2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Átfogó népegészségügyi vizsgálat a két kalocsai idősotthonban – Ha a gondozottat egy órára kórházba viszik, 14 napos házi karanténba kerül

Átfogó népegészségügyi vizsgálat a két kalocsai idősotthonban – Ha a gondozottat egy órára kórházba viszik, 14 napos házi karanténba kerül
Zsiga Ferenc  |  2020. 04. 24., 09:48

Amint Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a főváros legnagyobb idősek otthonában kialakult koronavírus-fertőzés nyomán valamennyi hasonló intézményben ellenőrzést rendelt el, a Kalocsán működőkben a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya már másnap helyszíni ellenőrzést tartott. A hatóság nem csak a bevezetett rendszabályok gyakorlati végrehajtását, de a megelőzésre, az esetleges fertőzések kezelésére kidolgozott terveket, dokumentációt is részletesen ellenőrizte- tájékoztatta portálunkat Rumi László, Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központjának, egyben az idősotthonoknak a vezetője. A szakember egy-két félreértést is eloszlatott.

Rumi László leszögezte: az országos tisztifőorvos nem azt mondta, hogy valamennyi idősotthonban lakót kötelező Covid - 19 vírusra szűrni, hiszen aki semmilyen tünetet nem mutat, a betegségnek még a gyanúja sem merül fel vele kapcsolatban, annál egy ilyen szűrés szükségtelen.

Az ellenőröknek azt tudta megerősíteni, amit most a portálunknak is:

A VÁROSBAN MŰKÖDŐ BEM APÓ UTCAI ÉS A KUSZT JÓZSEF UTCAI IDŐSEK OTTHONÁBAN EGYETLEN OLYAN GONDOZOTT, DOLGOZÓ NINCS, AKI A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉSNEK AKÁR CSAK A GYANÚJÁVAL IS ÖSSZEFÜGGÉSE HOZHATÓ LENNE. UGYAN FOLYAMATOSAN ELLENŐRZIK, ILYEN TÜNETEKET SENKINÉL NEM TAPASZTALNAK.

A dolgozók a biztonsági előírásokat, a beléptető rendszert, a hozzátartozók a látogatási- és csomagküldési tilalmat példa értékűen betartják.

A fokozott biztonságra, ha úgy tetszik a szigorra jellemző, hogy az a gondozott, aki valamilyen betegsége miatt, akár csak egy órára elhagyja az intézményt, például a kórház valamelyik osztályára kell vinni, az érintett visszaérkezését követően 14 napos házi karanténba kerül, a többi gondozottól teljesen elkülönítik.

Rumi László arról is beszámolt: a Népegészségügyi Osztály ellenőrzése annak ellenére, hogy kollegális és segítő jellegű volt, nagyon alaposan, egy előre meghatározott protokoll szerint történt, gyakorlatilag az összes lehetséges területre és kérdésre kitért.

A népegészségügyi hatóság ellenőrzése alapvetően mindent rendben talált, beleértve az időben meghozott szükséges intézkedéseket, izolációs tervet, az infekció kontrollt „

– mondta Rumi László.

Rumi László


Hozzátette: az ellenőrök azt is vizsgálták, egy esetleges fertőzés esetén az intézmény férőhelyeit miként lehet a legcélszerűbben, a legnagyobb biztonság mellett átcsoportosítani.

A szakemberek az ilyen esetre kidolgozott tervet, eljárást megnyugtatónak találták. Természetesen arra is kíváncsiak voltak, a dolgozók megkapták-e a szükséges tájékoztatást, eligazítást, az ezzel kapcsolatos dokumentációt aláírták-e.

A két otthon bejárása során megállapították: a Kalocsán időben meghozott intézkedésekkel, a bevezetett rendszabályokkal nagymértékben lecsökkent a vírus bekerülésének a lehetősége. Ám ennek ellenére, a rendszabályok maradéktalan betartása mellett sem zárható ki száz százalékosan, hogy az új koronavírus esetlegesen megjelenik az idősotthon falai között. Az ellenőrzés arra irányult:erre az elméleti helyzetre miként vagyunk felkészülve, miként tudunk erre szakszerű gyakorlati válaszokat kell adni – mondta Rumi László, aki azt is elmondta:

a szakembereknek szinte leltárszerűen bemutattuk, hogy a szükséges mennyiségű és minőségű fertőtlenítőszer, a megfelelő számú maszk rendelkezésre áll, illetve ahogy akkor, jelenleg is több ezer darab védőkesztyűvel rendelkezünk. Ezeket természetesen a szakszerűség és ésszerűség határain belül takarékosan használjuk fel.

Azt is igazoltuk, hogy a város fenntartásában működő két idősotthonba a meghatározott protokoll mellett kizárólag csak az adott műszakban dolgozók, ők is célhoz kötötten mehetnek be – hangsúlyozta Rumi László.

Mint mondta:

Ebben a helyzetben különösen fontos a külső kontroll, ezért miközben a népegészségügyi hatósági vizsgálata egyfelől megnyugtatott bennünket, másfelől rámutatott arra, melyek azok a területek, amelyekre még hangsúlyosabban célszerű odafigyelnünk.”

A szakemberek velünk együtt örömmel fogadták, hogy ugyan gyanús eset sincs nálunk, a Kormány ingyenes felajánlását elfogadva a Magyar Honvédség speciális egysége április 25-én a Bem utcai, április 28-án a Kunszt utcai idősotthonban végez fertőtlenítést – mondta Rumi László, a Szociális Központ vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei