2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Mindkét fél engedett – Vége a „méhecskés” beruházás-saganak!

2017. 06. 07., 20:12

Kedd délután a kalocsai Városháza dísztermében folyt a „második nyilvános felvonása” a kalocsai Méhecskék Sport Egyesület pályabővítő beruházása nyomán az egyesületvezetés és a leendő munkaterület környékén lakó közösség egyeztető találkozásának. Az áprilisi, hasonló alkalom személyeskedésektől, és hangos vitáktól sem mentes szócsatává fajult – ezúttal sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb hangvételű kommunikációnak lehettünk szemtanúi. A házigazda-moderátor Simon Zoltán önkormányzati képviselőt kértük az események összefoglalására, hiszen, mint megtudtuk, több hónapnyi háttérmunka eredménye volt, hogy készek voltak ismét találkozni a felek, belátva, hogy mindenkinek engedni kell a saját, és a köz java érdekében, fogalmazott portálunknak adott interjújában a városatya.


Forrás: KALOhírek

– Emlékeztetőül, milyen folyamatok vezettek a keddi lakossági fórum összehívásáig?
– Több hónappal ezelőtt a Selyemerdő és a Mócsy utca lakói arra lettek figyelmesek, hogy a Hunyadi pálya melletti játszótéren cölöpök jelentek meg és az ezeket kihelyező munkások elmondták, hogy az általuk határolt terület egy, a Méhecskék SE által építendő labdarúgó pálya része lesz. A lakók, a saját igazukat keresve fordultak hozzám, én pedig megdöbbenve konstatáltam az elmondottakat, hiszen a képviselő-testület tagjaként sem tudtam arról, hogy a szóban forgó beruházás a játszótér terhére kerül megvalósításra, hiszen konkrétan erről a testületet senki nem tájékoztatta. Kötelességemnek éreztem, hogy itt elindítsak egy folyamatot.

A tervezett formában jó eséllyel nem valósulhat meg a Méhecskék SE által TAO forrásból a Hunyadi pályára elképzelt sporttelep-bővítés, amely a beruházásról a munkaterületet jelölő cövekek leveréséből értesülő lakók ellenállásán látszik megfenekleni. Simon Zoltán testületi ülési fölvetése nyomán sportbizottsági ülésen ütköztették a lakók és az egyesület álláspontjait, amihez több önkormányzati képviselő mellett Bálint József polgármester is hozzászólt.
bővebben ...


Forrás: KALOhírek

– Ennek milyen állomásai voltak?
– Első körben a képviselő-társaimtól próbáltam meg tájékozódni. Ekkor jöttem rá, hogy a városi sportbizottság és a Méhecskék részéről egyaránt mulasztás történt, hiszen ők tudtak a megvalósítás módjáról. Ekkor kezdeményeztem, hogy induljon el egy folyamat, ami ezt a helyzetet feloldja. Egyébként az is jelezte, hogy rossz irányban folytak a dolgok, hogy a Mócsy és a Selyemerdő utca lakói, valamint a Méhecskék egyesületben sportoló gyermekek szülei egyaránt aláírásgyűjtésbe kezdtek, ellenkező előjellel, ami előrevetítette, hogy el fog mérgesedni a dolog, ezért próbáltam mindkét tábor felé közvetítő-békéltetőként eljárni, hogy az álláspontokat közelítsem és segítsek konszenzusra jutni közöttük. Annál is inkább, hiszen sem a lakók, sem jómagam nem szeretnénk gátolni a Méhecskék fejlődését, nagyon örülök neki, hogy a város új létesítménnyel gazdagodik, elismerem az egyesület szakmai eredményeit és azt, hogy sok kisgyermeknek sportolási lehetőséget biztosítanak, amellett, hogy jómagam is a mai napig aktívan focizok, így teljesen átérzem, mekkora szükség arra a munkára, amit végeznek.


Forrás: KALOhírek

– Az első fórum alkalmával, amikor a felek találkoztak azon a bizonyos áprilisi kihelyezett bizottsági ülésen, nem úgy tűnt, hogy belátható időn belül sikerül olyan helyzetet teremteni, ami mindkét tábornak, ha szabad így fogalmazni, kielégítő. Nehéz feladat volt eljutni eddig a pillanatig?
– Nagyon, hiszen mindkét féllel el kellett fogadtatnom, hogy én mindkettőjüket képviselem. A lakók felé, mint önkormányzati képviselő felé tartozom szolgálattal, és mivel az ő lakókörnyezetükben bekövetkező lényeges változás lehetősége került felszínre, nyilvánvalóan foglalkoznom kellett az üggyel. Másfelől a képviselő-testület felelős tagjaként magától értetődő, hogy támogatok minden olyan beruházást, amely Kalocsát többé teszi. Összességében két-két és fél hónapon át, külön-külön tárgyalva igyekeztem tájékoztatni a feleket arról, hogyan lehet lépésről lépésre közelebb kerülni a célhoz a mindenki számára kompromisszummal járó, de megoldást jelentő úton. Amikor úgy éreztem, hogy kezdünk közös nevezőre jutni, akkor határoztam el, hogy kezdeményezem a keddi lakossági fórumot a Városháza dísztermében, amelyre magam hordtam ki a meghívókat a lakóknak, és értesítettem a városvezetés, illetve a Méhecskék részéről illetékes felet.


Forrás: KALOhírek

– Hogyan értékeli ezt a keddi alkalmat?
– Véleményem szerint pozitívan zárult, ami a folyamatos egyeztetés eredménye. Már úgy álltam ki moderálni ezt a fórumot, hogy reméltem, megszületik a végső megegyezés. Mindenkinek lehetősége volt ismét elmondani az álláspontját, amit többen meg is tettek a közel harminc megjelent részéről. Úgy álltunk fel, hogy mindkét fél megköszönte a közvetítői munkát, ami, megmondom őszintén, nagyon jól esett.

Így fest a kijelölés jelenleg a Komló sor felől
Forrás: KALOhírek

– Bemutatott ott egy többoldalas dokumentumot is, ami, ha jól értem, mondhatjuk, hogy a tárgyalások írott lenyomata volt, egy olyan munkaanyag formájában, ami majd a beruházás további előre menetele folyamán hivatkozási alap lehet?
– Az a dokumentum a Méhecskék által kiadott nyilatkozat volt, ami arról szólt, hogy az eredeti terv szerint a játszótérből elcsatolandó terület a tervezetthez képest annak töredéke lesz. Csupán egy terület-korrekció történik, amivel a játszótér ellipszis alakú vonalát kiegyenesítik és egy háromszögnyi területet vesznek el a játszótérből, így a Hunyadi pályán létre lehet majd hozni egy téglalap alakú focipályát. Ugyanakkor a Méhecskék Egyesület vállalta, hogy a parkolást úgy fogják megoldani, hogy a számukra rendelkezésre bocsátott szociális foglalkoztató épület parkolójába fogják terelni az szülőket, ahol húsz-huszonöt autó várakozhat. Azt is leírták, hogy a nagyobb versenyekre az indulás előtti gyülekező nem a pályától, hanem az Eperföldi Általános Iskola előtt lesz, ami ugyancsak tehermentesíti a területet, valamint leírták, hogy a kivágandó fák helyett újakat fognak ültetni, valamint vállalták, hogy sportegyesületként igyekeznek majd játszótér-létesítésre pályázni, amely szándékot Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője is megerősítette. Arról is biztosították a lakókat, tekintve, hogy a pálya környékén egyre több fiatal házaspár vesz házat és alapít családot, hogy az egyesület pályája nyitva áll majd a lakók előtt, amit természetesen ingyen használhatnak. A lakók ezeket örömmel konstatálták, és örülök annak, hogy úgy állhattunk fel, hogy mind a két fél engedett a sajátjából és elfogadta a másik álláspontját.

– Mikor kerül ismét a testület elé a pályabővítés kérdésköre?
– Úgy tudom, hogy a csütörtöki ülésen, amikor is nyugodt szívvel szavazhatunk majd a határozati javaslatról, hiszen a fórum betöltötte a szerepét, mindkét fél egyességre jutott és kölcsönösen elfogadták a másik érveit és érdekeit.

Látványterven az új kialakítás
Forrás: KALOhírek

– Kijelenthető, hogy ezzel a Méhecskék-beruházás kálváriája véget ért?
– Nagyon remélem, hogy igen. Faragó László egyesületvezető a fórumon ismét megígérte a lakóknak, hogy a jövőben is folyamatosan, személyesen a rendelkezésükre áll. Számomra úgy látszott, hogy együttes erővel sikerült megoldani egy elmérgesedő félben lévő problémát. Egyébként a pálya felé járva bárki megnézheti a szalaggal kitűzött területet, amely majdan átcsatolásra kerül a pályához. Magam is ellátogattam oda a fórumot megelőzően és a lakókkal egyetértve mondhatom, hogy az eredeti felálláshoz képest ez egy elfogadhatóbb, vállalhatóbb megoldás.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés