2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Magóné Tóth Gyöngyi nem szavazná meg a kórház profilszűkítését, bezárását – A képviselő-jelölt cáfolja pártszövetségük vezetőit és egészségügyi szakpolitikusait

2022. 02. 01., 08:43

Az egyesült balliberális ellenzék képviselő-jelöltje, az ellenzéki előválasztás Bács-Kiskun megye 3. számú egyéni választókerületének nyertese, dr. Magóné Tóth Gyöngyi a kalocsai Szent Kereszt Kórház bejárata előtt tartott sajtótájékoztatót január 31-én, hétfőn délután. A sajtómeghívóban témaként a „Hazugságok a kórház bezárása ügyében” jelölte meg. A sajtóesemény - amelyre ezúttal is érkeztek/szerveztek szimpatizánsokat - leginkább arra szolgált, hogy Magóné Tóth Gyöngyi cáfolja a pártszövetségüknek a kórházak bezárására, legalábbis a kalocsai kórház bezárására, profilszűkítésére –szülészet-nőgyógyászat, sürgősségi osztály -, valamint fizetős egészségügy bevezetésére irányuló terveiről szóló, a szövetség meghatározó politikusai köréből származó állításokat. Magóné ilyen értelemben lehetetlen küldetésre vállalkozott, hiszen ezzel a miniszterelnök-jelöltjük és több egészségpolitikusuk tényszerű és visszakereshető kijelentéseinek is ellentmondva, illetve azokat erősen árnyalva állította, hogy szó sincs a kórház profilszűkítéséről vagy bezárásáról, vagy legalábbis mint kalocsai polgár és képviselő-jelölt ezt az ellenzék hatalomra kerülése esetében nem szavazná meg.

Mint a jelentős sajtóérdeklődés mellett tartott tájékoztatón elhangzott, a jelölt a Fidesz Facebook-kampányára kívánt válaszolni, de a kalocsai egészségügyi ellátással kapcsolatban Király Róbert önkormányzati képviselő is megszólalt.

Ezt a sajtótájékoztatót azért tartjuk, mert szeretnénk cáfolni bizonyos híreket, amelyek a közösségi médiában terjednek. Jelesül, hogy a mögöttünk lévő Szent Kereszt Kórházat a világon senki nem akarja bezáratni, és senki sem akarja az egészségügyet fizetőssé tenni. Jelezni kívánjuk minden eszközünkkel, hogy ez kitaláció”– kezdte tájékoztatóját dr. Magóné Tóth Gyöngyi, reagálva azokra a közösségi médiás kampányüzenetekre, amelyek Márki-Zay Péter, a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, valamint a pártszövetség vezető egészségpolitikusai, László Imre, illetve az ellenzéki összefogás hivatalosan is megnevezett szakpolitikusa, így az egészségügyi miniszteri poszt várományosa, dr. Komáromi Zoltán kijelentései nyomán születtek: az ellenzék fizetős egészségügyet és nagyszabású kórházbezárásokat tervez. Ezek szerint az 500 főnél kevesebb szülést levezető kórházakat, illetve az ottani szülészeteket be kellene zárni, egyes kisvárosi kórházakban meg kellene szüntetni például a sürgőségi ellátást, illetve, hogy az üzleti alapon működő egészségügy megbízhatóbb az állami biztosítós rendszernél.


Forrás: KALOhírekEzt a kórházat mi használjuk, itt született a lányom is, itt született az unokám. Nekünk erre a kórházra szükségünk van”– mondta dr. Magóné Tóth Gyöngyi, majd bemutatta Király Róbert önkormányzati képviselőt, aki az egészségügynek a kalocsai önkormányzatot közvetlenül érintő kérdéseiről ejtett szót.


Forrás: KALOhírek


Elmondta: amellett, hogy a város bevételeit a pandémia megnyirbálta, tavaly már szolidaritási adót is kellett fizetnie Kalocsának.

Nagyon sokan nem tudják, hogy Kalocsa városának a hétvégi háziorvosi ügyeletekért súlyos pénzeket kell fizetnie. (…) [Kalocsa] kilencmillió forint háziorvosi díjat fizetett ki, ráadásul egy magáncégnek, amely Kalocsán ezt a szolgáltatást jelenleg nyújtja a kalocsai lakosok száma.” Király Róbert azt is elmondta, hogy a jelenlegi városvezetés több mint egy éve megszüntette Kalocsán a fogorvosi hétvégi ügyeletet. Az embereknek Bajára, Szekszárdra, vagy Kecskemétre kell elmenniük, ha ilyen problémájuk van.
A város egészségügyi alapellátásával kapcsolatos adatokat is közölt:

 • Hat háziorvosi és négy gyermekorvosi körzet van.
 • Háziorvosaink átlagéletkora egy év híján 70 év, van közöttünk 82 évesen praktizáló háziorvosunk.
 • A házi gyermekorvosok átlagéletkora 66 év, és köztük is van egy 84 évesen dolgozó orvos.


Azokat a hivatalosan meg nem erősített ellenzéki sajtóvéleményeket is hangoztatta, amelyek szerint a szakképzett munkaerő hiánya miatt nem nyitották újra a kiskunhalasi járványkórházat. Szerinte éppen ezért Kalocsára irányítják a kecskeméti covidos betegeket.

A képviselő fölidézte dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár két éve tett ígéretét a kórház utolsó, még föl nem újított épületének, a D épületnek a rekonstrukciójára, és helikopterállomással való bővítésére, amiben mostanáig nem történt előrelépést.

Szólt arról is, hogy egy hét évvel ezelőtti kormányzati kórház-átalakítási terv kapcsán szó volt a gyermekosztály bezárásáról.(Ezt a miniszterelnök személyesen cáfolta.) Akkor aláírásgyűjtés indult, és demonstrációt tartott több száz ember, és meg is maradt a gyermekosztály, de annak működését a kalocsai önkormányzat évente két és fél millió forinttal támogatja.


Forrás: KALOhírek


A Király Róbert által elmondottakhoz a tényszerűség érdekében hozzá tesszük: az egészségügyi alapellátás biztosítása kötelező önkormányzati feladat, amelyre más kötelező feladatokhoz hasonlóan forrást biztosít az állam. A hétvégi háziorvosi ügyeletet Kalocsa a szomszédos településekkel közösen finanszírozza, az erre kifizetett 9 millió forint különösen nem nagy összeg annak fényében, hogy egész évben meg van oldva a hétvégi és az ünnepek alatti háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás, amellyel döntően a lakosság is elégedett. Más városok ilyen jellegű kiadását tekintve a Kalocsára eső összeg nagyon kedvező.

A továbbiakban újra Magóné Tóth Gyöngyi vette át a szót, kifejtve, hogy szerinte a kórházat azért sem akarják bezárni, mert a Kalocsa - Paks híd megépülésével ez lesz a Pakshoz legközelebbi Kórház, így a paksiakat és a Paks 2 építésén dolgozókat is ez a kórház látja majd el.

Az egészségüggyel kapcsolatos elképzeléseikről szólva elmondta:

Először is szeretnénk egy önálló egészségügyi minisztériumot. Azt hiszem, hogy az egészségügy ma Magyarországon a covid járvány árnyékában talán a legfontosabb téma az oktatás mellett.”– mondta a jelölt, hozzátéve: szeretnének szakápolói béremelést elérni, mert az orvosoknak megemelték a bérét, de úgy vélte, hogy a nővérek ebben nem részesültek.


Forrás: KALOhírek


Magóné Tóth Gyöngyi kijelentette: csökkenteni kellene a várólistákat. Ismeretei szerint a Dél-Alföldre vonatkozóan ma Magyarországon

 • egy mandulaműtétre 85
 • egy csípőprotézisre 278
 • egy szürkehályog-műtétre 191 napot kell várni.


Ennek nyomatékosítására elmondott egy történetet: egy ismerőse feleségét csípőprotézissel kellett műteni, mert alig bírt már járni. Kettő évre jegyezték előre, ezért hitelt vett föl, és 2,2 millióért egy hónapon belül megműtötték Pécsett.

A képviselő-jelölt szerint hatékonyabb szűrővizsgálatokra is szükség volna. Ehhez a szűréseken résztvevőknek fizetett szabadnapot kellene kapniuk, és komoly felvilágosító kampányra is szükség lenne, hiszen nem mindig megyünk el arra a szűrővizsgálatra sem, amelyre lehetőségünk lenne.
Ellenben megszüntetnék az egészségügyiek nemrég bevezetett szolgálati jogviszonyát, amely sok nehézséggel, kötelező vezényléssel és egyebekkel jár.

– Szeretnénk egy jobb egészségügyet, és nem egy fizetős egészségügyet. Tehát történik itt egy félremagyarázás – mondta Magóné Tóth Gyöngyi, hozzátéve, hogy szükség van a magánegészségügyre is, de az általános egészségügy mellett van rá szükség.

Márki Zay Péter miniszterelnök-jelölt úr azt mondta, hogy szükség van a fizetős egészségügyre, és ha az állam nem tudja vállalni, hogy megműtik azt az embert, egy csípőprotézis műtétet végrehajtsanak rajta, akkor fizesse ki a magánegészségügyben! De ne kelljen rá két évet várni. (…) Tehát még egyszer hangsúlyozom, és ez a fő üzenetünk: eszünk ágában sincs bezárni a kórházat és fizetőssé tenni az egészségügyet!”


Forrás: KALOhírekA továbbiakban újsági kérdésekre is felelt a képviselő-jelölt.

 • Márki-Zay Péterről, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről Ön egy közösségi médiás bejegyzésében kijelentette, hogy – idézem – „ő a listavezető, őt követjük”.
  Márki-Zay ugyanakkor olyan értelmű nyilatkozatokat tett, mint például, hogy nyugodtabb lenne, ha az egészségügy üzlet lenne.
  Ezt nehéz másképp értelmezni, mint hogy fizetős egészségügyet képzelne el. Ebben is követi a miniszterelnök jelöltjüket?

  – Azóta beszéltem [Márki-Zay] Péterrel is, nem erről van szó! Nem akar a miniszterelnök-jelölt úr fizetős egészségügyet, hanem azt mondta, hogy helye van a magán egészségügynek, és helye is van, amit mondottam is, ha az állami egészségügy nem tudja megműteni a beteget, akkor fizesse ki a TB a magánegészségügyet!

 • Dr. Komáromi Zoltán, az összefogás deklarált egészségpolitikusa januárban kijelentette, hogy azokat a kórházakat, ahol nem születik évente 500 gyermek, ott nincs elég gyakorlata az orvosoknak, így veszélybe kerül a kismama és az újszülött is, tehát ezeket meg kell szüntetni, és centrumkórházakat kell kialakítani.
  Tudja hány szülés van a kalocsai Kórházban?

  – Ön mindjárt megmondja nekem!

  – 320 és 340 között. Tehát így a kalocsai szülészet is megszűnne. Komáromi Zoltán szavai egybecsengenek Marki-Zay Péter szavaival, aki azt mondta, hogy „nem lehet minden kistelepülésen szülészet meg sürgősségi osztály, ezeket az osztályokat centralizálni kell.”
  Az összefogás kormányra kerülése esetén be fogja záratni Kalocsán a szülészetet, a sürgősségi ellátást, azaz a kórházi ellátás klasszikus értelemben megszűnne a városban?

  – Nem, és arra kérem, mert nem vagyok dr. Komáromi Zoltán magyar hangja, hogy jövő hétfőn jöjjenek dr. Komáromi Zoltán előadására és tegyék fel neki ezt a kérdést!

 • Korábban elhangzott olyan álláspont is az önök szakpolitikusa részéről, amely szerint 90-100 kórháznál többre nincs szükség. Ez mintegy 70-nel kevesebb a jelenleginél.
  Melyik volna az a 70 Kórház, amelyet be kellene zárni?

  – Ezt most hadd ne soroljam föl. Itt, Paks árnyékában a kalocsai hatalmas, kiválóan felszerelt kórházat biztosan nem kell bezárni. De kérdezzék meg majd ezt is Komáromi Zoltántól!

 • Mégis, az Önök szakpolitikusai asztalán, vagy a fejében van egy olyan lista, hogy melyik az a hetven kórház, amelyeket be kellene zárni?

  – Először meg kell nyerni a választást, mielőtt ilyen listákat állítanánk föl. Én nem tudok ilyenről, azt hiszem korai is lenne. Erről az április 3-ai választások után lehet beszélni, annak, aki megnyeri a választásokat.

 • Ha megnyernék a választást, és Ön is bejutna a parlamentbe, és mégis születne egy ilyen javaslat a kalocsai kórház bezárásáról, fizetős egészségügyről, akkor azt megszavazná?

  – Nem! Nálunk nincs olyan vakfegyelem, mint a Fidesznél!

 • Tud olyan képviselő-jelöltről, aki a saját körzetében lévő kórházról most azt mondaná, hogy igen, ezt be kell majd zárni?

  – Nem egyeztettem velük ilyesmiről.

 • Ön most hitet tett a kalocsai kórház fönntartása mellett. Ha mégis ilyen javaslat születne az Önök kormánya, az Ön pártja részéről, és azt az akkori Parlament esetleg meg is szavazná, akkor kilépne a pártjából? Lemondana a mandátumáról?

  – Ilyen kérdésekre én most nem tudok válaszolni. Hangsúlyozom, hogy előbb meg kell nyerni a választást! – hangzott el a sajtótájékoztató utolsó mondata.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK