2022. 06. 28. kedd
Irén, Levente
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Magóné Tóth Gyöngyi nem szavazná meg a kórház profilszűkítését, bezárását – A képviselő-jelölt cáfolja pártszövetségük vezetőit és egészségügyi szakpolitikusait

2022. 02. 01., 08:43

Az egyesült balliberális ellenzék képviselő-jelöltje, az ellenzéki előválasztás Bács-Kiskun megye 3. számú egyéni választókerületének nyertese, dr. Magóné Tóth Gyöngyi a kalocsai Szent Kereszt Kórház bejárata előtt tartott sajtótájékoztatót január 31-én, hétfőn délután. A sajtómeghívóban témaként a „Hazugságok a kórház bezárása ügyében” jelölte meg. A sajtóesemény - amelyre ezúttal is érkeztek/szerveztek szimpatizánsokat - leginkább arra szolgált, hogy Magóné Tóth Gyöngyi cáfolja a pártszövetségüknek a kórházak bezárására, legalábbis a kalocsai kórház bezárására, profilszűkítésére –szülészet-nőgyógyászat, sürgősségi osztály -, valamint fizetős egészségügy bevezetésére irányuló terveiről szóló, a szövetség meghatározó politikusai köréből származó állításokat. Magóné ilyen értelemben lehetetlen küldetésre vállalkozott, hiszen ezzel a miniszterelnök-jelöltjük és több egészségpolitikusuk tényszerű és visszakereshető kijelentéseinek is ellentmondva, illetve azokat erősen árnyalva állította, hogy szó sincs a kórház profilszűkítéséről vagy bezárásáról, vagy legalábbis mint kalocsai polgár és képviselő-jelölt ezt az ellenzék hatalomra kerülése esetében nem szavazná meg.

Mint a jelentős sajtóérdeklődés mellett tartott tájékoztatón elhangzott, a jelölt a Fidesz Facebook-kampányára kívánt válaszolni, de a kalocsai egészségügyi ellátással kapcsolatban Király Róbert önkormányzati képviselő is megszólalt.

Ezt a sajtótájékoztatót azért tartjuk, mert szeretnénk cáfolni bizonyos híreket, amelyek a közösségi médiában terjednek. Jelesül, hogy a mögöttünk lévő Szent Kereszt Kórházat a világon senki nem akarja bezáratni, és senki sem akarja az egészségügyet fizetőssé tenni. Jelezni kívánjuk minden eszközünkkel, hogy ez kitaláció”– kezdte tájékoztatóját dr. Magóné Tóth Gyöngyi, reagálva azokra a közösségi médiás kampányüzenetekre, amelyek Márki-Zay Péter, a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, valamint a pártszövetség vezető egészségpolitikusai, László Imre, illetve az ellenzéki összefogás hivatalosan is megnevezett szakpolitikusa, így az egészségügyi miniszteri poszt várományosa, dr. Komáromi Zoltán kijelentései nyomán születtek: az ellenzék fizetős egészségügyet és nagyszabású kórházbezárásokat tervez. Ezek szerint az 500 főnél kevesebb szülést levezető kórházakat, illetve az ottani szülészeteket be kellene zárni, egyes kisvárosi kórházakban meg kellene szüntetni például a sürgőségi ellátást, illetve, hogy az üzleti alapon működő egészségügy megbízhatóbb az állami biztosítós rendszernél.


Forrás: KALOhírekEzt a kórházat mi használjuk, itt született a lányom is, itt született az unokám. Nekünk erre a kórházra szükségünk van”– mondta dr. Magóné Tóth Gyöngyi, majd bemutatta Király Róbert önkormányzati képviselőt, aki az egészségügynek a kalocsai önkormányzatot közvetlenül érintő kérdéseiről ejtett szót.


Forrás: KALOhírek


Elmondta: amellett, hogy a város bevételeit a pandémia megnyirbálta, tavaly már szolidaritási adót is kellett fizetnie Kalocsának.

Nagyon sokan nem tudják, hogy Kalocsa városának a hétvégi háziorvosi ügyeletekért súlyos pénzeket kell fizetnie. (…) [Kalocsa] kilencmillió forint háziorvosi díjat fizetett ki, ráadásul egy magáncégnek, amely Kalocsán ezt a szolgáltatást jelenleg nyújtja a kalocsai lakosok száma.” Király Róbert azt is elmondta, hogy a jelenlegi városvezetés több mint egy éve megszüntette Kalocsán a fogorvosi hétvégi ügyeletet. Az embereknek Bajára, Szekszárdra, vagy Kecskemétre kell elmenniük, ha ilyen problémájuk van.
A város egészségügyi alapellátásával kapcsolatos adatokat is közölt:

 • Hat háziorvosi és négy gyermekorvosi körzet van.
 • Háziorvosaink átlagéletkora egy év híján 70 év, van közöttünk 82 évesen praktizáló háziorvosunk.
 • A házi gyermekorvosok átlagéletkora 66 év, és köztük is van egy 84 évesen dolgozó orvos.


Azokat a hivatalosan meg nem erősített ellenzéki sajtóvéleményeket is hangoztatta, amelyek szerint a szakképzett munkaerő hiánya miatt nem nyitották újra a kiskunhalasi járványkórházat. Szerinte éppen ezért Kalocsára irányítják a kecskeméti covidos betegeket.

A képviselő fölidézte dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár két éve tett ígéretét a kórház utolsó, még föl nem újított épületének, a D épületnek a rekonstrukciójára, és helikopterállomással való bővítésére, amiben mostanáig nem történt előrelépést.

Szólt arról is, hogy egy hét évvel ezelőtti kormányzati kórház-átalakítási terv kapcsán szó volt a gyermekosztály bezárásáról.(Ezt a miniszterelnök személyesen cáfolta.) Akkor aláírásgyűjtés indult, és demonstrációt tartott több száz ember, és meg is maradt a gyermekosztály, de annak működését a kalocsai önkormányzat évente két és fél millió forinttal támogatja.


Forrás: KALOhírek


A Király Róbert által elmondottakhoz a tényszerűség érdekében hozzá tesszük: az egészségügyi alapellátás biztosítása kötelező önkormányzati feladat, amelyre más kötelező feladatokhoz hasonlóan forrást biztosít az állam. A hétvégi háziorvosi ügyeletet Kalocsa a szomszédos településekkel közösen finanszírozza, az erre kifizetett 9 millió forint különösen nem nagy összeg annak fényében, hogy egész évben meg van oldva a hétvégi és az ünnepek alatti háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás, amellyel döntően a lakosság is elégedett. Más városok ilyen jellegű kiadását tekintve a Kalocsára eső összeg nagyon kedvező.

A továbbiakban újra Magóné Tóth Gyöngyi vette át a szót, kifejtve, hogy szerinte a kórházat azért sem akarják bezárni, mert a Kalocsa - Paks híd megépülésével ez lesz a Pakshoz legközelebbi Kórház, így a paksiakat és a Paks 2 építésén dolgozókat is ez a kórház látja majd el.

Az egészségüggyel kapcsolatos elképzeléseikről szólva elmondta:

Először is szeretnénk egy önálló egészségügyi minisztériumot. Azt hiszem, hogy az egészségügy ma Magyarországon a covid járvány árnyékában talán a legfontosabb téma az oktatás mellett.”– mondta a jelölt, hozzátéve: szeretnének szakápolói béremelést elérni, mert az orvosoknak megemelték a bérét, de úgy vélte, hogy a nővérek ebben nem részesültek.


Forrás: KALOhírek


Magóné Tóth Gyöngyi kijelentette: csökkenteni kellene a várólistákat. Ismeretei szerint a Dél-Alföldre vonatkozóan ma Magyarországon

 • egy mandulaműtétre 85
 • egy csípőprotézisre 278
 • egy szürkehályog-műtétre 191 napot kell várni.


Ennek nyomatékosítására elmondott egy történetet: egy ismerőse feleségét csípőprotézissel kellett műteni, mert alig bírt már járni. Kettő évre jegyezték előre, ezért hitelt vett föl, és 2,2 millióért egy hónapon belül megműtötték Pécsett.

A képviselő-jelölt szerint hatékonyabb szűrővizsgálatokra is szükség volna. Ehhez a szűréseken résztvevőknek fizetett szabadnapot kellene kapniuk, és komoly felvilágosító kampányra is szükség lenne, hiszen nem mindig megyünk el arra a szűrővizsgálatra sem, amelyre lehetőségünk lenne.
Ellenben megszüntetnék az egészségügyiek nemrég bevezetett szolgálati jogviszonyát, amely sok nehézséggel, kötelező vezényléssel és egyebekkel jár.

– Szeretnénk egy jobb egészségügyet, és nem egy fizetős egészségügyet. Tehát történik itt egy félremagyarázás – mondta Magóné Tóth Gyöngyi, hozzátéve, hogy szükség van a magánegészségügyre is, de az általános egészségügy mellett van rá szükség.

Márki Zay Péter miniszterelnök-jelölt úr azt mondta, hogy szükség van a fizetős egészségügyre, és ha az állam nem tudja vállalni, hogy megműtik azt az embert, egy csípőprotézis műtétet végrehajtsanak rajta, akkor fizesse ki a magánegészségügyben! De ne kelljen rá két évet várni. (…) Tehát még egyszer hangsúlyozom, és ez a fő üzenetünk: eszünk ágában sincs bezárni a kórházat és fizetőssé tenni az egészségügyet!”


Forrás: KALOhírekA továbbiakban újsági kérdésekre is felelt a képviselő-jelölt.

 • Márki-Zay Péterről, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről Ön egy közösségi médiás bejegyzésében kijelentette, hogy – idézem – „ő a listavezető, őt követjük”.
  Márki-Zay ugyanakkor olyan értelmű nyilatkozatokat tett, mint például, hogy nyugodtabb lenne, ha az egészségügy üzlet lenne.
  Ezt nehéz másképp értelmezni, mint hogy fizetős egészségügyet képzelne el. Ebben is követi a miniszterelnök jelöltjüket?

  – Azóta beszéltem [Márki-Zay] Péterrel is, nem erről van szó! Nem akar a miniszterelnök-jelölt úr fizetős egészségügyet, hanem azt mondta, hogy helye van a magán egészségügynek, és helye is van, amit mondottam is, ha az állami egészségügy nem tudja megműteni a beteget, akkor fizesse ki a TB a magánegészségügyet!

 • Dr. Komáromi Zoltán, az összefogás deklarált egészségpolitikusa januárban kijelentette, hogy azokat a kórházakat, ahol nem születik évente 500 gyermek, ott nincs elég gyakorlata az orvosoknak, így veszélybe kerül a kismama és az újszülött is, tehát ezeket meg kell szüntetni, és centrumkórházakat kell kialakítani.
  Tudja hány szülés van a kalocsai Kórházban?

  – Ön mindjárt megmondja nekem!

  – 320 és 340 között. Tehát így a kalocsai szülészet is megszűnne. Komáromi Zoltán szavai egybecsengenek Marki-Zay Péter szavaival, aki azt mondta, hogy „nem lehet minden kistelepülésen szülészet meg sürgősségi osztály, ezeket az osztályokat centralizálni kell.”
  Az összefogás kormányra kerülése esetén be fogja záratni Kalocsán a szülészetet, a sürgősségi ellátást, azaz a kórházi ellátás klasszikus értelemben megszűnne a városban?

  – Nem, és arra kérem, mert nem vagyok dr. Komáromi Zoltán magyar hangja, hogy jövő hétfőn jöjjenek dr. Komáromi Zoltán előadására és tegyék fel neki ezt a kérdést!

 • Korábban elhangzott olyan álláspont is az önök szakpolitikusa részéről, amely szerint 90-100 kórháznál többre nincs szükség. Ez mintegy 70-nel kevesebb a jelenleginél.
  Melyik volna az a 70 Kórház, amelyet be kellene zárni?

  – Ezt most hadd ne soroljam föl. Itt, Paks árnyékában a kalocsai hatalmas, kiválóan felszerelt kórházat biztosan nem kell bezárni. De kérdezzék meg majd ezt is Komáromi Zoltántól!

 • Mégis, az Önök szakpolitikusai asztalán, vagy a fejében van egy olyan lista, hogy melyik az a hetven kórház, amelyeket be kellene zárni?

  – Először meg kell nyerni a választást, mielőtt ilyen listákat állítanánk föl. Én nem tudok ilyenről, azt hiszem korai is lenne. Erről az április 3-ai választások után lehet beszélni, annak, aki megnyeri a választásokat.

 • Ha megnyernék a választást, és Ön is bejutna a parlamentbe, és mégis születne egy ilyen javaslat a kalocsai kórház bezárásáról, fizetős egészségügyről, akkor azt megszavazná?

  – Nem! Nálunk nincs olyan vakfegyelem, mint a Fidesznél!

 • Tud olyan képviselő-jelöltről, aki a saját körzetében lévő kórházról most azt mondaná, hogy igen, ezt be kell majd zárni?

  – Nem egyeztettem velük ilyesmiről.

 • Ön most hitet tett a kalocsai kórház fönntartása mellett. Ha mégis ilyen javaslat születne az Önök kormánya, az Ön pártja részéről, és azt az akkori Parlament esetleg meg is szavazná, akkor kilépne a pártjából? Lemondana a mandátumáról?

  – Ilyen kérdésekre én most nem tudok válaszolni. Hangsúlyozom, hogy előbb meg kell nyerni a választást! – hangzott el a sajtótájékoztató utolsó mondata.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK