2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Itt a januári tavasz, menjünk a Vajasra horgászni! – Néhány megakasztott kárász visszaadta a reményt

Itt a januári tavasz, menjünk a Vajasra horgászni! – Néhány megakasztott kárász visszaadta a reményt
Zsiga Ferenc  |  2020. 01. 13., 07:00

Aki azt hinné, hogy január 11-12-én, szombaton és vasárnap a Vajas jéghideg vizében a halak aktivitása a nullához közelített, az bizony téved. A naptár szerinti tél ellenére kora tavaszt idéző időjárás a Vajas-partra csalogatta a horgászokat. Azok közül is persze azokat, akik a legreménytelenebbnek hitt helyzetekben sem adják föl: ha a csontig hatoló hidegben halat nem is fognak, legalább egy-két hőn állított kapással legyenek gazdagabbak. Ezúttal a markáns időjárási front kellős közepén, különösen vasárnap került sok kárász a szákba.

A Vajas városon belüli szakasza szombaton és vasárnap különösen az Ecetgyár utcai Sági Jenő híd környékén és a Vigadó sor alatti részen, az úgynevezett Kerek-kobolyánál népesedett be horgászokkal.

A Sági Jenő híd alatti részen inkább csak napfürdőzésben volt részük a horgászoknak, míg

A 4-5 MÉTERES VÍZMÉLYSÉGÉRŐL, KISZÉLESEDETT MEDRÉRŐL ISMERT KEREK KOBOLYÁNÁL A HORGÁSZSZERENCSE SZINTE MINDENKIT UTOLÉRT EGY-EGY MÉRETESEBB KÁRÁSZ FORMÁJÁBAN.

A Kerek-kobolya legígéretesebb horgászhelyein szinte egymásba értek a pecások. A viszonylag erős folyás ellenére többnyire mindenki fenéken, vagy ahhoz közeli mélységekben próbálkozott. A készséget kicsit visszatartva, hogy a csali a fenék fölött, a vélhetően ott telelő halak orra előtt ficánkoljon.

Tapasztalt horgászok révén a vékony zsinór, kis horog, érzékeny úszó mindenkinél éppúgy alapvetés volt, mint a vattanadrág, meleg felső, meleg lábbeli, megtetézve egy bundás sapkával.

Szükség is volt minderre, mert a legelszántabbak már 6 óra, fél 7 tájban, az 1 fokos hidegben kivetették a horgaikat. Igaz, komolyabb kapásokra a köd, pára fölszálltával, úgy 9 óra után számíthattak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Ahogy a nap sugarai a ködfelhőt áttörték, leginkább csak az úszók apró rezdülései jelezték, hogy a halak a csali iránt érdeklődést mutatnak.

Nagyon jó szem és főleg reflex kellett ahhoz, hogy a karászok horogra akadjanak. Félórás ott tartózkodásunk alatt (10:30-11:00) Villó Ferenc volt a legeredményesebb, aki úgy bő negyed órán belül három, kifejezetten szép kárászt is megszákolt.
Ahogy melegedett az idő, a konkurencia, jó pár beöltözött horgász képében, a túlparton is megjelent.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A NÉHÁNY MEGAKASZTOTT, MAJD PARTRA EMELT KÁRÁSZ A REMÉNYT AZOKNAK IS VISSZAADTA, AKIK A HIDEGTŐL ÁTJÁRVA A PARTON ADDIG EREDMÉNYTELENÜL TOPOROGTAK.

Ezúttal nem mentőötlet volt a csontkukac, ugyanis kivétel nélkül mindenki ezt a csalit fűzte a horgára. Már csak azért is, mert a horgászok körében futótűzként terjedő hír szerint az előző napokban is csak a csontkukac volt a nyerő, mással hiába próbálkoztak.

Azt talán érdemes megjegyezni, hogy a Vajas Foktő felé vezető ága jelenleg is téli álmát alussza, a csatorna vizét vékony jégtakaró borítja.

A már távozó horgászok némelyike azzal búcsúzott:

Remélem az időjárás jövő szombaton is kegyes lesz hozzánk, mert a hosszú telet mindig megszenvedjük mi, a szenvedélyes horgászok.”

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga FerencHa tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK