2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

„Inter folia fructus” – Szombaton átadták a könyvtárt az új helyszínen

Illés György Cinó  |  2016. 11. 23., 15:14

Ének, zene, tánc és szavalat színesítette a műsort a könyvtár szombat délelőtti megnyitóján, ahol a megyei könyvtári szakma, a területet felügyelő minisztérium, Kalocsa város önkormányzata és a kalocsai érsekség az olvasóközönséggel együtt ünnepelte, hogy a könyvtár méltó helyen folytathatja a nevében foglaltakon, a könyvek tárolásán jócskán túlmutató tevékenységét.

A könyvtár költözéséről már többször írtunk, először annak kapcsán, hogy az önkormányzati testület határozott arról, hogy a költözködés anyagi fedezetének egy részét a költségvetésből átcsoportosítja. Később a költözködés kezdeteinél is ott voltunk, amikor még nem volt biztos a Nemzeti Kulturális Alaptól utóbb megkapott támogatás a költözködés hiányzó költségeire, majd tájékoztattunk arról a mérföldkőről is, amikor az „átmeneti”, Kossuth utcai helyét végleg elhagyta a kalocsai bibliotéka.

A költözés folyamata most lezárult, arra a szombati megnyitóünnepély, majd a nemzeti színű szalag átvágása és a könyvtár helyiségeinek birtokbavétele tette föl a koronát.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az ünnepség Leányfalusi Vilmos orgonaművész, a főszékesegyház karnagya orgonajátékával kezdődött. Az orgonaművész többek közt ismert klasszikus zenei motívumokból és magyar népénekekből – köztük a Boldogasszony anyánk című, egykor himnuszként énekelt dalból – szőtt improvizációt adott elő.

Ezt követően Tamás László könyvtárvezető köszöntőjében úgy fogalmazott:

Az égiek és a földiek akaratából megtörtént a csoda: méltó helyre került a könyvtár, a főszékesegyház szomszédságába költözött a tudás temploma.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A vezető kifejtette könyvtárjuk ars poeticáját is, amely szerint nekik, könyvtárosoknak az a dolguk, hogy

a hozzájuk belépők vigyenek magukkal valamit a kezükben, szívükben, lelkükben.

Ez után Bolvári Ferdinánd emelkedett szólásra, aki a halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt távol lévő dr. Bálint József polgármester megbízásából mondott köszöntőt.
Rövid beszédében méltatta az új helyszín kiváló adottságait és a költözködésben részt vállalók munkáját. Külön kiemelte Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója szerepét, aki nagyon sokat tett azért, hogy e nap eljöhessen – mondta Bolvári, aki azon reményének adott hangot, hogy hosszú vándorlás és sok helyszín után a könyvtár végre „hazaért”. Bolvári szintén hangsúlyozta Tamás László szerepét, aki, mint mondta, makacs elszántságával, „szelíd erőszakkal” harcolta ki a költözés feltételeinek megteremtését.

A továbbiakban Váczi Attila, a könyvtári felolvasókör oszlopos tagjának szavalata következett, aki Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című költeményét interpretálta, majd dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek mondott ünnepi beszédet.

Az érsek elmondta: sűrű aznapi teendői között is fontosnak tartotta, hogy elfogadja a meghívást erre az alkalomra, egyrészt mert ő maga is nagy könyvrajongó, másrészt mert érseki elődei is sokat tettek a város kulturális fejlődéséért, aminek bizonyítéka a közeli Főszékesegyházi Könyvtár is. Bábel érsek arra is emlékeztetett, hogy a könyvtárat most befogadó épületet is eredetileg az egyház emeltette, a nagyszeminárium céljaira, a szeminárium jelentése pedig „keltető”.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A főpásztor idézte a latin mondást:

„Inter folia fructus”

Azaz: levelek közt (terem a) gyümölcs. Ám a mondás kétértelmű, és ahogy lenni szokott, itt is az átvitt értelme a hangsúlyosabb, hiszen a ’folia’ szó a kódexek lapjaira is utal, amelyek közt az ember meglelheti az igazi gyümölcsöt, a tudást.

Az érseki köszöntő után a próbáit a könyvtárban tartó Mezei Virágok Népdalkör adott elő egy dalcsokrot, az énekszót követően pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében dr. Vígh Annamária főosztályvezető mondott köszöntőt, annak kapcsán, hogy a költözés forrásainak előteremtéséhez a minisztérium is hozzájárult.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban a Kalocsai Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai mutattak be Kalocsa-környéki páros táncokat, majd a könyvtár áttelepüléséhez szakmai támogatást nyújtó Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató köszöntője következett, aki méltatta a költözködésben részt vállalók munkáját, elsősorban természetesen a könyvtárosokét, akiket végül a színpadra is szólított.

Ezt a finálét megelőzően egy projektoros prezentáció foglalta össze a költözködés folyamatát, és mutatta be az új helyszíneket, termeket, gyűjteményeket, amelyeket később a megjelentek személyesen is birtokba vehettek.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A nemzeti színű szalag átvágása után ugyanis az ünneplők a második emeltre, a könyvtár újólag berendezett termeibe léphettek, ahol a kultúra és tudás gyümölcsein kívül szendvicsekből, pogácsákból, üdítőitalból álló vendéglátásban is részesültek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK