90-es évek szimpóziumainak újraélesztésével, valamint különféle rendezvények szervezésével – a múzeumban folyó élet fölpezsdítését várja.

Ez után Eléonore de Lavandeyra Schöffer tartott helyenként személyes hangú előadást néhai férje művészi fejlődéséről, elsősorban az alkotó emberi oldalát bemutatva. Később fölszólaló munkatársához hasonlóan francia nyelven tartották meg előadásaikat, ami nem okozott nyelvi nehézségeket, hiszen az előadások során minden elhangzott mondatott tolmács fordított a másik nyelvre.
Az özvegy előadása elején elégedett hangon szólt a művész emlékét őrző kiállítás számára létesített új épületről is. Nem titkolta, hogy csak elfogultan tud szólni Schöffer Miklósról, ugyanakkor azt is elmondta, hogy ha valaki meg akarja ismerni Nicolas Schöffert, akkor el kell olvasni, tanulmányozni kell a műveit, hiszen alkotásai mellett ezek összetett gondolkodásának, gondolatainak fontos lenyomatát adják. Ezt követően Eléonore asszony francia kíséretének egy tagja többek közt a franciaországi gyűjtemény, a művész műtermének sorsáról és szellemi hagyatékának utóéletéről szólt.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)

Forrás: KALOhírek

Ez után újra Romsics Imre szólalt föl, egyebek közt rámutatva, hogy a Schöffer által készített grafikákon mindig ugyanaz a négy szín, a fekete, fehér, piros és kék köszön vissza, amely a XIX. századi kalocsai hímzések színvilága. Szólt a gyűjteményben eddig megvalósult és a jövőre tervezett programokról is, megemlítve azt is, hogy ezt a munkát az önkormányzat jóvoltából a múzeum kötelékébe új munkatársként múzeumpedagógus is segíti immár.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)

Forrás: KALOhírek

Később Gehér Klára, a Schöffer-film forgatókönyvírója a film születése kapcsán részletesen szólt városunk szülöttének sokrétű művészetéről, kiemelve többek közt a kibernetikus művészetben betöltött úttörő szerepét. A forgatókönyvíró előadása után frissítőként rövid állófogadást tartottak, amely a megjelent művészetpártolók közti a kötetlen beszélgetésre is lehetőséget nyújtott. Utána Rockenbauer Zoltán vette át a szót, aki a Műcsarnokban nyitott kiálítás rendezőjeként fogalmazta meg a gondolatait „Vissza a jövőbe” mottóval a kalocsai származású alkotó művészetéről.

Utolsó előadóként az intézmény egy hónapja kinevezett új vezetője, Mácsainé Iván Éva tartott előadást a kalocsai gyűjteményről, az előttük álló lehetőségekről és feladatokról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>