2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Költözik a Tomori Pál Könyvtár – A jelenlegi épület hasznosításának kérdése még nem dőlt el

Illés György Cinó  |  2016. 07. 19., 18:22

A Kossuth utcai, energetikailag igen korszerűtlen, mostani formájában csak nagyon költségesen üzemeltethető jelenlegi épületből az egykori Nagyszeminárium, mai Tomori Pál Főiskola nemrég teljesen fölújított, korszerű szigeteléssel ellátott műemlék épületének második emeletére költözhet a Tomori Pál Városi Könyvtár az önkormányzati testület múlt csütörtöki ülésén hozott döntések nyomán. A döntést mindenki üdvözli, attól nem utolsósorban számottevő energia-megtakarítást remélnek.

A gyermekkönyvtár tavaly szeptemberben egy pályázati forrás fölhasználásával már átköltözött korábbi helyére – amint azt az előterjesztés is tartalmazta. A dokumentum szerint a könyvtár nyolcvanezres nagyságrendű állományának átköltöztetésének költségei mintegy hatmillió forintra rúghatnak. Ebből az olvasóterem kialakítása mintegy 2,5 millióba, a kölcsönző részleg kialakítása 3,5 millióba kerülhet az előzetes számítások szerint.

Ennek nagy része a megfelelő bútorzat, polcrendszer kiépítésének költségeit fedezné. E célra az oktatási kulturális és szociális bizottság hárommilliós forrást tud fordítani saját keretéből, ennek a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár költségvetésébe való átvezetéséről kellett önkormányzati döntéssel határozni. Ez az összeg a polcrendszer legyártására és fölszerelésére szolgál majd.
Az épületrész használatbavételéhez emellett kisebb építészeti átalakításra, falak áttörésére, egyes termek összenyitására is szükség lesz – tudtuk meg.

A könyvtár jelenlegi épülete
Forrás: Tomori Pál Város Könyvtár / Facebook

A főiskola a múlt hét folyamán már ki is költözött a fölső szintről – derült ki a polgármesteri bevezetőből. Dr. Bálint József elmondta: a költségvetési forrásnak a költözködésre és a könyvtár új polcrendszerének kialakítására történő átcsoportosítását a bizottság „nagyvonalúsága” tette lehetővé, amelynek nyomán a nyár folyamán átköltözhet a könyvtár, és őszre az új helyen kezdheti meg a működését.

A főiskola eddig sem használta ki az épületnek ezt a szintjét. Az épület rezsiköltségei a városi büdzsét terhelték, és ugyan valójában csak temperáló fűtést alkalmaztak, így itt nő majd a tényleges költség, ám azt a korszerűtlen Kossuth utcai épület kiváltásával jelentkező közel tízmilliós megtakarítás bőségesen ellentételezi a várakozások szerint.
Erről már Török Ferenc beszélt, aki rámutatott: az eddig használt épületnek közel 10 milliós volt a fűtés és egyéb költsége, aminek a Vagyonhasznosítási Kft. költségvetésében is jelentkeznie kell. Hozzátette, valószínűleg a szeminárium költsége nőni fog, hiszen a tényleges használat során több energia szükséges, mint az eddigi fönntartó fűtéshez, de ezzel együtt is jelentős megtakarítás jelentkezhet a Kft.-nél – vélekedett a képviselő.

A várakozásában osztozott a polgármester is, aki azonban ennek értékével kapcsolatban óvatosságra intett, mondván, hogy a számításokat a gyakorlat általában nem igazolja. Ugyanakkor a költségvetést javíthatja a Kossuth utcai épület lehetséges hasznosítása is, amelyre egyelőre nincs pontos elképzelés.

Katus Attila ismertette a pénzügyi bizottság támogató álláspontját, majd Bolvári Ferdinánd arról tájékoztatott, hogy az oktatási, kulturális és szociális bizottságnak a jelenlegi könyvtárépületben megtartott, kihelyezett ülésén szintén a költözés támogatása mellett döntöttek.

Más vélemény nem lévén a határozathozatal következett. A kérdésben két határozat született. Az egyik az elvi döntést tartalmazta, amellyel az önkormányzat elhatározta a könyvtár átköltöztetését, amihez az alapító okirat módosítására is szükség van. A másik határozat a költségvetési forrásnak a bizottsági előirányzatból a könyvtárhoz történő átcsoportosítását tartalmazta, illetve rendelkezett ennek a megfelelő adminisztrálásáról a költségvetés adott sorain.
Mindkét határozat 12 igen szavazattal kapott zöld utat a testülettől.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK