2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Agrárfórum Kalocsán: Fókuszban az agrártámogatási rendszer – Három járás 140 gazdálkodója vett részt

Zsiga Ferenc  |  2024. 03. 02., 07:44

Nagy István agrárminiszter február 19-i látogatását követően Kalocsán újabb agrárfórum vette kezdetét március 1-jén, pénteken, a tanácskozásnak ezúttal is a városháza díszterme adott helyet. A kalocsai, a kiskőrösi és a bajai járásból, de azért zömmel Kalocsáról és környékéről érkező 140 gazdát az agrártárca részéről ezúttal dr. Nobilis Márton államtitkár köszöntötte. Önálló előadást ugyan nem tartott, de az ágazatra nehezedő gondokról, a megnyíló támogatási lehetőségekről Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke és Bányai Gábor országgyűlési képviselő, kormánybiztos, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség társelnöke is beszélt. A szakmai előadások sorát dr. Nobilis Márton államtitkár, Támogatási lehetőségek a hazai agrárszektorban címmel tartotta meg, majd Szabó Endre a Magyar Államkincstár igazgatója a kifizetések alakulását szemléltette, egyben a gazdákra nehezedő adminisztrációs terhek csökkentését ígérte. A folytatásban Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke a jelenlegi és várható, feszültségekkel terhelt gabonahelyzetről az unióba áramló ukrán gabona tükrében beszélt. Dr. Józsi Klára kalocsai ügyvéd a várhatóan júliusban megnyíló agrár generációváltás, gazdaságátadás jogi hátterét és pályázati lehetőségeit mutatta be. A résztvevők ebéd után a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség agroturisztikai fejlesztési lehetőségeiről hallgattak meg előadást.

A moderátori feladatokat is ellátó házigazda, Szigeti Tamás agrármérnök, főszervező felkérésére dr. Filvig Géza polgármester a fogadó város nevében köszöntötte a gazdákat, akik az ország és az agrárium helyzetéről, az európai gazdatüntetések kiváltó okáról Font Sándor és Bányai Gábor előadásából kaptak áttekintő összegzést. Font Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy köszönhetően a 80 százalékos hazai társfinanszírozásnak, az elkövetkezendő években 2900 milliárd forint jut vidékfejlesztésre, melyből 2300 milliárd forint a hazai, 600 milliárd forint az uniós forrás. Ezt a gazdáknak nagyon körültekintően és bölcsen kell felhasználni!
Bányai Gábor arra kapacitálta a gazdákat, hogy elsősorban ne a támogatások kifizetésére várjanak, koncentráljanak, mert az részben elkényelmesít, hanem próbáljanak meg azok nélkül gazdálkodni, és ami legalább ennyire fontos, tudásukat a legkorszerűbb ismeretekkel gyarapítsák. A képviselő számadatokon keresztül követendő példaként Lengyelországot, a nem uniós országok közül Szerbiát hozta fel. 

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Államtitkár előadása

Az új támogatási rendszer továbbra is segíteni fogja a gazdálkodók alkalmazkodását a megváltozott piaci és termelési viszonyokhoz - jelentette ki dr. Nobilis Márton, államtitkár, hozzátéve:

Fontos, hogy az élelmiszeriparban minél magasabb feldolgozottságú termékeket tudjunk előállítani. Éppen ezért az új támogatási ciklus komoly lehetőségeket tartogat a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás hatékonyságának további fejlesztésére. Tavaly összesen 1400 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz, az idei év első két hónapjában pedig újabb 82 milliárd forintnyi forrás érkezett meg, mintegy 42 ezer agrárvállalkozáshoz. A vidékfejlesztési források több mint fele gazdaságfejlesztést finanszíroz majd, de meghatározó lesz a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházások támogatása is.”

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az államtitkár kifejtette, a gazdaságfejlesztési természetű intézkedések egyúttal környezeti és klímacélokat is szolgálnak, ennek megfelelően külön zöld beruházások is szerepelnek a KAP Stratégiai Tervben. Az állattenyésztési ágazat széleskörű problémái között vannak az elavult létesítmények, a régi technológiák és a magas termelési költségek.

EZEK MEGOLDÁSÁRA SZOLGÁL A 2024. MÁRCIUSÁBAN MEGNYÍLÓ ÁLLATTARTÓ TELEPEK FEJLESZTÉSE PÁLYÁZAT.

Az államtitkár szerint márciusban érkezik a Kertészeti üzemek technológiai fejlesztésének támogatása. A pályázatra olyan őstermelők, egyéni vállalkozók, és nonprofit szervezetek jelentkezhetnek, akik működő gazdaságot vezetnek.
Ezt követi áprilisban az öntözésfejlesztési pályázat.
2024 júliusában pedig két újabb felhívás jelenik meg: egyik a Fiatal gazda pályázat 2024, itt a támogatás összege szabadon felhasználható.
Mint elhangzott: szintén kiírásra kerül a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése című pályázat, amely célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a kisebb gazdálkodóknak, akik szeretnének átlépni a saját termelésükből való fenntartás lehetőségének határát, de ezt minimális önerővel vagy nagyobb pályázatokban való részvétellel nem tudják megtenni.

A mezőgazdasági üzemek digitális átállásának támogatására pedig 2024. decemberéig lehet igényelni forrást."- részletezte az államtitkár.

Kiemelte, a Magyar Stratégiai Terv az agrárium minden szereplőjének biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, ezért nagyon bízik abban, hogy ezek a pályázatok sikeresek lesznek, és lendületet adnak a magyar mezőgazdaságnak és a magyar élelmiszeriparnak.

Dr. Nobilis Márton arra is rámutatott, a jó szakemberek képzése kiemelt fontosságú. Feladatunk olyan képzéseket biztosítani a jövő generációja számára, amely piacképes és azonnal felhasználható tudást jelent. Ezért jöttek létre az agrárszakképzési centrumok, amelyek célja, hogy minél modernebb eszközökkel találkozhassanak a diákok és megtanulják azokat használni.

Magyar Államkincstár igazgatójának előadása

Szabó Endre, a Magyar Államkincstár KAP és Nemzeti Agrártámogatások Végrehajtásáért Felelős igazgatója prezentációjában bemutatta, hogy tavaly mintegy 1,4 milliárd forint kifizetés történt meg mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra.
Kiemelte: az aszály miatti kárenyhítési juttatások támogatott köre széles, az ukrán gabona beáramlása miatt a gazdáknak kiosztott kompenzáció pedig mintegy 6 milliárd forintot tett ki. A Vidékfejlesztési Programban több mint 48 ezer gazdálkodó kapott támogatást összesen 1413 milliárd forint összegben. A Kincstár a kérelmek közel 95 százalékát már feldolgozta.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az igazgató szerint meghallották a gazdák véleményét, ezért jövőre jobb és egyszerűbb elektronikus naplót, egyszerűbb ügyintézést ígért.
Elhangzott az is, hogy a 2024. évi pályázati felhívások száma eddig 66, de mint hangsúlyozta, az ügyfelekkel való kapcsolattartás csak elektronikus felületeken történik.

AZ EGYSÉGES KÉRELEM ELŐLEG KIFIZETÉSÉHEZ ÁPRILISBAN NYITJÁK A FELÜLETET, ÉS 50–NÉL TÖBB TERÜLETEN LEHET ELŐLEGET KÉRNI.

Az államtitkár érzékeny témának nevezete, hogy különösen Bács-Kiskun és Békés vármegyében a folyamatban lévő ellenőrzések miatt egyes gazdák egyáltalán nem kaptak kifizetést, de humánerő átcsoportosításával felgyorsítják az ellenőrzési folyamatot. Nobilis Márton szerint a Területi Monitoring rendszer (TMR) közösségi előírás, ezért kötelező ellenőrizni a valós és a kérelemben benyújtott adatokat. Ettől azonban nem kell megijedni, a kérelem módosítására és az adategyeztetésre is lehetőség van.

Gabonatermesztők Országos Szövetsége

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke először globális, majd földrészenként ismertette a gabonatermést, megemlítve, hogy ebben Oroszország és Ukrajna mindig is az élvonalba tartozott. Az elnök arra bíztatta a gazdákat, hogy a gabonatermesztésnél minél előbb a minőség irányába mozduljanak el, mert hosszabb távon csak ez lehet a megoldás azzal együtt, hogy a vásárlói igényeknek is ehhez kellene igazodni.

Agrár generációváltás

Dr. Józsi Klára kalocsai ügyvéd agrár generációváltás témakörben tartott eladása már csak azért is a figyelem középpontjába került, mert júniusban nyílik meg ez a régen várt pályázati lehetőség. 

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A szakember a közérthetően elmondott és elmagyarázott törvényi rendelkezések ellenére azt javasolta, hogy a gazdák ennél a jelentős lépésnél nagyon körültekintően járjanak el, mindenféleképpen – a szabályozás szerint is - ügyvédhez, vagy közjegyzőhöz forduljanak, és a változás részleteinek átbeszélésébe agrártanácsadót vonjanak be.

Az ebéd elfogyasztását követően a mintegy 70 főre csökkent résztvevő a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség agroturisztikai fejlesztési lehetőségeiről hallgatott meg előadást.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK