2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai főiskola – Innen már csak fölfelé vezethet az út

Illés György Cinó  |  2016. 07. 22., 09:58

Őszre az egykori Nagyszeminárium, későbbi Művelődési Ház, mai főiskola épületének második emeletére, a tavaly ősz óta már ott, egykori helyén működő gyermekkönyvtári részlege mellé költözik a Tomori Pál Könyvtár teljes állománya, az olvasóterem és a kölcsönzés is. Ehhez korábban ki kellett erről a szintről költöznie az ottani helyiségeket addig használó Tomori Pál Főiskolának. Mekkora érvágást okoz, ha okoz, mit jelent a főiskola életében a költözés, mire használták az ottani helyiségeket? Mi a helyzet egyáltalán a főiskola háza táján, mi az oka a kalocsai részleg alacsony hallgatói létszámának, és mi várható a közeljövőben? Ezekkel a kérdésekkel kerestük föl dr. Meszlényi Rózsát, a főiskola rektorát.

A főiskola kiköltözésének befejezett tényét dr. Bálint József polgármester jelentette be a múlt heti testületi ülésen a könyvtár költözését tárgyaló napirend kapcsán.
Tamás László könyvtárvezető a költözés lehetséges ütemezéséről, valamint a lépésnek a könyvtár életében való jelentőségéről nyilatkozott később portálunknak.
Most dr. Meszlényi Rózsát, a Tomori Pál főiskola rektorát arról kérdeztük, nem jelent-e érzékeny veszteséget az általuk használt épület fölső szintjének átadása.

– A kalocsai épületünk kihasználtsága sajnálatosan alacsony. Évekkel korábban, amikor százas nagyságrendben tanultak itt hallgatók, akkor ezen a fölső szinten voltak a tantermeink, és akkoriban nem is tudtuk volna nélkülözni ezeket a helyiségeket. Abban az időben a város gazdasági életére, az éttermek, szórakozóhelyek forgalmára is érzékelhető mértékű, jótékony hatást gyakoroltak hallgatóink. Azonban a hallgatói létszám évről évre csökkent, ma már csak húsz hallgatónk van itt. Bízom benne, hogy szeptembertől nő a létszám, de az első emeleti termeink még akkor is kényelmes teret biztosítanak a főiskolán folyó oktatási tevékenységeknek, bőven fedezik a helyszükségletünket. Ezt a fölső szintet a gyakorlatban már nem is használtuk, így nem jelent nagy veszteséget a költözés. Sőt, én magam vetettem föl a polgármester úrnak, hogy a jelenlegi látogatottság mellett luxus volna fönntartani a teljes épületet az iskola számára. Ez szerencsésen találkozott a könyvtárosok igényeivel, akik így megfelelőbb körülmények közt, a korábbi kétlakiság helyett egy helyszínen folytathatják a működésüket.

Forrás: Tomori Pál Főiskola / Facebook

– Mi lehet az oka a csökkenő érdeklődésnek?
– Ezt magam sem tudom, miért nem jelentkeznek ide nagyobb számban a hallgatók, hiszen az gyakorlatorientált képzéseink nagyon kedvező konstrukciót kínálnak a tanulni vágyóknak. A képzés során külön előny, hogy a való életben, tényleges munkavégzéssel szerezhetnek gyakorlatot, miközben már bedolgozzák magukat a munka világába is, ráadásul ezért cserébe rendes fizetést is kapnak, nemcsak évi huszonkét hetes, lényegében az év felét kitevő gyakorlati időre, hanem az iskolában töltött időszakokra is. Igaz, a képzés díját ki kell fizetniük, ugyanakkor a képzés keretében szerzett jövedelmük bőven fedezi ezt, miközben jól hasznosítható, piacképes tudásra tesznek szert. A jelentkezők számának csökkenésében közrejátszhat, hogy a környékben is egyre kevesebb a fiatal, de az itt tapasztalt mértékű visszaesést nem indokolja. Ezért nem értem, hogy mi lehet az oka a fiatalok távolmaradásának. De attól tartok, hogy valaki, vagy valakik nagyon negatív reklámot csináltak nekünk. Nemrégiben például azzal keresett meg egy leendő diákunk, hogy beadja-e egyáltalán a papírjait a jelentkezéshez, mert hallotta, hogy megszűnik a főiskola. Pedig erről szó sincs, nem értem, honnan származnak ezek a szóbeszédek.

– Mi a helyzet a főiskola másik két telephelyén, Budapesten és Kecskeméten? Ott is ilyen alacsony a kihasználtság?
– Szerencsére egyáltalán nem. A fővárosi intézményünkben több mint négyszáz hallgató tanul, Kecskeméten pedig mintegy kétszáz diákunk van. Ez is távol áll ugyan a teljes kihasználtságtól, hiszen az elvileg lehetséges hallgatószám a három intézményben együttesen 1200 fő körül volna, de a biztonságos működéshez már ez is elegendő.

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– Ha a terveket siker koronázza, és újra föllendül a főiskola kalocsai egységének népszerűsége, akkor nem jelent majd gondot a növekvő térigény?
– Bárcsak már ezen kellene gondolkodnunk! A magam részéről biztos vagyok benne, hogy ebben a városban bőséggel találhatunk olyan termeket, amelyekkel a megnövekvő helyigényünk kielégíthető lesz. Ha úgy alakul, akár az egész iskola is átköltözhet valahova innen, amennyiben találunk egy céljainknak megfelelő helyet, amely befogadhatja intézményünket. Ott van például a két, jelenleg kihasználatlanul álló laktanya, sok használatba vehető épülettel. De ez a jövő zenéje, egyelőre a közelebbi feladatokra összpontosítunk.

– És mi történik, ha tovább csökken a hallgatói érdeklődés a kalocsai központban elérhető képzések iránt? Akár tényleg megszűnhet itt a képzés?
– Ilyen forgatókönyv nincs, innen most már csak fölfelé vezethet az út! Reményeink szerint egyre több külföldi diákot is sikerül bevonni a hallgatói körünkbe. Természetesen ők elsősorban a budapesti intézménybe szeretnének jelentkezni, de a tervünk az, hogy egy-egy Kalocsán elvégzendő kurzust becsempészünk a tanulmányi programjukba. Emellett mindent meg fogunk tenni, hogy a Kalocsán és környékén élő fiatalokat megszólítsuk, és bemutassuk nekik, hogy milyen előnyökkel járhat számukra, hogyha a továbbtanulásnál intézményünket választják. Ezért reményeim szerint a térség ifjúsága újra fölfedezi iskolánkat, amihez új, a kor igényeinek megfelelő szakok indításával is hozzá szeretnénk járulni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK