2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Helyi programot ismertetett a Mi Hazánk – Rákérdeztünk a Magyar Péter-jelenségre és a Lokálpatriótákkal való, dugába dőlt együttműködésre is

Illés György Cinó  |  2024. 05. 28., 14:00

Május 24-én, múlt hét pénteken, délután két órakor az érsekkerti „Kalocsa” betűk mellett tartott sajtótájékoztatót Szabadi István, a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója és Szabó Patrik, a párt kalocsai polgármesterjelöltje. A tájékoztató keretében a pártigazgató megyei és Európa parlamenti listájukra, illetve helyi polgármester- és képviselőjelöltjeikre való szavazásra bíztatott, kalocsai polgármesterjelöltjük pedig helyi programját ismertette.

Rövid bevezetőjében Szabadi István pártigazgató elmondta: egyedül a Mi Hazánk Mozgalom áll a választók elé valódi programmal, mind helyi szinten, mind országosan a Virradat című programmal. Ezzel szemben sokan sokfélét ígérgetnek, főleg olyanok, akik már korábban is kipróbálhatták magukat a hatalomban – mondta Szabadi István, hozzátéve: így az emberek el fogják tudni dönteni, hogy az eddig lehetőséget kapott politikusaik mire jutottak, megvalósították-e az előre meghatározott célokat, illetve, hogy akik már eddig tehettek volna valamit a városért, valóban tettek-e annyit, hogy megérdemeljék a folytatást.
A kalocsai polgárokat arra biztatta, hogyha valóban változást szeretnének a kalocsai közéletben, társadalmi életében és a város fejlődésében, akkor a Mi Hazánk jelöltjeit támogassák, Kalocsán Szabó Patrik polgármesterjelölttel az élen, merjenek változtatni, hiszen változás csak akkor jön el, ha új embereket, új erőt választanak.

A továbbiakban Szabó Patrik, a párt kalocsai polgármesterjelöltje ismertette a városra vonatkozó programját.
Először rövid bemutatkozásképp elmondta:
44 éves. Kalocsán születtem és itt élek. Az elemi iskolát az egykori Ének-Zenei Általános Iskolában, középiskolai tanulmányaikat Kiskunfélegyházán, a Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskolában végezte. Közel 12 éve a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft-nél dolgozik. Hobbija a főzés és a horgászat, kedveli az aktív pihenést, mint a kerékpározás vagy íjászat. Szabadidejében szívesen szervez közösségépítő eseményeket, illetve vesz részt ilyeneken. A történelem gyermekkora óta érdekli. 

Kíváncsi voltam, honnan jövünk, és hogyan hatnak országunkra a különböző világtörténeti események. A politikával is fiatalon, 14 éves koromban kezdtem el foglalkozni, mert láttam, hogy a rendszerváltáshoz fűzött nagy remények mégsem hozták el azt a változást, melyre az emberek vágytak. Az egykori gyárigazgatókból tulajdonosok, vállalkozók, a TSZ- elnökökből földbirtokosok lettek”– mondta Szabó Patrik, hozzátéve:

Sem én, sem a hozzám hasonló hazafias gondolkodású, tenni akaró fiatalok nem készültünk politikusnak, azért kényszerültünk erre a pályára, mert nem láttunk egyetlen politikai formációt sem, amely minket, dolgozó magyar embereket képviselne, és a mi érdekeinket szolgálná”Elmondta továbbá, hogy 2010. és 2014. között már tevékenykedett önkormányzati képviselőként, és ez idő alatt sok tapasztalatot szerzett, megismerte a városvezetés nehézségeit, korlátait és a lakosság problémáit.

Egy dolgot biztosan megtanultam, előrelátó gondolkodás és tervezés nélkül, a hirtelen hozott döntések és a tessék-lássék Facebook megoldások nem a fejlődést szolgálják”– jelentette ki.

A továbbiakban a városi programját ismertette, amelyet – mint fogalmazott – a városvezetés adottságainak és a lakosság igényeinek összehangolásával állított össze.

Köztisztaság

A közterületen illegálisan elhelyezett hulladékok mértékének csökkentésére, a kábelégetés visszaszorítására és a kóbor kutyák problémáinak orvoslására a közterület-felügyelet megerősítését, szigorúbb szabályozást és e szabályok következetesebb betartatását, mezőőrség felállítását szorgalmazza. Itt megjegyezte, egyik jelöltjük Budapesten közterület-felügyelőként értékes tapasztalatokat szerzett.
A hétvégi várostakarítási ügyelet visszaállítása is indokolt, de a házak elé kihelyezett hulladék azt is jelzi, hogy nem megfelelő a lakosság tájékoztatása, ezért szorosabb munkakapcsolat kiépítését sürgette a hulladékkezelő vállalattal.

Közbiztonság

A város problémás részeinek jobb közbiztonságához a polgárőrség jelentősebb támogatásával járulna hozzá, amiben a jelenleg is a városi polgárőrség keretében tevékenykedő képviselőjelöltjük volna segítségére.

Helyi kereskedők, vállalkozók védelme

A kalocsai székhelyű vállalkozásoknak helypénzfizetési és egyéb kedvezményeket biztosítana. Halaszthatatlannak látja a piactéren a tetőszerkezet javítását, a villamossági hálózat fejlesztését és asztalok korszerűsítését.
Az önkormányzati beszállítók, bedolgozók vonatkozásában elsődleges szerepet szánna a kalocsai cégeknek.

Közlekedés

A forgalom és a szülők tehermentesítésére Kalocsa különböző városrészeiből a gyermekek otthonról az iskolába, illetve iskolából otthonra való biztonságos eljuttatására iskolabusz-járatot indítana. Ehhez bérletrendszer kialakítását tervezi, és a járatok létjogosultságának felmérése után ezt a közlekedési módot a lakosság többi részére is kiterjesztené.

A meszesi kerékpárutat kiszélesítené, javítaná, napelemes közvilágítás építene ott ki, illetve hétvégi buszjárat indítása is szerepel a terveim között. A Duna-part közös fejlesztésére Foktő vezetésével kezdeményezne tárgyalásokat.

A belterületi utak, kerékpárutak, járdák, csapadékelvezető rendszerek javítása is indokolt – e tekintetben csodát nem ígér, de jelentős költségvetési összeget különítene el, és mindent megtenne, hogy forrást szerezzen ezekre – ígérte.

Szorgalmazza továbbá a sétálóutca megnyitását és a forgalomnak történő teljes, vagy részleges visszaadását, de e kérdésben fontosnak tartja a lakosság véleményének és igényének megismerését is a döntéshozatal előtt.

Hosszabb utcaszakaszokra, például a Móra Ferenc, Vörösmarty, Ecetgyár utcára, Foktői útra, Paksi közbe, Hősök útjára pedig napelemes sebességmérő, figyelemfelkeltő LED-es táblák kihelyezését indítványozná. 

Kapcsolatok építése

A körzet országgyűlési képviselőjével való folyamatos kapcsolattartás mellett a környékbeli települések vezetőivel szorosabb együttműködést építene ki.
A helyi vállalkozók, sportegyesületek, egyéb egyesületek, civil szervezetek összehívásával évente több alkalommal kérdezné a véleményüket, tanácsaikat, ötleteiket, igényeiket a városban felvetődő problémákkal kapcsolatban.

A Főtér körül kialakult helyzet őt is bosszantja – mondta a polgármesterjelölt, de úgy vélte: a város fejlődésének érdekében a mindenkori városvezetésnek jó kapcsolatot kell ápolnia az érsekséggel, mert szerinte csak úgy lesz megoldás az elkerülő út kérdésében is. Szabó Patrik szerint az érsekség más fontos témában is segítségére lehet a városnak, hiszen korábban is, a város stabilitását szolgáló és megtartó szolgáltatásokban, mint például bölcsőde, iskola felújítása, számíthattunk rájuk – fogalmazott a jelölt, hozzátéve, hogy a turizmus fellendítése és megtartása mindannyiunk közös érdeke.

Szociális fejlesztés

A kalocsai lakosoknak a közétkeztetés keretein belül szerényebb, menza jellegű menüprogram indítását tervezi, a piaci áraknál alacsonyabb előfizetési lehetőséggel, nyugdíjasoknak, mozgáskorlátozottaknak ingyenes kiszállítással.

Munkahelyteremtés

Helyben termelt zöldség vagy gyümölcs, esetleg fűszernövény felhasználásával feldolgozó üzem, üzemek létrehozását szorgalmazná, az ásotthalmi mintára.

Kultúra, idegenforgalom

Művelődési Központ azonnali visszaállítását, múzeumok, kiállító termek rendszeres nyitva-tartásának visszaállítását tervezi, de aránytalannak találja a helyi szórakoztatásra fordított önkormányzati összeget, főképp a városüzemeltetésre fordított összeghez viszonyítva.

Ameddig az utak, kerékpárutak, önkormányzati létesítmények, köztereink nincsenek használható állapotban, ne legyenek több tízmilliós költségvetésű rendezvények! A szökőkutakkal ellátott közparkok is felújításért esedeznek. Nem új szobrok, parkok vagy játszóterek kellenek, a meglévőket kell korszerűsíteni!”– jelentette ki Szabó Patrik, hozzátéve: megfelelő szervezettséggel a Paprikafesztivál és a majális is megoldható jó hangulatban, szerényebb anyagi körülmények között, magas költségű előadók meghívása esetén pedig lakcímkártya felmutatásával biztosítana a kalocsai lakosoknak ingyenes beléptetést, míg másoktól belépődíjat szedne.
A Duna-parti vállalkozókkal konzultációt indítana a kiváló adottságú terület fellendítésének lehetőségeiről, és a Folklór Fesztivált is újjáélesztené, bekapcsolva abba a főteret.

A kalocsai és környékbeli zenekarokat, előadókat, alkotó művészeket, kézműveseket összehívná közös megbeszélésre, és észrevételeiket, javaslataikat beépítené a kulturális életének fellendítésére irányuló tervekbe.
Támogatná az amatőr és helyi zenekarok számára ingyenes fellépési lehetőség biztosítását az érsekkerti szabadtéri színpadon, illetve tavaszi és nyári hétvégéken egy belvárosi kisszínpadon, illetve az egykori Művelődési Ház udvarán.
A Városi Színház nagyobb kihasználására visszacsábítaná a magas bérleti díjak miatt elvitt, sikeres rendezvénysorozatok szervezőit. 

Szilveszterkor a belvárosban közös szabadtéri óévbúcsúztató programot szervezne.

Apró, okos, jól átgondolt lépésekkel is lehet fejlődést elérni a városban, de ehhez ismerni kell annak működését és lehetőségeit. A Mi Hazánk szakpolitikusainak, országgyűlési képviselőinek, a pártban található szakembereknek és sokrétű személyes kapcsolataimnak köszönhetően áll mögöttem egy olyan csapat, amellyel ez a program megvalósítható. Természetesen az uszodával kapcsolatban is vannak ötleteim, és az 51-es út Dunapataj felőli bevezető szakasza sincs elfelejtve, de megígérni csak azt fogom, amit véghez is tudok vinni”– zárta gondolatait Szabó Patrik.

A Magyar Péter-jelenségről

A továbbiakban kérdésekre is válaszolt a két politikus.
A Tisza Párt felbukkanását és a Magyar Péter-jelenséget kérdésünkre a pártigazgató úgy értékelte:

Magyar Péter a magyar politikai illuzionista, mert szemfényvesztő módon, nagyon okosan és nagyon ügyesen a változásra éhes embereket és azoknak a szimpátiáját tudja megnyerni. A jelenlegi helyzet tökéletesen bebizonyította, hogy közösségi média ide vagy oda, a fősodratú médiák még mindig óriási hatalommal bírnak, mert akár ebből a mikrofonból is sztárt lehet csinálni, ha éjjel-nappal mutogatjuk.”Szabadi István ezzel szemben rámutatott:

A Mi Hazánk Mozgalmat éjjel-nappal elhallgatják. Ez a különbség a kettő között és ezért fordulhat elő az, hogy az emberek, mivel változásra éhesek, elhiszik, amit állandóan tálcán kínálnak nekik – mondta Szabadi István

(Magyar Péterben) egy ’messiást’ látnak. De azon is el lehet gondolkodni, hogy az az ember, aki egy levitézlett NER-lovag, annak idején még nagyon jól érezte magát a Fidesz háza táján, ellopkodta a közpénzt, és abból ő nagyon jól élt”– mondta a pártigazgató, aki szerint a jelenség kulcsa, hogy a fősodratú média fölemeli, folyamatosan napirenden tartja, és ez által az emberek elhiszik, hogy ez az ember majd tud értük tenni valamit.

Én úgy gondolom, hogy nagyon sokan csalódni fognak június 9-e után. Ez az egész jelenség arra próbál rájátszani, hogy a jelenlegi kormányt majd megbuktatják. Hát, van egy szomorú hírem mindenki számára, június tizedikén a Kormány a helyén marad, ugyanis Európa parlamenti és önkormányzati választások lesznek, tehát fel kéne ébredni egy kicsit.”A PÁRTIGAZGATÓ HOZZÁTETTE: MAGYAR PÉTERNEK OLYAN EMBEREK VANNAK AZ EP-LISTÁJÁN, AKIK A GLOBALISTA TŐKÉT FOGJÁK KISZOLGÁLNI, NEM A MAGYAR EMBEREKET.

Egy áruló, aki most elárulja a volt társait, az, hogyha az érdekei és a globalista tőke majd úgy kívánja, azokat az embereket is el fogja árulni egy szempillantás alatt, akik most mögé fölsorakoznak. (…) Hazaárulókat küldünk rajta keresztül az Európai Parlamentbe, tehát nagy a baj, nagy a szemfényvesztés, és eső után köpönyeg lesz majd, amikor az a rengeteg ember rájön, hogy kit is követett.”E helyett ajánlja pártjuk lejöltjeit és listáit a választók figyelmében, hiszen a Fidesz-KDNP-t követően ők az első olyan ellenzéki párt, amely a legtöbb jelölttel rendelkezik az országban, a Fidesz-KDNP és a DK vezette pártszövetség mellett a három olyan formáció egyike, akik minden vármegyében listát tudtak állítani, ráadásul nem pártszövetségben, hanem önállóan.

A hamvába holt Lokálpatrióta–Mi Hazánk együttműködésről

Szabó Patriktól a dr. Bagó Zoltánnal és a mögötte álló jelölőszervezettel való, korábban a közösségi médiában és közös koszorúzás által is körvonalazódni látszott együttműködés sorsára kérdeztünk rá.

A polgármesterjelölt úgy válaszolt:

Ők kerestek meg minket, engem személyesen, még elmúlt év végén, hogy számukra a Mi Hazánk az egyetlenegy párt, akivel együtt tudnak működni, mert a Mi Hazánk Mozgalom és ők is harmadikutas politikát folytatnak. Elhívtak egy gyűlésükre ahol ott volt az összes lokálpatrióta és szimpatizánsaik, ott mindenki mondta nekem, hogy szükségük van a Mi Hazánkra. Úgy láttuk, hogy lehet esélye az összefogásnak, mert főként jobboldali emberekből áll az ez az egyesület
– kezdett a válaszhoz a polgármesterjelölt, ám így folytatta:

De volt egy-két baloldalközeli ember is ott, és azt mondtam a vezetőjüknek, dr. Bagó Zoltánnak, hogy mi egyetlenegy esetben tudunk a továbbiakban együttműködni, vagy tárgyalni egyáltalán, hogyha az egyik köztük lévő baloldali ember, dr. Bálint József, aki volt polgármestere is a városnak, nem lesz benne ebben a közös munkában, főleg jelöltként, mert nem vagyunk hajlandóak egy olyan emberrel együtt szerepelni, aki a város egyik közismeret baloldali ikonja.”Bagó Zoltán ezt a feltételt először elfogadta, de amikor eljött az ideje a közös munkának, akkor a képviselőjelöltek közt mégis szerepelt Bálint József. Ekkor kölcsönösen ultimátumot adtak egymásnak, de egyikük sem engedett, így a tagsággal és a szimpatizánsokkal való egyeztetés után elzárkóztak attól, hogy egy ilyen közös listán szerepeljenek jelöltjeik, és az önálló indulás mellett döntöttek –derült ki a Szabó Patrik által elmondottakból.

Szabadi István ezt azzal egészítette ki, hogy pártjuk az országgyűlési választásokon is egyedül érte el, hogy bejutott a parlamentbe. Úgy vélte: a választók bizalmát azzal érdemelték ki, hogy tisztán és őszintén politizálnak.

Ezért szó sem lehet semmilyen együttműködésről, főleg olyanról, amibe megpróbálták Patrikot belekergetni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK