2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

II. Óévbúcsúztató gazdalátványosság 122 traktorral – Géderlakról indulva közel 50 kilométeres kört tettek meg

Zsiga Ferenc  |  2024. 01. 06., 07:30

Idén december 29-én rendezték meg a II. Dunamenti Óévbúcsúztató Traktoros Felvonulást, amelyen 122 ünnepi fényekbe öltöztetett traktor és erőgép vett részt. A környéken már a gazdák tavalyi 41 traktoros felvonulása is nagy visszhangot keltett, melynek hatására idén még Kecskemétről, Kecelről, Soltról is érkeztek gazdák, csakhogy megmutassák magukat és a gazdatársadalom összefogását ezzel is demonstrálják.

A traktorosok december 29-én 14:00-15:00 óráig a géderlaki futballpálya mellett, a Leták Kft. telephelye mögötti legelőn gyülekeztek, majd rendőri felvezetés és valamennyi településen polgárőri biztosítás mellett, 15:30 órakor északi irányba, a Duna mentén indult el a menet. Az útvonal Géderlak–Ordas–Dunapataj–Szelíd–Újtelek–Szakmár–Negyvenszállás–Kalocsa– az ipari Park felé Foktő–Uszód–Dunaszentbenedek–Géderlak volt, a traktorok az indulási helyre érkeztek vissza.

A géderlaki legelőn gyülekező, szépen és kreatívan feldíszített, ünnepi fényekbe öltöztetett traktorokról még az indulás előtt drónfelvétel, számos fényképfelvétel készült, majd csak azt követően indult a szinte végeláthatatlan, közel egy-másfél kilométeres felvonulás. 


Forrás: magyarmezogazdasag.hu


A rendőrség a felvezetést biztosította, az érintett települések polgárőrei pedig Südi István, az uszódi polgárőrök vezetője szervezése és irányítása mellett segítették az átvonulást az egyes községeken, beleértve a nagyobb útkereszteződéseket. A szervezők a közösségi médiában figyelmeztették az érintett települések lakosait, hogy a nagyobb hanghatás, a traktorok kürtjei ne keltsenek riadalmat sem állatban, sem emberben. Szerencsére nem is érkezett panasz, viszont annál több nézője akadt a ritkaságszámba menő látványosságnak.

Nemes Gergely, a felvonulás egyik megálmodója elmondta:

Ez nem valamiféle tüntetés valami ellen, vagy valami mellett, hanem pusztán jól akarjuk érezni magunkat a gazdatársaink körében, egy jó hangulatú eseményen megmutatni magunkat és munkaeszközeinket, majd étel-ital mellett egy jót beszélgetni. Ezt a hívó szót még Dusnokon, Hajóson, Solton, Dunavecsén, Csengődön, de még Kecskeméten is meghallották a gazdatársaink, és időt, pénzt, fáradságot nem kímélve elindultak, csakhogy itt lehessenek. Nagy örömmel fogadtuk őket!”A felvonulás másik ötletgazdája, a lovas sportokban, fogathajtásban jeleskedő Posztobányi Sándor arról számolt be:

Hasonló gazdafelvonulásokról hallottunk, ezért mi is belevágtunk a tavaly már nagy sikert aratott felvonulás szervezésébe. A gazdálkodó embernek télen egy kicsivel több ideje van a baráti összejövetelekre, és ez egy jó alkalom arra, hogy egy jó hangulatú rendezvényen együtt legyünk. Értékeljük az elmúlt évet, megbeszéljük, mi várható jövőre, aminek természetesen a traktoros felvonulás is a része."


Forrás: magyarmezogazdasag.hu


Hogy mások is fontosnak tartják az ilyen jellegű, a hagyományteremtés szándékával megrendezett gazdatalálkozókat, azt az is jelzi, hogy a felvonulás résztvevőit Katona György, Géderlak polgármestere köszöntötte, majd a menet az egyházak képviselőinek ökumenikus áldásával indult el rendőri felvezetéssel, polgárőri biztosítás mellett.

A traktorok azon munkagépek közé tartoznak, amelyek a mezőgazdaság fejlődésének is a kézzel fogható bizonyítékai. A muzeális darabok bizony itt is egyre nagyobb értéket képviselnek, vonzzák a traktortulajdonosok, a műszaki fejlődés elkötelezettjeinek tekintetét. Így aztán a felvonuláson az 50 éves Dutra éppúgy itt van, mint a nemrégiben vásárolt, robotkormánnyal felszerelt, precíziós termelésre kifejlesztett gépcsoda,de nem tudnám megmondani, melyik vált ki nagyobb érdeklődést a nézők, a gazdatársadalom körében”– mondta Posztobányi Sándor. 

A rendezvény Géderlakon, a Leták Kft. telephelyén megrendezett, az önkormányzat, a mezőgazdasági gépeket gyártó cég, a gazdák által szponzorált vendéglátással, fehér asztal melletti beszélgetéssel zárult. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK