2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Vasárnap képviselőt választ a 7. számú választókerület – Négy jelölt versenyben, tombol a plakátháború

2020. 09. 17., 08:03

Augusztus 8-án vették nyilvántartásba – betűrendben – Arnold Adrient, a Fidesz-KDNP és a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) közös jelöltjét, majd Horváth Krisztiánt, a Duna-híd megépítésének ígéretére és a szovjet és magyar nép megbonthatatlan barátságának eszméjére épülő plakátkampányáról korábban az országos médiában is visszhangot kapott független jelöltet, valamint Szabó Patrikot, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjét. Augusztus 20-án dr. Vincze Andrást is nyilvántartásba vették, mégpedig hivatalosan független jelöltként, azonban már korábban ismertté vált, hogy az ellenzéki pártok és több civilszervezet is támogatja indulását. A kampány a finisbe fordult, a körzet forgalmasabb pontjait és főbb útjait ellepték a plakátok. Van, akinek minden rivális jelölt mellé jutott egy plakát. Volt miből, a tavalyi önkormányzati választásokra készített plakátok most is épp olyan jó szolgálatot tesznek…

Ezekből a különleges, elhíresült plakátokból van talán a legtöbb, végigkísérik az körzet főbb útjait, és minden jelölt frekventált helyen kitett hirdetése mellé, és vele szembe is jutott belőle egy-egy.
No, hiszen, ha ezen múlna!

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A nagy plakáthadjárat melléktermékeként néhány rongálásról, táblák kidöntéséről, összetöréséről is érkeztek hírek a közösségi médiában még a kampány elején, de tapasztalataink szerint nem ez volt a jellemző, bár nem tudhatjuk, mit hoz még az utolsó néhány nap.
Tekintsük át röviden, kiket ajánlanak a választók figyelmébe ezek a plakátok!

I.

Internacionalista, posztmodern retró

A tavaly őszi választások idején az országos médiában is viszontláthattuk az akkor a kalocsai körzetekben képviselőjelöltként indult Horváth Krisztián és családtagjai városszerte kihelyezett plakátjainak üzenetét:

„ÉLJEN SOKÁ A MAGYAR-OROSZ BARÁTSÁG!”


A jelölt ezzel személyes ismerősein kívül azok számára lehet vonzó, akik elfojthatatlan nosztalgiával tekintenek vissza 30-40 év távlatába, amikor a nép jólétének és a világbékének a kulcsát és zálogát kizárólag ebben a nemzetközi konstellációban lehetett keresni.
A plakát másik üzenete:

„ÉPÍTSÜK FEL EGYÜTT A PAKSI DUNA HIDAT!”

Nosza!

Ezzel azokat a választókat is sikeresen szólíthatta meg a jelölt, akik úgy gondolják, hogy Horváth Krisztián nélkül sohasem épül meg a várva-várt Kalocsa–Paks Duna-híd, vele viszont igen.

Mellettük

AZOK VOKSOLHATNAK MÉG RÁ, AKIK A KORMÁNNYAL ÉS AZ ELLENZÉKKEL IS ELÉGEDETLENEK, ÉS ILY MÓDON AKARJÁK EZT MEGÜZENNI A TELJES POLITIKAI GARNITÚRÁNAK.

II.

„Harmadik út”

Bár azoknak is lehet más választásuk, hiszen a Mi Hazánk Mozgalom is a hazai politikai erőtér két pólusától, az Orbán Viktor vezette Fidesz–KDNP tömbjétől és a Gyurcsány Ferenc dominálta, sokpárti, szivárvány ellenzéktől egyenlő távolságtartással (másfél méter :-) és harmadik út fölmutatásával határozza meg magát, amint ezt a jelöltállítási szándékuk bejelentésére tartott, július végi sajtótájékoztatójukon nyilvánvalóvá tették.

Így

A NEMZETI RADIKÁLIS ESZME HÍVEIN TÚL A MI HAZÁNK MOZGALOM IS A PARLAMENTI POLITIKAI ERŐK TEVÉKENYSÉGÉVEL ELÉGEDETLEN VÁLASZTÓRA APELLÁL.

Jelöltjük, Szabó Patrik szeptember elején a párt országos elnökhelyettesével, Novák Előddel és megyei elnökével, Szabadi Istvánnal közösen tartott programismertető sajtótájékoztatóján a hangsúly a választókkal való kapcsolattartásra és a többségi városvezetéssel való konstruktív ellenzékiséget ígért, de az ésszerű, az esetleges visszásságokat őszintén föltáró kritika jogáról sem mondva le.


A Mi Hazánk jelöltje már néhány százalékos aránnyal is meglepetést szerezhet, nekik ugyanis az a tét, hogy egy számukra kedvezőtlen körzetben mennyire képesek elérni, vagy megközelíteni az állami támogatáshoz, illetve a parlamentbe jutáshoz szükséges szavazati arányt.
A verseny azonban nagy valószínűség szerint a kormányzó pártszövetség és a KJE közös jelöltje, Arnold Adrien pedagógus, intézményvezető-helyettes, a Német Nemzetiség Önkormányzat elnöke, valamint a több ellenzéki párt és helyi civil szervezet által támogatott, így csak formailag függetlenként induló dr. Vincze András jogász között dőlhet majd el.

III.

Független?

Bár a helyhatósági választásokon a képviselőjelöltekre főképp személyes ismeretség, szimpátia, bizalmi elv alapján szoktak szavazni, itt várhatóan az országos pártszimpátia is szerepet kap majd a döntésben, ami nemcsak azért ésszerűtlen, mert képviselőre, ráadásul helyi testületbe delegált képviselőre szavaznak majd.

A személyes szimpátia kérdésében Arnold Adrien, mint a Kertvárosi Általános Iskola tagintézményvezető-helyettese, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke valószínűleg nem áll rosszul, de dr. Vincze András jogász - nem ügyvéd, ahogy azt többen helytelenül mondják, ilyen személy nincs az Ügyvédi Kamara nyilvántartásában. Ezek szerint még mindig nem tett jogi szakvizsgát, ügyvédjelölti gyakorlati idejét tölti - az általa a tavaly őszi választáson elért szavazatszám alapján az ő beágyazottsága is jó a körzetben.

VINCZE FORMÁLISAN FÜGGETLEN JELÖLT UGYAN, DE EGY SOR ELLENZÉKI POLITIKAI PÁRT IS MÖGÉ ÁLL.

A jelöltállítástól való tartózkodással és sajtótájékoztatón bejelentett, nyílt támogatásukkal is őt támogatja a DK, a Jobbik, az MSZP, a Momentum, valamint a Békés Kalocsáért Egyesület és a Szövetségben Városunkért Egyesület. Később pedig a Kalocsai Lokálpatrióta Egyesület nyilvánosság előtt bejelentett jelöltje, dr. Tóth Roland is visszalépett az indulástól, és híveit Vincze támogatására bíztatta.
E támogatásokat később a jelölt nyilvános üzenetben elfogadta, és megköszönte.

A KÉRDÉS AZ, HOGY AZ IRÁNTA TÁPLÁLT SZIMPÁTIÁT A SOKPÁRTI TÁMOGATÁS NÖVELTE, VAGY ÉPP KOPTATTA-E?

Hiszen sokak számára lehetett egyfajta vonzó bája annak, ahogyan Vincze tavaly a fő politikai erőktől függetlenül, velük szemben, tényleg függetlenként küzdött, ám

E ROMANTIKUS IMÁZST A JELÖLT MÖGÉ FELSORAKOZOTT ELLENZÉKI PÁRTTÁMOGATÁS KÖNNYEN LE IS ROMBOLHATJA.

Az is kérdéses, hogy mennyire bíznak abban a választók, hogy a jelölt győzelme esetén meg tudná-e őrizni függetlenségét, tekintettel a pártok érdekvezérelt működésére, és arra, hogy az őt támogató erők érdekei is eltérőek, és értékrendjeik is meglehetősen szerteágazók.

RÁADÁSUL NEM TITKOLTAN, KIMONDOTTAN A KÖVETKEZŐ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐVÁLASZTÁS KÍSÉRLETI TEREPASZTALÁNAK TEKINTIK A VÁROS ÉS A KÖRZET SZEMPONTJÁBÓL KORÁNTSEM EZZEL ÖSSZEEGYEZTETHETŐ VÁLASZTÁST.
VASÁRNAP EZ IS KIDERÜL!

IV.

Arnold Adrien „a kormánypártok jelöltje”

Noha mindig, minden jelölt elmondja, hogy a helyhatósági választás nem pártpolitikai kérdés, és nem pártokra, hanem személyekre kell voksolni, mégis egyrészt a politikai és választási rendszer jellegzetességei, részben a hazai politikai közélet kiélezettsége miatt

A VÁLASZTÓK, VAGY EGY RÉSZÜK ÓHATATLANUL A KORMÁNYZATI ÉS ELLENZÉKI MUNKÁT IS ÉRTÉKELI SZAVAZATÁVAL.

Ennek megfelelően a higgadtan, pozitív üzenetekkel kampányoló Arnold Adrienre leadott szavazatokban az ország életét befolyásoló kormányzati döntések választói megítélése, így például

A VÁLASZTÓKNAK A KORMÁNY, AZ ÖNKORMÁNYZAT JÁRVÁNYHELYZET KEZELÉSÉRE TETT ERŐFESZÍTÉSEIRŐL ALKOTOTT VÉLEMÉNYE, A GAZDASÁGVÉDŐ PROGRAMOKKAL, A CSALÁDOK TÁMOGTÁSÁVAL, JÖVŐJÉVEL, A MUNKAHELYEK MEGŐRZÉSÉVEL, AZ IMMÁR BIZONYOSAN MEGÉPÜLŐ DUNA-HIDDAL, A VÁROS FEJLESZTÉSI TÉRSÉGBE KERÜLÉSÉVEL, A PAKS II. LEHETŐSÉGEIVEL. AZ USZODA FEJLESZTÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYETÉRTÉSE, VAGY ELLENÉRZÉSE IS TÜKRÖZŐDHET MAJD.

Ugyanígy a korábbi slágertémák – a migráció kezelésének kérdése, a nemzetpolitika irányai, az Európa jövőjéről, a nemzeti és keresztény identitásról folytatott, elhúzódó vita – is befolyásolhatják majd a július derekán bejelentett jelölt eredményét.

Az mindenképpen Arnold Adrien rátermettségének, kvalitásainak és tettrekészségének elismerése mellett szólhat, hogy a kampányban kérdőíveket küldött ki, hogy megismerje a választói igényeket, a kétoldalú információáramlás (lakosság-önkormányzat) felgyorsítása érdekében pedig egy online felület létrehozására tett javaslatot. A német nyelv anyanyelvi szintnél is magasabb ismerete pedig a város nemzetközi, testvérvárosi kapcsolatainak építésénél jelenthet komoly segítséget az önkormányzatnak.

TESSÉK VÁLASZTANI!

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK