2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Omlásveszély – Turisztikai akadálypálya a főutcán

Omlásveszély – Turisztikai akadálypálya a főutcán
Illés György Cinó  |  2018. 11. 09., 20:54

Kalocsa „kirakata” a Szentháromság-tér, Kalocsa egykori főtere, valamint a hozzá kapcsolódó Szent István király út, a város főutcája. Mondhatni, „Kirakat rendezés alatt”. A Nagytemplom körülötti téren is ólomléptekkel halad előre a munka, holdbéli tájjal fogadva az idelátogatót, miközben a főutcán számos épület, köztük középületek homlokzati párkányairól lehulló, málló díszek és vakolatdarabok nehezítette akadálypályán próbálgathatják túlélőképességüket a turisták felüdülésként. A felújításra már jócskán rászoruló épületek közül a börtön épülete jelent üdítő kivételt abban a tekintetben, hogy ennek sorsa rendeződni látszik.

Omladozik a nem is történelmi múltban fölújított Viski Károly Múzeum épületének ereszpárkánya is, ahol korábban a lehulló darabok okozta balesetveszély elhárítására már korlátot is kihelyeztek. Ezt az óta valaki – föltehetőleg illetéktelenül – arrébb rakta, de a veszélyt okozó helyzet továbbra is fönnáll –

A MÚZEUM ÉPÜLETE, LEGALÁBBIS AZ ÉPÜLET SARKÁNÁL MÁLLADOZÓ ERESZPÁRKÁNY MEGÉRETT A KARBANTARTÁSRA.

A Viski Károly Múzeum középület, ezért kiemelt figyelmet kap portálunktól –közeljövőben várható sorsa felől tájékozódunk. Önkormányzati kezelésben álló intézményként az épületüzemeltetői feladatokat a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. látja el, a tulajdonos önkormányzat felügyelete mellett.


Forrás: KALOhírek

Kérdéseinkkel tehát a Kft. ügyvezetőjéhez, valamint az ilyen természetű képviselő-testületi döntéseket előkészítő műszaki osztályhoz fordulunk, érdemi válaszaikat továbbítjuk Olvasóink felé.


Forrás: KALOhírek

 


AZ ERESZPÁRKÁNY EGYÉBKÉNT CSAK AZ ÉPÜLET SARKÁNÁL OMLADOZIK, MÁSHOL ÁLLJA A SARAT

– ezzel kapcsolatban olyan vélemény is eljutott szerkesztőségünkhöz, hogy az építőanyagok mállását vizesedés okozza,

AMI VALÓSZÍNŰLEG VALAMIFÉLE, A TETŐSZERKEZETBEN REJLŐ KONSTRUKCIÓS HIBA KÖVETKEZMÉNYE,

amelyet az említett felújítás során nem küszöböltek ki, az eredeti formában történő helyreállítás célját szem előtt tartva.
E vélekedés szerint tehát:

A TARTÓS MEGOLDÁSNAK E HIBA FÖLTÁRÁSA ÉS MEGFELELŐ MŰSZAKI MEGOLDÁSSAL TÖRTÉNŐ ORVOSLÁSA VOLNA ZÁLOGA.

Itt az ősz: hullanak a párkányzatok

A sétálóutcában, a szőlőlevél-szökőkút frekventált környezetének szomszédságában álló, nem is túl régi épületnél hasonló probléma áll fönn, málladoznak a párkányzatai, – ez az épület azonban nem köztulajdon, állagmegóvása és

AZ ÉPÜLET ROSSZ ÁLLAPOTA MIATTI VESZÉLYEK KIKÜSZÖBÖLÉSE A TULAJDONOSOK FELADATA.

Itt erről egyelőre úgy gondoskodtak, hogy kordonokkal zárták el az épület fala tövénél húzódó járdaszakaszt.

LEHANGOLÓ KÉPET NYÚJT A MŰEMLÉK JELLEGŰ, EGYKORI HOTEL KALOCSA KIHALT ÉPÜLETE IS,

bár ez az épület sem túl régen volt fölújítva.

ITT A BALESETVESZÉLYT INKÁBB AZ ÉPÜLET ELŐTTI JÁRDÁN TALÁLHATÓ, TÖRÖTT, BESZAKADT AKNAFEDŐ JELENTI,

amelyet még annak idején a tér bontásában részt vevő gépek valamelyike rongált meg – veszélyre itt is szalagkordon figyelmezteti az óvatlan járókelőt.

Kordonok közé zárt turisták épületek

NEMRÉGIBEN FÉMRÁCSOS PARAVÁNNAL VETTÉK KÖRÜL A FÖLDHIVATAL ÉPÜLETÉT, AMELYRŐL SZINTÉN NAGY FOLTOKBAN MÁLLIK A VAKOLAT – MÁR, AHOL MÉG VAN RAJTA.

A műemlék épület nemrégiben cserélt gazdát: Kalocsa város önkormányzatának tulajdonából állami tulajdonba és kezelésbe került.
A tulajdonosváltás annak a csereügyletnek a révén valósult meg, amellyel a város hozzájutott a Foktői úti laktanya északkeleti részéből kihasított, főképp a Parkgondozó Kft., illetve most, a két cég egyesülése miatt a jövőben annak feladatait ellátó Vagyonhasznosítási Kft. új telephelye céljaira szánt területhez.

Az immár állami tulajdonban és állami szolgálatban - a kalocsai körzeti földhivatal használatában - álló épület további sorsával kapcsolatban szerkesztőségünk tájékozódik, híreinkkel hamarosan jelentkezünk!

Mellette, nem messze várja jobb sorsát

AZ EGYKORI JÁRÁSBÍRÓSÁG ELHAGYATOTT ÉPÜLETE, MINT EGY KÍSÉRTETHÁZ.

Szemben vele a „Művház”, azaz az egykori Nagyszeminárium teljességében fölújított épülete ellenpontoz, az mellett pedig az egykori Szent István-ház jobb sorsra érdemes épülete „kontráz”.

A MŰEMLÉK ÉPÜLET, VÁROSUNK EGYETLEN, DEKLARÁLTAN KÖZÉPKORI EREDETŰ, HASZNÁLATBAN LÉVŐ RÉSZEKET IS TARTALMAZÓ MŰEMLÉKE HOSSZŰ IDEJE KÖRBEÁLLVÁNYOZVA ÁLL, EGY KISSÉ ELHÚZÓDNI LÁTSZÓ, A LAIKUS SZÁMÁRA NÉMILEG VONTATOTTAN HALADÓNAK TŰNŐ FELÚJÍTÁS ALATT.

Üdítő kivételt jelent a Kalocsai Női Fegyház és Börtön épülete, amely már szintén életveszélyes állapotban volt az utcán járókelőkre nézve, ezért körbe is kordonozták, de ezt ebben az évben kívülről elkezdték fölújítani, méghozzá tetőtől talpig. A főutcai és a bank, illetve a szolgáltatóház felé néző homlokzat lényegében már el is készült, az október 23-ai koszorúzáshoz már a kordon nagy részét el is távolították. A végeredmény – már ahol már elkészült – magáért beszél, és a hírek szerint a munkát ugyanilyen alapos felújítással folytatják majd odabent amikor az épület külseje elkészült, hogy a későbbielben méltóbb körülmények közt tarthassák fogva az elítélteket, utána pedig visszakapja az épület eddigi funkcióját.

AZ, HOGY A TELJES FŐUTCA A BÖRTÖNHÖZ HASONLÓ FORMÁBAN ÉS TELJESSÉGBEN FELÖLTHESSE EREDETI SZÉPSÉGÉT, ÉS VÁROSUNK VALÓBAN MÉLTÓ KIRAKATA LEHESSEN, EGYELŐRE VÁGYÁLOM.

Ha ennek beteljesülésére esélyt látunk, szólni fogunk!

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 
A négyoldalas szórólapért kattints a képre!

A négyoldalas szórólapért kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>
2023. 03. 22., 17:03
CsaTTlakozz elnevezéssel új országos rendőrségi kampány indult, amely a biztonsági öv fontosságára hívja fel a figyelmet - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden Budapesten. Még >>>