2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kiváló sakkozóját veszítette el a KSE nagy családja, dr. Halász Ferenc személyében

Tamás Ferenc  |  2024. 04. 17., 10:17

Életének 59. évében elhunyt a Kalocsai VTSK és a Kalocsai SE sakkozóinak egyik éljátékosa, majd későbbi szakosztályvezetője, dr. Halász Ferenc. Halálával nem csak Kalocsa sportélete lett szegényebb, de személyében egy nagyszerű embert is elveszítettek sporttársai és barátainak széles tábora.

Olyan jelentős helyi sakkozók nyomába szegődött városunkban, mint Szántó István, Kustár Sándor, testvére Halász Attila, dr. Czibulka Zoltán, Ruppáner János vagy dr. Németh József.

Jobb oldalon dr. Halász Ferenc látható a fotón


A kalocsai csapat azidőtájt a megyei bajnokságban és az NB II-ben is a favoritok közé tartozott, elég csak a 2004-es NB II-es bronzérmüket megemlítenünk.

A családja Kalocsára költözése után – még az általános iskolás évei alatt – kezdett megismerkedni a sakkjáték rejtelmeivel, de már akkor magával ragadta a pepita táblák varázslatos világa. Édesapja bíztatására jelentkezett a kalocsai sakkörbe, amelyet akkor Németh József vezetett. Az úttörök versenyében, Feri megyei bajnokságot nyert. A folytatásban következett a versenysakk, a Kalocsai VTSK csapatbajnoki küzdelmeiben, majd a Kalocsai elemzések sokaságai. Játékával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Kalocsa serdülőcsapata többször is megyebajnokságot nyert. Feri játékerejét jól mutatta, hogy az 1982. évi városi felnőttbajnokságon II. helyezést ért el, - mindössze fél ponttal lemaradva a bajnoktól. Sakk-technikájára jellemző volt, hogy nem csupán a hagyományos versenyzési formában, hanem a sportág speciális műfajában, a „schnellezésben” is kimagaslott társai közül. Talán ezért is nyert két alkalommal is csapatával megyei villámversenyt, azaz villámbajnokságokat. A játék népszerűsítésében is oly fontos helyi szimultánokon is megmutatta tehetségét, mivel velük szemben is megállta helyét. Például döntetlent ért el, Ribli Zoltán és Portisch Lajos nemzetközi nagymesterek ellenében is.

A helyi gimnáziumban érettségizett, majd sikeres felvételit tett a jogi karon Pécsett, ahova felvételt is nyert. Itt a PMSC sakk szakosztályban versenyzett, majd az egyetemi évek alatt átigazolt a Komló NB II-es csapatához. Az egyetemi évek sikeres befejezése után pedig visszaigazolt Kalocsára.

A 2000-es évtől elvállalta a sakkosztály vezetését. Örömmel töltötte el, hogy működése alatt a csapat egyik legsikeresebb időszakát élte, hiszen felléphettek a csapatbajnoki dobogóra is.
Majd a családdal Pécsre költöztek, ám a sakk továbbra is az érseki városhoz kötötte. Vezetésével és útmutatásával öt alkalommal is sikeresen rendezték meg a nagy népszerűségnek örvendő Környezetvédelmi Kupát, ahol a régió legjobbjai szerepeltek. Aztán szép lassan egyre jobban előtérbe került ügyvédi munkája, így már szinte fizikailag sem tudott időt szakítani kedvenc sportágára.

Mindezek ellenére dédelgetett álma és tervei is kezdtek valóra válni, hiszen a 2023/2024-es csapatbajnoki évadot ismét NB II-es csapatként játszhatták az Asztalos csoport fajsúlyos mezőnyében. Ezzel „sakkos” visszatérése ismét valóra válhatott, hiszen már a legutóbbi karácsonykor is a legtöbb pontot gyűjtötte szeretett egyesülete háziversenyén.

Nyugodjék békében!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK