2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Az LMP magyar dolgozók érdekében kidolgozott akciótervéről tartott tájékoztatót a párt társelnöke

Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 09. 07., 21:04

Országjáró körútja keretében látogatott Kalocsára szeptember 7-én Szél Bernadett a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke, aki a Búzapiac téren „Magyar bérekből nem lehet megélni” címmel tartott sajtótájékoztatót.

Az LMP év elején indított országjáró akciójának célja, hogy a párt elérhetőbb legyen a parlamenten kívül a választópolgárok számára, és mert azt vallják, Magyarország valós problémáit az állampolgárok között lehet leginkább megismerni.

A politikus szerint az országjárás tapasztalatai is azt igazolják, hogy a legsúlyosabb problémák megyehatároktól függetlenül, egyformán sújtják a magyar állampolgárokat. Egyik ilyen problémának a bérválságot nevezte, amely szerinte az elmúlt években súlyosbodott és tovább növelte az egyébként is magas külföldre vándorlási arányt. Véleménye szerint „a kormánynak nincsenek megoldásai a helyzet kezelésére”, hiszen a minimálbér megadóztatása, a közszférában elmaradó béremelés is e folyamatot erősíti, miközben a munkaerő megtartása a versenyszféra számára is komoly nehézséget okoz.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Szél Bernadett szerint abszurdum, hogy egy magát nemzetinek tartó kormány az alacsonyabb bérszínvonalon lévő országokból érkező vendégmunkásokkal oldaná meg a munkaerőhiány problémáját ahelyett, hogy a bérek emelésével próbálná itthon tartani a szakképzett magyar munkavállalókat.

Úgy gondolja, itt az idő, hogy az LMP javaslatait fontolóra vegyék, amelyeket

egy ötpontos akcióterv formájában be is nyújtottak az Országgyűlés elé.

Ennek napirendre vételét kérik és várják annak érdekében, hogy a magyar embereknek legyen valós lehetőségük az országhatáron belüli munkavállalásra olyan bérezésért, amiből meg is tudnak élni, és amiből a családjukat tisztességgel el tudják tartani – mondta a politikus.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az LMP társelnöke hangsúlyozta, ötpontos akciótervükben 

többkulcsos adórendszer bevezetésére tesznek javaslatot,

mivel szerintük

az egykulcsos adórendszer megbukott, mindenki rosszul jár vele, aki átlagbér alatt keres, márpedig a magyar dolgozóknak a dandárja átlagbér alatt keres.Az LMP továbbá országszerte szociális bérlakásprogramot indítana,

mivel azt látják, hogy fiatalok tömegei azért hagyják el hazánkat, mert nem tudják itthon elkezdeni az életüket. Nincs munkájuk, vagy ha van munkájuk, akkor a bérből nem tudnak megélni, nincsen lakásuk, nem tudják elindítani az életüket, így ha családot akarnak alapítani, az emiatt kitolódik.

Ez a rendszer így nem működik. Szociális bérlakásrendszerre van szükség, hogy a magyar embereknek lakhatása legyen – nyomatékosította Szél Bernadett, majd áttért pártja oktatással kapcsolatos elképzeléseire.

E szerint

megnövelnék a képzési és az átképzési, valamint a szak- és felnőttképzési forrásokat,

amitől azt várnák, hogy Magyarország ki tudjon törni abból a méltatlan helyzetből, amiben szerintük jelenleg van, vagyis hogy „Nyugat Európa összeszerelő övezeteként működjön”.  

Ezért az LMP 100 költségvetési forintból 20 forintot az oktatásra fordítana. Mi azt gondoljuk, hogy az oktatás minden pénzt megér. – hangsúlyozta.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A sajtótájékoztatón felszólaló Ikotity István országgyűlési képviselő a munkaerőkivándorlást Kalocsa esetében is problémásnak ítéli: úgy tudja, papíron 17 ezer ember lakik a városban, de ebből több mint 2 ezer ember volt kénytelen az elmúlt években máshol, nem ritkán külföldön munkát keresni. Mint mondta, az LMP ezt a problémát főként jó oktatási rendszer kialakításával kívánja hosszú távon megoldani.

Szél Bernadett tájékoztatóját országjárása tapasztalatainak összegzésével zárta. Benyomása az, hogy akik megismerik az LMP programját, szimpatizálnak vele. Úgy látja, a korábbi évekhez képest nagyobb a nyitottság az emberekben, jobban keresik az alternatívákat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK