2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Inter folia fructus” – Szombaton átadták a könyvtárt az új helyszínen

Illés György Cinó  |  2016. 11. 23., 15:14

Ének, zene, tánc és szavalat színesítette a műsort a könyvtár szombat délelőtti megnyitóján, ahol a megyei könyvtári szakma, a területet felügyelő minisztérium, Kalocsa város önkormányzata és a kalocsai érsekség az olvasóközönséggel együtt ünnepelte, hogy a könyvtár méltó helyen folytathatja a nevében foglaltakon, a könyvek tárolásán jócskán túlmutató tevékenységét.

A könyvtár költözéséről már többször írtunk, először annak kapcsán, hogy az önkormányzati testület határozott arról, hogy a költözködés anyagi fedezetének egy részét a költségvetésből átcsoportosítja. Később a költözködés kezdeteinél is ott voltunk, amikor még nem volt biztos a Nemzeti Kulturális Alaptól utóbb megkapott támogatás a költözködés hiányzó költségeire, majd tájékoztattunk arról a mérföldkőről is, amikor az „átmeneti”, Kossuth utcai helyét végleg elhagyta a kalocsai bibliotéka.

A költözés folyamata most lezárult, arra a szombati megnyitóünnepély, majd a nemzeti színű szalag átvágása és a könyvtár helyiségeinek birtokbavétele tette föl a koronát.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az ünnepség Leányfalusi Vilmos orgonaművész, a főszékesegyház karnagya orgonajátékával kezdődött. Az orgonaművész többek közt ismert klasszikus zenei motívumokból és magyar népénekekből – köztük a Boldogasszony anyánk című, egykor himnuszként énekelt dalból – szőtt improvizációt adott elő.

Ezt követően Tamás László könyvtárvezető köszöntőjében úgy fogalmazott:

Az égiek és a földiek akaratából megtörtént a csoda: méltó helyre került a könyvtár, a főszékesegyház szomszédságába költözött a tudás temploma.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A vezető kifejtette könyvtárjuk ars poeticáját is, amely szerint nekik, könyvtárosoknak az a dolguk, hogy

a hozzájuk belépők vigyenek magukkal valamit a kezükben, szívükben, lelkükben.

Ez után Bolvári Ferdinánd emelkedett szólásra, aki a halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt távol lévő dr. Bálint József polgármester megbízásából mondott köszöntőt.
Rövid beszédében méltatta az új helyszín kiváló adottságait és a költözködésben részt vállalók munkáját. Külön kiemelte Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója szerepét, aki nagyon sokat tett azért, hogy e nap eljöhessen – mondta Bolvári, aki azon reményének adott hangot, hogy hosszú vándorlás és sok helyszín után a könyvtár végre „hazaért”. Bolvári szintén hangsúlyozta Tamás László szerepét, aki, mint mondta, makacs elszántságával, „szelíd erőszakkal” harcolta ki a költözés feltételeinek megteremtését.

A továbbiakban Váczi Attila, a könyvtári felolvasókör oszlopos tagjának szavalata következett, aki Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című költeményét interpretálta, majd dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek mondott ünnepi beszédet.

Az érsek elmondta: sűrű aznapi teendői között is fontosnak tartotta, hogy elfogadja a meghívást erre az alkalomra, egyrészt mert ő maga is nagy könyvrajongó, másrészt mert érseki elődei is sokat tettek a város kulturális fejlődéséért, aminek bizonyítéka a közeli Főszékesegyházi Könyvtár is. Bábel érsek arra is emlékeztetett, hogy a könyvtárat most befogadó épületet is eredetileg az egyház emeltette, a nagyszeminárium céljaira, a szeminárium jelentése pedig „keltető”.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A főpásztor idézte a latin mondást:

„Inter folia fructus”

Azaz: levelek közt (terem a) gyümölcs. Ám a mondás kétértelmű, és ahogy lenni szokott, itt is az átvitt értelme a hangsúlyosabb, hiszen a ’folia’ szó a kódexek lapjaira is utal, amelyek közt az ember meglelheti az igazi gyümölcsöt, a tudást.

Az érseki köszöntő után a próbáit a könyvtárban tartó Mezei Virágok Népdalkör adott elő egy dalcsokrot, az énekszót követően pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében dr. Vígh Annamária főosztályvezető mondott köszöntőt, annak kapcsán, hogy a költözés forrásainak előteremtéséhez a minisztérium is hozzájárult.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban a Kalocsai Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai mutattak be Kalocsa-környéki páros táncokat, majd a könyvtár áttelepüléséhez szakmai támogatást nyújtó Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató köszöntője következett, aki méltatta a költözködésben részt vállalók munkáját, elsősorban természetesen a könyvtárosokét, akiket végül a színpadra is szólított.

Ezt a finálét megelőzően egy projektoros prezentáció foglalta össze a költözködés folyamatát, és mutatta be az új helyszíneket, termeket, gyűjteményeket, amelyeket később a megjelentek személyesen is birtokba vehettek.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A nemzeti színű szalag átvágása után ugyanis az ünneplők a második emeltre, a könyvtár újólag berendezett termeibe léphettek, ahol a kultúra és tudás gyümölcsein kívül szendvicsekből, pogácsákból, üdítőitalból álló vendéglátásban is részesültek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei