2022. 01. 24. hétfő
Timót
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai főiskola – Innen már csak fölfelé vezethet az út

Illés György Cinó  |  2016. 07. 22., 09:58

Őszre az egykori Nagyszeminárium, későbbi Művelődési Ház, mai főiskola épületének második emeletére, a tavaly ősz óta már ott, egykori helyén működő gyermekkönyvtári részlege mellé költözik a Tomori Pál Könyvtár teljes állománya, az olvasóterem és a kölcsönzés is. Ehhez korábban ki kellett erről a szintről költöznie az ottani helyiségeket addig használó Tomori Pál Főiskolának. Mekkora érvágást okoz, ha okoz, mit jelent a főiskola életében a költözés, mire használták az ottani helyiségeket? Mi a helyzet egyáltalán a főiskola háza táján, mi az oka a kalocsai részleg alacsony hallgatói létszámának, és mi várható a közeljövőben? Ezekkel a kérdésekkel kerestük föl dr. Meszlényi Rózsát, a főiskola rektorát.

A főiskola kiköltözésének befejezett tényét dr. Bálint József polgármester jelentette be a múlt heti testületi ülésen a könyvtár költözését tárgyaló napirend kapcsán.
Tamás László könyvtárvezető a költözés lehetséges ütemezéséről, valamint a lépésnek a könyvtár életében való jelentőségéről nyilatkozott később portálunknak.
Most dr. Meszlényi Rózsát, a Tomori Pál főiskola rektorát arról kérdeztük, nem jelent-e érzékeny veszteséget az általuk használt épület fölső szintjének átadása.

– A kalocsai épületünk kihasználtsága sajnálatosan alacsony. Évekkel korábban, amikor százas nagyságrendben tanultak itt hallgatók, akkor ezen a fölső szinten voltak a tantermeink, és akkoriban nem is tudtuk volna nélkülözni ezeket a helyiségeket. Abban az időben a város gazdasági életére, az éttermek, szórakozóhelyek forgalmára is érzékelhető mértékű, jótékony hatást gyakoroltak hallgatóink. Azonban a hallgatói létszám évről évre csökkent, ma már csak húsz hallgatónk van itt. Bízom benne, hogy szeptembertől nő a létszám, de az első emeleti termeink még akkor is kényelmes teret biztosítanak a főiskolán folyó oktatási tevékenységeknek, bőven fedezik a helyszükségletünket. Ezt a fölső szintet a gyakorlatban már nem is használtuk, így nem jelent nagy veszteséget a költözés. Sőt, én magam vetettem föl a polgármester úrnak, hogy a jelenlegi látogatottság mellett luxus volna fönntartani a teljes épületet az iskola számára. Ez szerencsésen találkozott a könyvtárosok igényeivel, akik így megfelelőbb körülmények közt, a korábbi kétlakiság helyett egy helyszínen folytathatják a működésüket.

Forrás: Tomori Pál Főiskola / Facebook

– Mi lehet az oka a csökkenő érdeklődésnek?
– Ezt magam sem tudom, miért nem jelentkeznek ide nagyobb számban a hallgatók, hiszen az gyakorlatorientált képzéseink nagyon kedvező konstrukciót kínálnak a tanulni vágyóknak. A képzés során külön előny, hogy a való életben, tényleges munkavégzéssel szerezhetnek gyakorlatot, miközben már bedolgozzák magukat a munka világába is, ráadásul ezért cserébe rendes fizetést is kapnak, nemcsak évi huszonkét hetes, lényegében az év felét kitevő gyakorlati időre, hanem az iskolában töltött időszakokra is. Igaz, a képzés díját ki kell fizetniük, ugyanakkor a képzés keretében szerzett jövedelmük bőven fedezi ezt, miközben jól hasznosítható, piacképes tudásra tesznek szert. A jelentkezők számának csökkenésében közrejátszhat, hogy a környékben is egyre kevesebb a fiatal, de az itt tapasztalt mértékű visszaesést nem indokolja. Ezért nem értem, hogy mi lehet az oka a fiatalok távolmaradásának. De attól tartok, hogy valaki, vagy valakik nagyon negatív reklámot csináltak nekünk. Nemrégiben például azzal keresett meg egy leendő diákunk, hogy beadja-e egyáltalán a papírjait a jelentkezéshez, mert hallotta, hogy megszűnik a főiskola. Pedig erről szó sincs, nem értem, honnan származnak ezek a szóbeszédek.

– Mi a helyzet a főiskola másik két telephelyén, Budapesten és Kecskeméten? Ott is ilyen alacsony a kihasználtság?
– Szerencsére egyáltalán nem. A fővárosi intézményünkben több mint négyszáz hallgató tanul, Kecskeméten pedig mintegy kétszáz diákunk van. Ez is távol áll ugyan a teljes kihasználtságtól, hiszen az elvileg lehetséges hallgatószám a három intézményben együttesen 1200 fő körül volna, de a biztonságos működéshez már ez is elegendő.

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– Ha a terveket siker koronázza, és újra föllendül a főiskola kalocsai egységének népszerűsége, akkor nem jelent majd gondot a növekvő térigény?
– Bárcsak már ezen kellene gondolkodnunk! A magam részéről biztos vagyok benne, hogy ebben a városban bőséggel találhatunk olyan termeket, amelyekkel a megnövekvő helyigényünk kielégíthető lesz. Ha úgy alakul, akár az egész iskola is átköltözhet valahova innen, amennyiben találunk egy céljainknak megfelelő helyet, amely befogadhatja intézményünket. Ott van például a két, jelenleg kihasználatlanul álló laktanya, sok használatba vehető épülettel. De ez a jövő zenéje, egyelőre a közelebbi feladatokra összpontosítunk.

– És mi történik, ha tovább csökken a hallgatói érdeklődés a kalocsai központban elérhető képzések iránt? Akár tényleg megszűnhet itt a képzés?
– Ilyen forgatókönyv nincs, innen most már csak fölfelé vezethet az út! Reményeink szerint egyre több külföldi diákot is sikerül bevonni a hallgatói körünkbe. Természetesen ők elsősorban a budapesti intézménybe szeretnének jelentkezni, de a tervünk az, hogy egy-egy Kalocsán elvégzendő kurzust becsempészünk a tanulmányi programjukba. Emellett mindent meg fogunk tenni, hogy a Kalocsán és környékén élő fiatalokat megszólítsuk, és bemutassuk nekik, hogy milyen előnyökkel járhat számukra, hogyha a továbbtanulásnál intézményünket választják. Ezért reményeim szerint a térség ifjúsága újra fölfedezi iskolánkat, amihez új, a kor igényeinek megfelelő szakok indításával is hozzá szeretnénk járulni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés