2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Font Sándor: Hat éve sikerül megőrizni, növelni a nyugdíjak vásárlóértékét

Zsiga Ferenc  |  2017. 08. 17., 08:14

2010 óta a nyugdíjasok számíthatnak a kormányra és a kormányzó pártokra, ugyanis azóta sikerült megőrizni, mi több, emelni a nyugdíjak vásárlóértékét, továbbá csökkentek a rezsiköltségek és több, a nyugdíjas kosárban található alapvető élelmiszer áfája. Jövőre a nyugdíjemelésen felül nyugdíjprémiumra is számíthatnak a nyugdíjasok, erre a célra külön összeget különítettek el a központi költségvetésben – mondta Font Sándor az augusztus 15-én, kedden, Kalocsán tartatott sajtótájékoztatón. A térség országgyűlési képviselője egy kis visszatekintéssel azt is érzékeltette, hogy miközben 2010-2011-ben a görög kormány 30 százalékos nyugdíjcsökkentést hajtott végre, Romániában több havi nyugdíj összegét vonták el a nyugdíjasoktól, a magyar kormányfő azt vállalta: megőrzik a nyugdíjak reálértékét, évente legalább a jegybank által közzé tett infláció mértékével emelik a nyugdíjakat.

Font Sándor a helyzetértékelést azzal folytatta: ebben a kritikus időszakban Orbán Viktor miniszterelnök azt a bejelentést tette: azon dolgoznak, hogy a gazdaság olyan állapotba kerüljön, hogy ezt az ígéretet tartani tudják. A képviselő szerint az azóta eltelt időszakra visszatekintve kimondható: az elmúlt hat évben a nyugdíjak 21,6 százalékkal emelkedtek, de eközben az infláció csak 13,1 százalék volt. Mindebből következik, hogy valójában 8,5 százalékos reál nyugdíjemelés történt az elmúlt hat év alatt.

Mint elhangzott: az ország gazdasági stabilitása megengedi, hogy a már elfogadott 2018. évi költségvetés 3 százalékos nyugdíjemelést tartalmazzon. Ugyanakkor egy olyan pénzügyi alapot is elkülönítettek, ami eddig nem volt. Ezt nevezik nyugdíjprémiumnak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A képviselő arra a sokak által feltett kérdésre is válaszolt: jó, hogy a gazdaság teljesítőképessége növekszik, de ezt mikor érzékelik majd a „hétköznapi” emberek, a nyugdíjasok?

Font Sándor elöljáróban kitért arra, hogy a gyermeket, több gyermeket vállalók rendkívül nagy állami támogatásban részesülnek. Ennek következtében fellendült az építőipar. Ezt egyértelműen a gazdaság teljesítőképességének növekedése tette lehetővé.

A nyugdíjprémium jövő évi kifizetésének két feltétele van: a 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés és a tervezett költségvetési hiány megtartása. Ez utóbbit eddig minden évben, bőven a 3 százalékos küszöb alatt sikerült tartani.
A nyugdíjprémiumról szólva a képviselő még hozzá tette: a nyugdíjemelésnek ez az a területe, amit eddig még egyetlen kormány sem próbált ki.

Font Sándor arra is felhívta a figyelmet: a rezsicsökkentés, a közüzemi díjak minimum 25 százalékos csökkentése, az alapvető élelmiszerek, húskészítmények áfájának 5 százalékos körbe sorolása, a gyógyszerek árának csökkentésére tett kormányzati intézkedés, hogy a legjobb hatóanyagú gyógyszer a legalacsonyabb áron jusson a lakossághoz mind olyan intézkedés, amely elsősorban a nyugdíjasokat szolgálja. Ide tartozik még az Erzsébet Program nyugdíjasokat érintő része és a házi beteggondozáshoz nyújtott nagyobb támogatás, a házi beteggondozásban való nagyobb állami szerepvállalás is.

A képviselő szerint 2010 előtt a nyugdíj az akkori fizetéshez képest az utolsó kereset 54 százalékát tette ki. Ez napjainkra 67 százalékra emelkedett. Ezek mind olyan lépések, amelyekre nem lehet azt mondani, hogy a kormány a nyugdíjasokat a társadalom valamiféle perifériás rétegeként kezelné. A nyugdíjas foglalkoztatási szövetkezetek lehetősége azokat a nyugdíjasokat szolgálja, akik még energiát éreznek magukban arra, hogy a nyugdíj mellett tovább dolgozzanak, így tegyenek szert többletbevételre. Ezeknek a nyugdíjasoknak így biztosítják, hogy rajtuk ne a tétlenség legyen úrrá, hanem hasznosnak érezzék magukat.

Font Sándor az általa addig elmondottakat azzal állította szembe, miszerint „a jövő évi választáshoz közeledve az ellenzéki pártok nagyokat mondanak nyugdíj ügyben csak azért, hogy rájuk irányuljon a közvélemény figyelme”.

Ezt az állítását a képviselő konkrétumhoz is kötötte, amikor azt mondta: Vona Gábor, a Jobbik elnöke egyik blogbejegyzésében a nyugdíjasokról azt írta: „…húzták a kis bevásárló kosarukat, szájukból a szennyvíz folyt…”

A képviselő szerint teljesen mindegy, hogy a Jobbik elnöke ezeket a szavakat milyen szövegkörnyezetben mondta, hogyan vezette fel, mi motiválta a nyugdíjasok és a szennyvíz közötti párhuzam megvonásában. Ez a stílus a nyugdíjasokkal kapcsolatban egy parlamenti és egy parlamentbe készülő párt elnökétől elfogadhatatlan.

Font Sándor ezt a gondolatmenetet folytatva azt is kifejtette: két párt, a Jobbik és az LMP 2010-es megjelenésével a parlamentben olyan megnyilvánulási formák terjedtek el, ami a politikai küzdőtérnek számító Országgyűlésben addig – bármilyen éles volt a küzdelem az egyes pártok között – nem volt. A Jobbik a kocsmai politizálást odáig vitte, hogy például a házelnöki széket erőszakkal elfoglalta. A két említett párt olyan színházba illő performanszt hozott be az Országházba, mint sok között a hangosbemondó, kézi sziréna, szórólapok, konfettik szórása a kormánypárti képviselők fejére. Minderről addig csak ázsiai viszonyok között működő parlamentek tudósításaiból hallottak.

A képviselő az aktualitások sorát a Jobbik elnökének azzal a nemrégiben elhangzott kijelentésével folytatta, hogy Vona Gábor szerint „a Jobbik nem cigány és zsidó gyűlölő párt.” Font Sándor szerint az emberek a rétegpártból néppárttá szélesedni akaró Jobbiknak nem felejtik el, hogy gárdaegyenruhában cigánytelepeken vonultak, zsidóztak, cinikusan jó hanukát kívántak, amit aztán az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija visszautasított.

Font Sándor annak a véleményének adott hangot: azt a néhány évtizedes múltat, amit a Jobbik a magyar politikában betöltött, nem lehet elfelejteni. A képviselő a sajtótájékoztatóját azzal a gondolattal zárta: reméli, mindenki érzi azt a különbséget, hogy a Fidesz-KDNP és az ellenzéki pártok miként viszonyulnak a nyugdíjasokhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei