2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Meggykonferencia: a tavalyinál lényegesen jobb árakra számíthatnak a termelők

2016. 06. 08., 16:23

A Bács-Kiskun megyei meggytermelőknek idén eddig szerencséjük volt. Eddig többnyire a fagy és a jég is elkerülte a gyümölcsösöket. De nem csak ennek köszönhető, hogy idén a tavalyinál sokkal jobb árakra számíthatnak a gazdák – hangzott el a VII. Keceli Meggyfesztiválhoz kapcsolódó meggyszakmai konferencián pénteken Kecelen.

A hagyományokhoz híven, a pénteken kezdődő keceli meggyünnep előtt egy héttel meggyszakmai konferenciára hívta a keceli Fresh Fruit TÉSZ a szakmát.

A programsorozat nyitányaként a Fresh Fruit TÉSZ nevében Juhos Csaba köszöntötte a megjelenteket, majd Bányai Gábor országgyűlési képviselő beszédét követően Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára tartott előadást. Ebből nyilvánvalóvá vált: még a nyáron meghirdethetik a kertészeteknek szánt új Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázatot. A mintegy 15 milliárd forint keretösszeggel tervezett felhívás 2017 és 2021 között biztosít forrásokat azon termelőknek, akik vállalják, hogy környezetvédelmi szempontok szerint gazdálkodnak majd. Külön öröm ez a Bács-Kiskun megyei termelők számára. Mert, mint ahogy azt Kis Miklós Zsolt a keceli művelődési házban tartott konferencián hangsúlyozta: azért van szükség az újabb kör meghirdetésére, mert a 2016-ban indult programban országos szinten nagyon egyenlőtlenül oszlott el a megítélt támogatás. A kertészeteknél a 7779 igénylőből 4209-en nyertek, vagyis a pályázók több mint 54 százaléka hozzájutott a támogatáshoz. Ugyanakkor míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az almatermelők 80 százaléka nyert, az alföldi régiókban, köztük Heves, Csongrád és Bács-Kiskun megyében csak a gyümölcstermesztők, illetve a szőlősgazdák negyede járt sikerrel.
– Ennek oka, hogy vannak olyan régiói az országnak, amelyek az objektív területi kritériumok miatt hátránnyal pályáztak, ültetvényük ugyanis nem kiemelten védett, Natura 2000-es területen van, vagy a talaj nem nitrátérzékeny, amiért pluszpont járt - mondta az államtitkár, aki azt is elárulta, több száz telefonhívást fogadott az ügyben az elmúlt időszakban.

Az államtitkár szerint az új pályázat elindításával ezeket az anomáliákat szeretnék kiküszöbölni, ehhez igazítva a kiválasztási kritériumokat is. A pályázat feltételeiről megkezdődött az egyeztetés az Európai Bizottság és a hazai szakértők között. Emellett folynak a tárgyalások az állattartóknak szánt, 25 milliárd forintos keretösszegű AKG-felhívásról is – tette hozzá. Kis Miklós Zsolt mindezek mellett beszámolt a már folyamatban lévő például öntözésfejlesztéshez kapcsolódó támogatások mellett a kertészeti gépbeszerzési támogatásról is. Ez utóbbi esetében kiemelte, a 10 milliárdos keretet meg fogják emelni, körülbelül 15 milliárdra.

Az államtitkár előadását követően Bittsánszky Márton, agrárpiaci főosztályvezető-helyettes, arról beszélt, hogy a Földművelésügyi Minisztérium az ágazati szereplők bevonásával kidolgozta a meggypiaci feszültségek kezeléséhez szükséges intézkedéseket. A tárca a piacstabilizációs intézkedéssel azt kívánja elérni, hogy a támogatás a vertikum minden szereplőjének, beleértve a meggytermelőt is, az anyagi helyzetén javítson. Bittsánszky hangsúlyozta: a tavalyi szomorú meggyhelyzethez képest lényegesen mások a kilátások. A minisztérium és a kamara által elvégzett munka pedig jó kiindulási alap lehet.

Bittsánszkyt követően Csizmadia György, a FruitVeb gyümölcsbizottságának elnöke tartott helyzetértékelést a várható piacról. A nemzetközi kitekintést is nyújtó beszámoló szerint a gazdák idén a tavalyinál lényegesen jobb árakra számíthatnak. A fagyos késő tavaszi időjárás elvitte a magyar termés 30-35 százalékát, így a FruitVeb árprognózisa szerint 180-200 forintos kilónkénti feldolgozóipari árak várhatók. A szakember szerint a friss piaci kereslet is erősnek látszik, mert a korán érő fajták szenvedték el a legnagyobb károkat.


A konferencia hátralévő részében a meggytermesztéshez kapcsolódó növényvédelmi tapasztalatokról és a tápanyag-utánpótlási megoldásokról is szó esett. Majd fajta- és termékbemutatóval egybekötött kertlátogatás zárta a meggykonferenciát, mely egyúttal a június 10-én, pénteken kezdődő VII. Keceli Meggyfesztivál beharangozójaként is szolgált.

További információk a www.facebook.com/kecelimeggyfesztival oldalon.

A Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezetről és a Meggyfesztiválról

A keceli FRESH FRUIT TÉSZ Szövetkezet 2002-ben alakult. Jelenlegi taglétszáma közel 400 fő, többségében dél-alföldi termelő. A tagok ültetvényeinek mérete meghaladja az 1600 hektárt, melyen többségében gyümölcsöt termelnek. Az értékesítésen kívül a szövetkezet a tagjai számára szaktanácsadást végez és különböző képzéseket tart. Elsősorban exportra dolgozik, partnerei az EU jelentős nagykereskedői, feldolgozói és áruházláncai. A szövetkezet 2003-ban előzetes, 2008-ban végleges TÉSZ elismerést kapott. Legfontosabb termékei a meggy, a szilva, az alma és a bodza, a zöldségek közül pedig a paprika és néhány káposztaféle. Az évente forgalmazott árumennyiség 8 ezer tonna körül alakul.

A kiskőrösi kistérség legnagyobb gyümölcsfelvásárló szövetkezete megalakulása óta fontosnak tartja a helyi ügyek támogatását, a társadalmi szerepvállalást. Ennek nyomán született meg a Keceli Meggyfesztivál ötlete is, melyet hét éve (2010 óta) rendeznek meg a Kecel szívében. A fesztivál küldetése többrétű. A szövetkezet szeretné, ha erről az értékes antioxidánsokkal dús mélybordó gyümölcsről, a meggyről jobb kép alakulna ki az emberek szemében. Emellett kiemelten fontos szempont az is, hogy fesztiváljukkal újra és újra megköszönjék a termelőkkel 14 éve tartó eredményes együttműködést. Mindezt úgy, hogy olyan a magas kultúra részeként számon tartott, igényes zenei kiválóságokkal, szakmai és szórakoztató programokkal töltik meg június első és második hétvégéjét, mely minden szempontból valódi értéket teremt és maradandó élményt nyújt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK