2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kovács László 60 – „Az igazi fazekasmester” születésnapja, könyvbemutatóval

Illés György Cinó  |  2016. 12. 31., 14:54

December 17-én, advent utolsó szombatjának délutánján a Kamarateremben tartották azt a rendezvényt, amelyen az önmagában is jelentős kézműves tevékenysége mellett a város kulturális életében játszott kiemelkedő szerepéről is ismert fazekasmestert köszöntötte hatvanadik születésnapja alkalmából a város apraja-nagyja. Ekkor mutatták be a nagyközönségnek az ifjú mesterként Karcagról Kalocsára települt, s azóta a város kulturális életének egyik meghatározó egyéniségévé, motorjává vált mester eddigi pályájának foglalatát adó kötetet is, „Föld víz, tűz , levegő – Az igazi fazekasmester: Kovács László” címmel.

A kamaratermet dugig megtöltötték az érdeklődők a délután három órakor kezdődött születésnapi rendezvényen, amelynek alaphangulatát a köszöntők előtt a Liszt Ferenc AMI zenei felvezetője adta meg, majd dr. Magóné Tóth Gyöngyi fölkérésére a mestert elsőként dr. Bálint József polgármester köszöntötte, aki a most bemutatott kiadvány elején olvasható köszöntőt is írta. A polgármester átadott Kovács Lászlónak egy, az érdemeit méltató oklevelet is.

Ezt követően Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere mondott köszöntőt. Kecel városával a virágkiállítással együtt évről-évre megrendezésre kerülő országos fazekas találkozó szervezőjeként ápol régre nyúló kapcsolatokat a kalocsai mester.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Deák Gábor

Föld víz, tűz , levegő – Az igazi fazekasmester: Kovács László

A továbbiakban Imre Károly, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet nyugalmazott igazgatója mutatta be a Tamás László szerkesztette, a mester születésnapjához időzített kiadású kötetet, egyben méltatva Kovács László munkásságát. A könyv áttekintését a megjelentek számára Pécsi Vivien projektoros prezentációja tette lehetővé, amely a kötet által fölvonultatott fotók segítségével mutatta be a mester gyermekkorát, mestereit, pályájának főbb állomásait, a mostanáig megtett utat. A fotókat a könyvből vett idézetek egészítették ki.
[A 80 oldalas illusztrált album formátumú, igényes kivitelű kötet a Balaton Könyvesboltban önköltségi áron, 2500 forintért beszerezhető – A szerk.]

A továbbiakban Buda Ferenc Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő köszöntőjét Kállai Sándor tolmácsolta, majd dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek köszöntötte a mestert jókívánságaival, nagyra értékelve munkásságát, és utalva régre visszanyúló személyes kapcsolatukra is.

A metropolita köszöntője után elsőként a Tomori Pál Könyvtár munkatárasai köszöntötték a mestert egy születésnapi tortával, majd oldódó keretek közt számos gratulációt fogadott Kovács László, akinek Váci Attila egy szavalattal, Reményik Sándor Predesztináció című versével is kedveskedett.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Deák Gábor

Meglepetés koncert

A köszöntéseket követően a fazekasmester – aki nyilvánvalóan sokkal több, mint egyszerű fazekasmester, pedig az sem volna kevés – meleg szavakkal, könnyekig elérzékenyülten köszönte meg a jókívánságokat, valamint a könyv elkészítésében és a születésnapi rendezvény megszervezésében részt vállalók munkáját.

Az alkalmon közreműködött a Mezei Virágok Népdalkör és a Kalocsai Református Egyházközség Énekkara is, de az igazi meglepetést és zenei csemegét mégis maga a születésnapos szolgáltatta.

A több hangszeren is kiválóan, művészi színvonalon játszó ünnepelt ugyanis végül mintegy félórás, közös éneklésbe forduló zongorajátékkal hálálta meg a köszöntéseket, majd – a könyv dedikálását követően – a folyosón Vellán Tamás őstermelő húsáruival, aprósüteményekkel és borral terített asztal melletti állófogadással zárult az alkalom.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Deák Gábor

Születésnapi monográfia fejezetcímekben

A kötet Kovács László eddigi életének és munkásságának áttekintésére vállalkozik, a mester önvallomásainak Tamás László által szerkesztett, gazdagon illusztrált közreadásával. Bemutatja A kezdet időszakát és azokat az elődöket is, akiknek nyomán érdemes volt elindulni, hiszen munkájukon nem fogott A vasfogú idő – akikről a mester maga mondja: Akikből erőt merítettem.
Kovács László városunkról úgy emlékszik meg: Kalocsa, ahol gyökeret eresztettem. Ezt legyökerezést az itt élők is hamar észrevették, hiszen hamarosan hajtásokat, leveleket, virágokat is hozott: sok-sok kalocsai előtt az ő alkotóházában fedte föl magát először A kemence titka, amikor Értékek őrzése és a hagyománytisztelet jegyében különféle rendezvényekre gyűltek össze nála, ahol mindenkit várt A műhely melege.
Negyedik évtizede, hogy Kovács László alkotóházában virágzik a Közösségi élet, ami nem csoda, hiszen az Érsekkert bejárata közelében található műhely – amellett, hogy mindig színvonalas és jó hangulatú rendezvényeknek ad helyet – köztudottan a Tisztesség, hűség, becsület szigete az Értékvesztett világ zajló tengerében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK