2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ezt nem hiszem el! Megint az idősek ünnepi juttatásairól szól majd a kampány?

Illés György Cinó  |  2018. 11. 15., 17:24

Úgy tűnik, az előző és az azt megelőző helyhatósági választási kampányok után az ideiben is a nyugdíjasoknak a két nagy ünnep, karácsony és húsvét közeledtével juttatandó önkormányzati támogatások kérdése lesz majd ez egyik vezető téma. Tudjuk, hogy városunk választói tömegében a nyugdíjasok igen fajsúlyos tételt képviselnek, még az országos átlagnál is nagyobb arányban – velük akár meg is lehet nyerni a választást. Ki is volt ez már találva ’90-ben, működött is a módszer. No, de azóta sem változott a fejekben semmi?

A nyugdíjasoknak – pontosabban a 65 évét betöltött kalocsai személyeknek címzett juttatásokat a ’90-ben fölállott, és a 2010-es választásokig meglévő, SZDSZ-MSZP városvezetés vezette be, akkori kritikák szerint törvényi felhatalmazás, vagyis jogalap nélkül, így a bírálók szerint a szavazatszerzés szándékával költötték a közpénzt.
Később, a második Orbán-kormány idején született törvény nyomán már vitathatatlanul törvényesen zajlottak a kifizetések.

A NÉP VISZONT ADDIG IS ÖRÜLT NEKI: AKÁR TÖRVÉNYES VOLT, AKÁR NEM, A CÉLJÁT ELÉRTE.

Később, a 2010-es kampány idején is ezzel a témával borzolták az érzelmeket, pró és kontra:

AZ AKKORI HATALOM AZZAL RIOGATOTT, HOGY VÁLTÁS ESETÉN EZEKET ELTÖRLIK MAJD, MÍG A TRÓNKÖVETELŐK AZT ÍGÉRTÉK, HOGY EMELT ÖSSZEGBEN FIZETIK KI

– erre azonban csak regnálásuk első esztendejében került sor ténylegesen, ugyanis

AZ ELŐZŐ CIKLUSBAN AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSI TÖRVÉNY SZIGORÍTÁSA MIATT DRASZTIKUSAN BESZŰKÜLTEK A FORRÁSOK, ÍGY AZ ELSŐ ÉVTŐL ELTEKINTVE A KÖLTSÉGVETÉS EGYENSÚLYÁNAK FÖNNTARTÁSA ÉRDEKÉBEN NEM TUDTAK E CÉLRA FORDÍTANI.

Ezek után nem csoda, hogy a 2014-es helyhatósági választások során is ez volt az egyik vezető kampánytéma:

A NYUGDÍJASOK AJÁNDÉK PÉNZEINEK ELTÖRLÉSÉT AZ AKKORI ELLENZÉKI OLDAL KÖNYÖRTELENÜL KIHASZNÁLVA MEGÍGÉRTE AZOK ÚJBÓLI RENDSZERESÍTÉSÉT.

Bizonyára ez is nyomott a latban a választások végeredményét illetően.
A juttatások összege az idők folyamán egyébként nem változott – kivéve a Fidesz-KDNP vezetés idejének egy évét, amikor emelt összeget fizettek – így

EZEK A KIFIZETÉSEK  A KILENCVENES ÉVEK ÓTA ÉRTÉKÜK NAGYOBBIK RÉSZÉT MÁR ELVESZÍTETTÉK.

Következésképp egy kisebb mértékű emelése több mint indokolt volt, ha az önkormányzat komolyan gondolja, hogy segíteni akar az időseken, ugyanakkor a források mindig szűkösek, a nyugdíjasok pedig sokan, és egyre többen vannak, számszerűen és arányaiban is.

PATT.

A nyugvópontból két üléssel ezelőtt dr. Filvig Géza képviselő billentette ki a testületet.

FILVIG HIBÁNAK NEVEZTE AZ ÜNNEPI IDŐSJÁRANDÓSÁGOKNAK AZ Ő ALPOLGÁRMESTERSÉGE IDEJÉN TÖRTÉNT ELTÖRLÉSÉT, ÉS JAVASLATOT TETT AZ ÖSSZEGNEK AZ ADDIGI KETTŐRŐL HÁROMEZERRE TÖRTÉNŐ EMELÉSRE.

Ezt a meglepett testület nagy gyorsan el is fogadta.
Eddig nagyjából megvolt Olvasóinknak a történet, mivel egy része történelem, a Filvig javaslatára történt emelésről pedig annak idején írtunk már.
A hullámok azonban nem ültek el:

A LEGUTÓBBI TESTÜLETI ÜLÉSEN BOLVÁRI FERDINÁND MEGTÁMADTA FILVIGET, KÉTSÉGBE VONVA MEGBÁNÁSA ŐSZINTESÉGÉT,

a testületet pedig arra hívta föl, hogy többé ne üljön föl ilyen provokációnak, mivel képviselőtársa indítványát ekként értékelte.
Bár, mint mondotta, az idősektől semmit nem sajnál, és szerencsére van is hozzá elegendő költségvetési mozgástér az adóbevételek vártnál jobb alakulása miatt, ám más fontos célok is vannak, amelyek közt így nem volt mód rangsorolniuk.

A KÉT KÉPVISELŐ A VITÁT A LEGISMERTEBB KÖZÖSSÉGI OLDALON FOLYTATTA, AHOL HARMADIK FÉLKÉNT DR. ANGELI GABRIELLA IS BEKAPCSOLÓDOTT.


Holnap megnézzük, eddig mire jutottak!

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

A négyoldalas szórólapért kattints a képre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés