2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kovács László 60 – „Az igazi fazekasmester” születésnapja, könyvbemutatóval

Illés György Cinó  |  2016. 12. 31., 14:54

December 17-én, advent utolsó szombatjának délutánján a Kamarateremben tartották azt a rendezvényt, amelyen az önmagában is jelentős kézműves tevékenysége mellett a város kulturális életében játszott kiemelkedő szerepéről is ismert fazekasmestert köszöntötte hatvanadik születésnapja alkalmából a város apraja-nagyja. Ekkor mutatták be a nagyközönségnek az ifjú mesterként Karcagról Kalocsára települt, s azóta a város kulturális életének egyik meghatározó egyéniségévé, motorjává vált mester eddigi pályájának foglalatát adó kötetet is, „Föld víz, tűz , levegő – Az igazi fazekasmester: Kovács László” címmel.

A kamaratermet dugig megtöltötték az érdeklődők a délután három órakor kezdődött születésnapi rendezvényen, amelynek alaphangulatát a köszöntők előtt a Liszt Ferenc AMI zenei felvezetője adta meg, majd dr. Magóné Tóth Gyöngyi fölkérésére a mestert elsőként dr. Bálint József polgármester köszöntötte, aki a most bemutatott kiadvány elején olvasható köszöntőt is írta. A polgármester átadott Kovács Lászlónak egy, az érdemeit méltató oklevelet is.

Ezt követően Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere mondott köszöntőt. Kecel városával a virágkiállítással együtt évről-évre megrendezésre kerülő országos fazekas találkozó szervezőjeként ápol régre nyúló kapcsolatokat a kalocsai mester.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Deák Gábor

Föld víz, tűz , levegő – Az igazi fazekasmester: Kovács László

A továbbiakban Imre Károly, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet nyugalmazott igazgatója mutatta be a Tamás László szerkesztette, a mester születésnapjához időzített kiadású kötetet, egyben méltatva Kovács László munkásságát. A könyv áttekintését a megjelentek számára Pécsi Vivien projektoros prezentációja tette lehetővé, amely a kötet által fölvonultatott fotók segítségével mutatta be a mester gyermekkorát, mestereit, pályájának főbb állomásait, a mostanáig megtett utat. A fotókat a könyvből vett idézetek egészítették ki.
[A 80 oldalas illusztrált album formátumú, igényes kivitelű kötet a Balaton Könyvesboltban önköltségi áron, 2500 forintért beszerezhető – A szerk.]

A továbbiakban Buda Ferenc Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő köszöntőjét Kállai Sándor tolmácsolta, majd dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek köszöntötte a mestert jókívánságaival, nagyra értékelve munkásságát, és utalva régre visszanyúló személyes kapcsolatukra is.

A metropolita köszöntője után elsőként a Tomori Pál Könyvtár munkatárasai köszöntötték a mestert egy születésnapi tortával, majd oldódó keretek közt számos gratulációt fogadott Kovács László, akinek Váci Attila egy szavalattal, Reményik Sándor Predesztináció című versével is kedveskedett.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Deák Gábor

Meglepetés koncert

A köszöntéseket követően a fazekasmester – aki nyilvánvalóan sokkal több, mint egyszerű fazekasmester, pedig az sem volna kevés – meleg szavakkal, könnyekig elérzékenyülten köszönte meg a jókívánságokat, valamint a könyv elkészítésében és a születésnapi rendezvény megszervezésében részt vállalók munkáját.

Az alkalmon közreműködött a Mezei Virágok Népdalkör és a Kalocsai Református Egyházközség Énekkara is, de az igazi meglepetést és zenei csemegét mégis maga a születésnapos szolgáltatta.

A több hangszeren is kiválóan, művészi színvonalon játszó ünnepelt ugyanis végül mintegy félórás, közös éneklésbe forduló zongorajátékkal hálálta meg a köszöntéseket, majd – a könyv dedikálását követően – a folyosón Vellán Tamás őstermelő húsáruival, aprósüteményekkel és borral terített asztal melletti állófogadással zárult az alkalom.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Deák Gábor

Születésnapi monográfia fejezetcímekben

A kötet Kovács László eddigi életének és munkásságának áttekintésére vállalkozik, a mester önvallomásainak Tamás László által szerkesztett, gazdagon illusztrált közreadásával. Bemutatja A kezdet időszakát és azokat az elődöket is, akiknek nyomán érdemes volt elindulni, hiszen munkájukon nem fogott A vasfogú idő – akikről a mester maga mondja: Akikből erőt merítettem.
Kovács László városunkról úgy emlékszik meg: Kalocsa, ahol gyökeret eresztettem. Ezt legyökerezést az itt élők is hamar észrevették, hiszen hamarosan hajtásokat, leveleket, virágokat is hozott: sok-sok kalocsai előtt az ő alkotóházában fedte föl magát először A kemence titka, amikor Értékek őrzése és a hagyománytisztelet jegyében különféle rendezvényekre gyűltek össze nála, ahol mindenkit várt A műhely melege.
Negyedik évtizede, hogy Kovács László alkotóházában virágzik a Közösségi élet, ami nem csoda, hiszen az Érsekkert bejárata közelében található műhely – amellett, hogy mindig színvonalas és jó hangulatú rendezvényeknek ad helyet – köztudottan a Tisztesség, hűség, becsület szigete az Értékvesztett világ zajló tengerében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK