2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Fesztiválok, retro majális, színházi előadások és szabadtéri koncertek – változatos programokkal készül Kalocsa

Fesztiválok, retro majális, színházi előadások és szabadtéri koncertek – változatos programokkal készül Kalocsa
Kiss Dániel  |  2023. 03. 29., 12:57

A város idei nagy rendezvényeiről tartott sajtótájékoztatót dr. Filvig Géza polgármester és Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója március 27-én, ahol nemcsak átfogó képet mutattak be a 2023-as programokról, de bejelentették a Paprikafesztivál idei nagy fellépőit is.

– Ahogy ez érzékelhető, a pandémiás időszak után, 2022-ben is egyre színvonalasabb, egyre jobb programok voltak a városban, ezt a lendületet 2023-ban sem fogjuk elveszíteni – emelte ki dr. Filvig Géza, miután köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit. Rámutatott, a városi programok Kalocsán nagyrészt ingyenesen látogathatók, amelynek fő célja, hogy ezzel mindenki számára lehetőséget biztosítsanak a kikapcsolódásra.

– Nehéz anyagi helyzetben van most is az önkormányzat, a 2023-as évben, korábban a Covid okozta válság jelentett többletkiadásokat, most a rezsiválság, amelyet a háború okoz, ennek ellenére Kalocsa városa úgy gondolja, hogy színvonalas programokat szervez az itt élőknek, mert egy élhető város kialakításában, amelyen dolgozunk, nagyon fontosnak tartjuk, hogy minőségi szórakozást nyújtsunk – hangsúlyozta a polgármester. Meglátása szerint meghatározó, milyen programokat szerveznek városi szinten, amelyben mindenki érdekelt, így az önkormányzat saját forrásból biztosítja lebonyolításukat.

Felidézte, a tavalyi évben több olyan program volt, amely kifejezetten egy-egy korosztályt célzott meg, az idei évben is olyan programokat állítottak össze, amelyek mindenki számára változatos szórakozási lehetőséget biztosítanak. Rámutatott arra is, hogy a városi könyvtár és a Viski Károly Múzeum is nagyon értékes programokat szervez, alkalmanként pedig az önkormányzat és az innovációs központ társszervezőként is csatlakozik egy-egy civil szervezethez.

Mint elhangzott, városunkat célozza meg több szervezet is: például itt tartja a Bács-Kiskun vármegyei rendőrség a megyei rendőr-napot, valamint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is az országos találkozóját idén szeptemberben Kalocsán fogja megszervezni.

Ezek a rendezvények olyan visszaigazolások nekünk, illetve személy szerint nekem is, hogy jó irányba halad Kalocsán a kulturális élet és a programszervezés"

– húzta alá dr. Filvig Géza.

A legfontosabb visszaigazolás azonban a kalocsai emberek jelenléte a programokon, amelyről elmondta, nagyon nagy az érdeklődés és a részvételi szám, és a „sok, mosolygós gyermek arc”.

Kalocsa két hungarikumára épül a két fő program 2023-ban, idén is megszervezik a Pünkösdi Népművészeti Fesztivált, és a gasztronómiát fókuszba helyező Paprikafesztivált.

– Ezeket a fesztiválokat szeretnénk olyan szintre építeni, hogy meghatározóak legyenek a térségben. Ez már a tavalyi évben is bizonyosodott, hogy a Közép-Duna Menti Fejlesztési Régió területén; Kiskőrös, Szekszárd és Kalocsa őszi nagyfesztiváljának egyik fő eleme már a kalocsai Paprikafesztivál, sok ezer látogatót várunk az idei évben is, országos hírű fellépőkkel, hogy a tavalyi évhez hasonlóan tényleg fesztiválhangulat legyen a városban – fogalmazott dr. Filvig Géza, aki bízik abban, hogy a programsorozat minél több ember tetszését elnyeri majd.

Zsikó Zoltán kiemelte: ahogyan eddig is, ezután is az a legfontosabb, hogy a kalocsai emberek kulturális igényét kielégítsék, a programokat pedig igyekeztek úgy összeállítani, hogy minden korosztály találjon kedvére való lehetőséget.

A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elsőként arról tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit, hogy április hetedikén, pénteken 9 és 13 óra között Nyuszi ül a fűben című húsvétváró rendezvényt szerveznek a művelődési ház udvarán (esőhelyszín az első emeleti folyosó), amely a nagypéntek jegyében csendes felkészülés lesz az ünnepre. Kézműves készülődéssel, tavaszi arcfestéssel és csillámtetoválással is készülnek, Fanti bohóc pedig lufihajtogatással várja a gyerekeket, továbbá egy kis ajándékkal is készülnek.

– Sajnos a koronavírus-járvány sokat elvett a mindennapi életünkből és a kulturális életünk megéléséből, amelynek talán legékesebb példája a színház volt minden városban. Most már azt gondoljuk, hogy kellő magabiztossággal hozzáfoghatunk ahhoz, hogy újraszervezzük Kalocsa város színházi életét – fogalmazott Zsikó Zoltán. A színházkedvelők április 28-án Péterfy-Novák Éva: Egyasszony című monodrámáját, a május ötödikén pedig a Boeing Boeing - Leszállás Párizsban című vígjátékot tekinthetik meg – utóbbira azonban rövid idő alatt minden jegy elfogyott.

– Az év egyik legfontosabb eseménye, egy kicsit „régi-új” program a városi retro majális, amelyet május elején szervezünk meg az Érsekkertben – hívta fel a figyelmet. Mint elhangzott, igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy azzal minden helyi civil szervezetet megszólítsanak, továbbá a város a kalocsai nyugdíjasokat is vendégül látja. A részletes program a Facebook-eseményben, illetve az alábbi plakáton is megtekinthető:

Május 27-én és 28-án megrendezésre kerül a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál az Érsekkertben; szombaton ünnepélyes megnyitóval, műsorral és nagyszabású táncházzal is készülnek, vasárnap pedig a fesztivál egyik leglátványosabb eleme, a felvonulás veszi kezdetét 15 órakor, amelynek célállomása az Érsekkert lesz, ahol folklórgála várja a résztvevőket. Zsikó Zoltán örömét fejezte ki, hogy a testvértelepülések is elfogadták a meghívásukat, így Szerbiából, Erdélyből és Németországból is érkeznek vendégek.

Társszervezőként vesz részt a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. a július elseji jótékonysági motoros vezetéstechnikai programban és családi napban, a Kék Lovagok közreműködésével.

– Ez idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre, új helyszíne az Érsekkert. Motoros gyermekprogramok, látnivalók, este pedig négy helyi zenekar produkciója várja a résztvevőket – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Június másodikán kezdetét veszi a Kék Madár Fesztivál – amelynek programjairól ide kattintva, külön cikkben olvashatnak. Zsikó Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a fesztivál főszervezőjével később közös bejelentést is tesznek, a rendezvény sikeréhez pedig többek között technikai eszközökkel és humánerőforrással is hozzájárul az innovációs központ.

Ahogyan minden évben, idén is a könyvtáros szakma egyik legszínesebb eseménye veszi kezdetét a Kék Madár Fesztivál után, az Ünnepi Könyvhét (június 5-10.), ahol gyermekprogramok, irodalmi játékok, kézműves foglalkozások, népművészet szakkör, könyvsátor és különböző programok várják az érdeklődőket.

– Ezeken a napokon ingyenesen be lehet iratkozni a könyvtárba is, a hét zárásaként pedig a Déryné Program keretében ismét egy színházi előadással készülünk, a Don Quijote-szindróma előadás lesz látható a városi színházban – hangsúlyozta.

Májusban, júniusban és augusztusban ráadásul nyolc szabadtéri mini koncertet is szerveznek: a sétálóutcában helyi, valamint környékbeli amatőr vagy félprofi produkciók mutatkoznak be, könnyed, utcazenei hangulatban.

Az év legfontosabb eseményét, a Csíplek Kalocsa XXXII. Paprika- és Gasztrofesztivált szeptember 8. és 10. között szervezik meg az Érsekkertben, amelynek részleteiről önálló sajtótájékoztató keretein belül tájékoztatják majd az érdeklődőket, azonban bejelentették, hogy

a Magna Cum Laude, a Republic, Roberto Rios, Erős vs. Spigiboy, Náksi Attila, a The Minds és az ORIGAMiES is színpadra lép

Zsikó Zoltán hozzátette: a legfontosabb stratégiai partnerük a rendezvényen a kalocsai hagyományőrzők és népművészek, így néptánc-bemutatókkal és kézműves vásárral is készülnek, illetve a főzőversenyt is megszervezik. Az ügyvezető igazgató kitért az ételkóstolás kérdésére is, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, folyamatosan egyeztetnek a civil szervezetekkel és a lakossággal, és arra a döntésre jutottak, hogy egységes álláspontot képviselnek a főzők abban a tekintetben, hogy a kóstolójegyes rendszert már nem tartják jónak, így az az ötlet született, hogy közös bográcsból lesz lehetséges önköltséges, de jutányos áron étkezni.

Megrendezik az idősek világnapját is, a művelődési ház udvarán kedveskednek kulturális programokkal a résztvevőknek, továbbá egy finom ebéddel is várják a nyugdíjasokat, illetve a korábbiakhoz hasonlóan idén is kulturális programokkal készülnek majd az adventi időszakban.

Zsikó Zoltán ügyvezető igazgató továbbá felhívta a figyelmet, hogy minden témában a későbbiekben részletes tájékoztatást nyújtanak majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK