2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ezt nem hiszem el! Megint az idősek ünnepi juttatásairól szól majd a kampány?

Illés György Cinó  |  2018. 11. 15., 17:24

Úgy tűnik, az előző és az azt megelőző helyhatósági választási kampányok után az ideiben is a nyugdíjasoknak a két nagy ünnep, karácsony és húsvét közeledtével juttatandó önkormányzati támogatások kérdése lesz majd ez egyik vezető téma. Tudjuk, hogy városunk választói tömegében a nyugdíjasok igen fajsúlyos tételt képviselnek, még az országos átlagnál is nagyobb arányban – velük akár meg is lehet nyerni a választást. Ki is volt ez már találva ’90-ben, működött is a módszer. No, de azóta sem változott a fejekben semmi?

A nyugdíjasoknak – pontosabban a 65 évét betöltött kalocsai személyeknek címzett juttatásokat a ’90-ben fölállott, és a 2010-es választásokig meglévő, SZDSZ-MSZP városvezetés vezette be, akkori kritikák szerint törvényi felhatalmazás, vagyis jogalap nélkül, így a bírálók szerint a szavazatszerzés szándékával költötték a közpénzt.
Később, a második Orbán-kormány idején született törvény nyomán már vitathatatlanul törvényesen zajlottak a kifizetések.

A NÉP VISZONT ADDIG IS ÖRÜLT NEKI: AKÁR TÖRVÉNYES VOLT, AKÁR NEM, A CÉLJÁT ELÉRTE.

Később, a 2010-es kampány idején is ezzel a témával borzolták az érzelmeket, pró és kontra:

AZ AKKORI HATALOM AZZAL RIOGATOTT, HOGY VÁLTÁS ESETÉN EZEKET ELTÖRLIK MAJD, MÍG A TRÓNKÖVETELŐK AZT ÍGÉRTÉK, HOGY EMELT ÖSSZEGBEN FIZETIK KI

– erre azonban csak regnálásuk első esztendejében került sor ténylegesen, ugyanis

AZ ELŐZŐ CIKLUSBAN AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSI TÖRVÉNY SZIGORÍTÁSA MIATT DRASZTIKUSAN BESZŰKÜLTEK A FORRÁSOK, ÍGY AZ ELSŐ ÉVTŐL ELTEKINTVE A KÖLTSÉGVETÉS EGYENSÚLYÁNAK FÖNNTARTÁSA ÉRDEKÉBEN NEM TUDTAK E CÉLRA FORDÍTANI.

Ezek után nem csoda, hogy a 2014-es helyhatósági választások során is ez volt az egyik vezető kampánytéma:

A NYUGDÍJASOK AJÁNDÉK PÉNZEINEK ELTÖRLÉSÉT AZ AKKORI ELLENZÉKI OLDAL KÖNYÖRTELENÜL KIHASZNÁLVA MEGÍGÉRTE AZOK ÚJBÓLI RENDSZERESÍTÉSÉT.

Bizonyára ez is nyomott a latban a választások végeredményét illetően.
A juttatások összege az idők folyamán egyébként nem változott – kivéve a Fidesz-KDNP vezetés idejének egy évét, amikor emelt összeget fizettek – így

EZEK A KIFIZETÉSEK  A KILENCVENES ÉVEK ÓTA ÉRTÉKÜK NAGYOBBIK RÉSZÉT MÁR ELVESZÍTETTÉK.

Következésképp egy kisebb mértékű emelése több mint indokolt volt, ha az önkormányzat komolyan gondolja, hogy segíteni akar az időseken, ugyanakkor a források mindig szűkösek, a nyugdíjasok pedig sokan, és egyre többen vannak, számszerűen és arányaiban is.

PATT.

A nyugvópontból két üléssel ezelőtt dr. Filvig Géza képviselő billentette ki a testületet.

FILVIG HIBÁNAK NEVEZTE AZ ÜNNEPI IDŐSJÁRANDÓSÁGOKNAK AZ Ő ALPOLGÁRMESTERSÉGE IDEJÉN TÖRTÉNT ELTÖRLÉSÉT, ÉS JAVASLATOT TETT AZ ÖSSZEGNEK AZ ADDIGI KETTŐRŐL HÁROMEZERRE TÖRTÉNŐ EMELÉSRE.

Ezt a meglepett testület nagy gyorsan el is fogadta.
Eddig nagyjából megvolt Olvasóinknak a történet, mivel egy része történelem, a Filvig javaslatára történt emelésről pedig annak idején írtunk már.
A hullámok azonban nem ültek el:

A LEGUTÓBBI TESTÜLETI ÜLÉSEN BOLVÁRI FERDINÁND MEGTÁMADTA FILVIGET, KÉTSÉGBE VONVA MEGBÁNÁSA ŐSZINTESÉGÉT,

a testületet pedig arra hívta föl, hogy többé ne üljön föl ilyen provokációnak, mivel képviselőtársa indítványát ekként értékelte.
Bár, mint mondotta, az idősektől semmit nem sajnál, és szerencsére van is hozzá elegendő költségvetési mozgástér az adóbevételek vártnál jobb alakulása miatt, ám más fontos célok is vannak, amelyek közt így nem volt mód rangsorolniuk.

A KÉT KÉPVISELŐ A VITÁT A LEGISMERTEBB KÖZÖSSÉGI OLDALON FOLYTATTA, AHOL HARMADIK FÉLKÉNT DR. ANGELI GABRIELLA IS BEKAPCSOLÓDOTT.


Holnap megnézzük, eddig mire jutottak!

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

A négyoldalas szórólapért kattints a képre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK