2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bensőséges Semmelweis-nap a Platán Rendezvényközpontban – Dr. Svébis Mihály: Nehéz helyzetben össze tudunk fogni, össze tudunk zárni

Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 29., 09:35

A Kalocsai Szent Kereszt Kórház, mintegy a koronavírus-járvány harmadik hullámának lezárásaként június 28-án, hétfőn 15 órától az Érsekkert Platán Rendezvényközpontjában tartotta a hagyományos Semmelweis-napi ünnepségét, a Magyar Egészségügy Napját. Vélhetően az egészségügyben dolgozók vírus elleni, az emberi életek megmentéséért végzett heroikus küzdelme is közrejátszott abban, hogy a rendezvényen ezúttal a közélet valamennyi meghatározó személyisége kivétel nélkül megjelent és beszédet mondott. A szónokok a példátlan méretű világjárványról éppúgy szót ejtettek, mint az emberi élet törékenységéről, és reményüket fejezték ki: folytatódik az az egészségügyre fordított figyelem és megbecsülés, ami ebben a rendkívüli időszakban az e területen dolgozók irányába a társadalom szinte egésze részéről kiérdemelten megmutatkozik. Az ünnepségen számos, a járvány elleni küzdelemhez is köthető elismerést osztottak ki.

A műsor nyitányaként Kiss Attila Andor, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatója Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb, Hazám, hazám című áriáját - szinte megtévesztésig a feledhetetlen Simándi József tónusán – adta elő.

A műsorvezető dr. Svébis Mihály főigazgató és Szivós Etelka, a Szent Kereszt Kórház vezetője, mint házigazdák nevében elsőként a vendégeket, Font Sándor országgyűlési képviselőt, dr. Filvig Géza polgármestert, dr. Bábel Balázs érseket, Varga Nellit, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagját, dr. Bedics Andrea járási hivatalvezetőt, Csík Juliannát, a Megyei Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökét és Andriska Tibor kórházparancsnokot, majd a kórház dolgozói köszöntötte.

Szivós Etelka, a Szent Kereszt Kórház vezetője

Az ünnepi beszédek sorát Szivós Etelka nyitotta, aki a Szent Kereszt Kórház valamennyi munkatársának- többeket név szerint említve - megköszönte az áldozatos munkát.
Mint mondta, az orvosok, ápolók, valamennyi kórházi egység nagyon sokszor embert próbáló körülmények között állt helyt. Nemkülönben a gazdasági, műszaki terület, a konyha munkatársai is. Szivós Etelka a hozzátartozóiknak is köszönetét fejezte ki, amiért a folyton váltakozó állapotokhoz alkalmazkodni tudtak, ezzel is segítve a kórházban dolgozók munkáját.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Font Sándor országgyűlési képviselő

A meghívottak közül elsőként Font Sándor szólt a közönséghez. Az országgyűlési képviselő rámutatott: van mit ünnepelni, hiszen egy rendkívüli 1,5 év van a hátunk mögött, és még nem tudjuk, mi következik.

Ám bármi is lesz, világosan látszik, hogy a kalocsai Szent Kereszt Kórház munkatársaira minden körülmények között számíthatunk!”mondta az országgyűlési képviselő.

Font Sándor a továbbiakban rövid áttekintést adott a kormány vírus elleni védekezéséről, annak sikeréről. Emlékeztetett, csupán néhány hónappal vagyunk túl azon a nehéz, tiltásokkal teli időszakon, amikor egy ilyen jellegű rendezvényről, mint a mai, még szó sem lehetett. Mint felidézte, a vírus felbukkanása elején, az első február végi, március eleji időszakban még a maszk beszerzése is gondot okozott. Mindeközben mára teljes az ellátottság a védekezés valamennyi területén, és gyakorlatilag a vakcinák közül is mindenki szabadon választhat.

Mint a képviselő hangsúlyozta:

kényszer nincs, de meggyőzés és ráhatás van, amiben a kormány ugyancsak számít a probléma gyökerét, az ellene való védekezést leginkább ismerő egészségügyi dolgozókra.” Font Sándor leszögezte: jelenleg 1,5-2 hónappal vagyunk előrébb más országoknál, ami nagy elsőbbséget jelent majd az év végi gazdasági mérleg megvonásánál. A cél:

az ország minél hamarabb visszatérjen a normális kerékvágásba, minél előbb felvegye a vírus előtti gazdasági lendületet, amely 2019-ban, a vírus előtt szépen ívelt felfelé.” Font Sándor a rendkívüli intézkedésekről is szólt, megemlítve, hogy ennek eredményeként van közöttünk a kórházparancsnok, ugyanis a fegyveres testületek bevetésére is szükség volt, hogy a helyzeten úrrá legyünk. Utalt arra is, hogy a védekezéssel összefüggő intézkedéscsomagban volt a paraszolvencia elleni törvényalkotás, melyről majd az élet dönti el, hogy az életpályamodellel együtt járó, jelentős orvosi béremelés beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

A honatya szóba hozta azt az álhírt is, hogy a városi kiskórházak-köztük nevesítve a kalocsai - bezárásra kerülnek, amit aztán a kormányfő másnap személyesen cáfolt: „amíg ez a kormány van, kórházat nem zárunk be.”Font Sándor végül elismerését fejezte ki, és az egészségügy napja alkalmával szeretettel köszöntötte a Szent Kereszt Kórház valamennyi munkatársát.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Filvig Géza polgármester

Kalocsa város polgármestere beszéde fő üzenetéként úgy fogalmazott:

Semmelweis-napi ünnepi beszédet mondani Önöknek mérhetetlen nagy megtiszteltetés, hiszen Önök, egészségügyi dolgozók a betegek ellátására, gyógyítására tették fel az életüket, ami nem munka, hanem hivatás.” Legyen ápoló, takarító vagy orvos, közös erőfeszítéseikkel csak együtt tudnak emberéleteket megmenteni – mondta a polgármester, majd hozzátette:

Azt gondolom, a kórház dolgozói remekül vizsgáztak és helyt álltak a sokszor nehéz körülmények között. Szeretném kifejezni hálámat és köszönetemet nem csak a város, de az egész térség lakói nevében Önöknek. Köszönöm, hogy türelmükkel, kedvességükkel, szakértelmükkel és kitartásukkal a nehéz helyzetekben is mindig mellettünk állnak.”Emlékezzünk a rendezvény névadó orvostudósára, Semmelweis Ignácra, aki nélkül sokan nem lehetnénk ma itt. Ez most az öröm ideje, ünnepeljük sikereiket, eredményeiket!
Köszöntök mindenkit, különösen azokat, akik a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották az elmúlt évben és években. Gratulálok a munkájukhoz!” – zárta beszédét dr. Filvig Géza polgármester.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Bábel Balázs érsek

A metropolita emlékeztetett: az elmúlt másfél év leggyakoribb őszinte érdeklődéssel feltett kérdése az volt: hogy vagy?A válasz a covid-járványhoz igazodva vagy az volt, hogy Hál’ Istennek, nem kaptam el a vírus, vagy, ha valaki mégis megbetegedett, Hál’ Istennek, túl vagyok rajta! – mondta.

Ez az időszak mutatta meg igazán, milyen törékeny az ember minden tudományával és felkészültségével együtt” Ezért ez az időszak alázatra is tanít bennünket, miközben azt is látjuk, amit mindig vallottunk: az ember testi-lelki egység, és nagyon számít az ember lelki ereje. Talán most mutatkozott meg ez leginkább, a gyógyulásba vetett hittel, a betegség elviselésével.”Bányai Gábor képviselő úr példája csodaszámba megy - húzta alá Érsek atya, majd azzal folytatta: ugyanakkor ez az időszak azt is megmutatta, hogy az ember nem változik. Olykor legyőzhetetlen tudatlanságban él. Semmelweis Ignácot bolondnak nézték, orvostársai nem hitték el azt az egyszerű dolgot, amit állított. Én ma is ismerek olyan egészségügyi dolgozókat, akik nem oltatták be magukat. Hát hogy tud az ilyen ember jó példát mutatni, és inspirálni másokat, hogy oltasd be magad? - tette fel a kérdést Bábel Balázs.

A legyőzhetetlen tudatlanság a mai időkben is itt van, és a jelenlegi 5,5 millió mellett máig van néhány millió honfitársunk, akire nem tudunk hatni."Ha ők nem oltatják be magukat, Önöknek óriási feladatuk lesz a ne adj Isten következő vírusrohamban. Ezekből tanulni kellene minden embernek - mutatott rá az Érsek atya.

Most azonban az ünneplésnek van itt az ideje! Köszönet mindazoknak, akik ebben a nagy járványban erejüket nem kímélve bevetették magukat. Azt kérem, Isten továbbra is adjon nekik erőt, a szentlélek megvilágosító gondolatokat, sok-sok hasznos meglátást, kitartást, lelki erőt a következő időkre. Isten éltesse Önöket”- zárta gondolatait dr. Bábel Balázs érsek.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Svébis Mihály főigazgató

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója köszöntő beszédében kifejtette: amikor Semmelweis Ignác közel 200 évvel ezelőtt egy kor után próbált menni, mindenki bolondnak nézte. Ha jól végig gondoljuk, akkor párhuzamot lehet vonni Semmelweis és a mostani járvány között. Ő is egy teljesen ismeretlen kór ellen küzdött, amelyről csak megfigyelései voltak, aztán a megfigyelésekből megállapítások lettek, és ma a világon mindenki úgy ismeri, az anyák megmentője.

Semmelweis az egyetlen magyar orvos, akinek Chicagoban, a nemezetek panteonjában egész alakos szobra van."Ahogy Semmelweis, mi is egy tejesen ismeretlen járvánnyal szembesültünk. Emlékezzünk vissza azokra a képekre, amelyeket Olaszországból közvetítettek.

A félelem azért volt bennünk, mert nem tudtuk, mivel kell megküzdeni, gyakorlatilag semmit nem tudtunk erről a kórokozóról.”Ma délelőtt egy tudományos értekezést olvastam, és megdöbbentő volt, hogy amerikai kutatók Közép-Ázsiában végeztek vizsgálatokat, melynek az lett az eredménye: Közép-Ázsiában, sok ezer évvel ezelőtt ugyanez a vírus tömeges pusztítást okozott a lakosság körében.

Mint emlékezünk, jött az első, a második, majd a harmadik hullám. A harmadik az kőkemény volt!

Meg kell mondanom őszintén, ekkor mutatkozott meg a magyar egészségügy ereje: ha nagyon nehéz helyzetbe kerülünk, akkor össze tudunk fogni, össze tudunk zárni. Mondhatom, minden egészségügyben dolgozó ennek a hőse volt!"Azt kívánom, a jelenlegi megbecsülés és a jó szándék a lakosság részről a járvány után is megmaradjon! Legyen méltó megbecsülése az egészségügyben dolgozóknak, és hogy itt mindenki jól érezze magát. Ilyenkor az embernek az jut eszébe, amikor Dobó István a török elleni küzdelemben azt mondta: a vár erőssége nem a falakban van, hanem a védők szívében, lelkében. Ez Önökre is igaz, az Önök szívében, lelkében van ez a kitartás! Bízom benne, hogy nem lesz negyedik hullám, de ezt majd meglátjuk. Isten éltesse Önöket! - zárta beszédét Dr. Svébis Mihály főigazgató.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Körmendy Szabolcs főorvos

Az idei évi Semmelweis-nap ünnepi beszédét az Év Covid-orvosa címet is elnyerő dr. Körmendy Szabolcs, a Covid Osztály osztályvezető főorvosa mondta, az elhangzottakat szó szerint idézzük:

„Tisztelt Kollégák!

A gondolat, ami felötlött bennem a mai alkalommal kapcsolatban, hogy ezt a napot sokan csak Semmelweis Ignác ünnepének tekintik, holott ez a magyar egészségügyben dolgozók, a magyar egészségügy ünnepe.

Ha megnézzük, az akkori helyzet és az elmúlt év sok mindenben hasonlított. Adott volt egy ismeretlen fertőző betegség, mely ellen fel kellett venni a küzdelmet. A tudománnyal, a tudással, tapasztalattal szembeni bizalmatlanság, értetlenség akkor is nagy problémát jelentett. Semmelweis helyzetével ellentétben azonban mi jóval többen voltunk, akik összefogtunk a kór ellen. Megszerveztük az első, majd a második, végül a harmadik hullám védekezési stratégiáját. Elmondhatjuk, embert próbáló feladat volt.

Egy olyan feladat, amire tanulmányaink során nem készítettek fel, és több évtizednyi szakmai gyakorlat után sem tudtuk először mit, miért, és hogyan kell csinálni.” Aztán letisztultak a folyamatok, ha először nem is volt érhető némelyik eljárásrend (néha második olvasatra sem). Kialakultak a beteg utak, a kórházba kerülés, a kezelés mikéntje, a gyógyultan elbocsátás, és sokszor sajnos az elengedés embert próbáló gyakorlata is. Vannak betegek, kiknek sikertelen gyógyítását mind a mai napig lelkünkben visszük magunkkal. De visszük magunkkal a megkönnyebbülten, gyógyultan távozók örömét, köszönetét és könnyeit is, és ez sokat segít.” Az elmúlt egy évben szorosabban megtapasztaltuk, hogy a gyors és hatékony ellátás önmagában nemcsak az orvosi vagy nővéri munka függvénye. Kellenek hozzá azok az emberek, akik megértik, habár nem az első vonalban dolgoznak, munkájuk elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen.  „Kell egy csapat” –mondta Minarik Ede A régi idők focija című filmben. Ebben a csapatban sok emberre volt szükség. Gyógytornászokra, akik mindennap jöttek fáradhatatlanul. Orvosokra, akik diagnosztikával segítették a munkát, vagy oltottak ha kellett, gyógyszerészekre, asszisztensekre, laborosokra, betegszállítókra. A gazdasági dolgozókra, akik biztosították az anyagellátást, akik kiszámolták a béreket, írták a szerződéseket, vagy éppen a mintákat hozták - vitték. Konyhai dolgozókra, akik a betegek élelmezését biztosították, vagy a szerelőkre, akik kicserélték, megjavították, akármi is volt az, portásokra, biztonsági őrökre akik irányították a betegeket. És persze nem utolsó sorban akik mindenki után takarítottak, és garantálták a tisztaságot, a takarítónőkről se feledkezzünk meg.

Szinte mindenki érezte ezt, és a csapat tagjává vált.Meggyőződésem, hogy ezt a járványt a történelemkönyvek és az orvostörténet is említeni fogják.

Büszkeséggel tölt el, hogy a Szent Kereszt Kórház becsülettel és erején felüli teljesítménnyel helyt tudott állni a járványban, és ebben én is részt vehettem. Hiszem, hogy Semmelweis Ignác – kinek szobra kórházunk előtt áll – szintén elismeréssel szólna az elmúlt egy év küzdelmeiről.”Ünnepeljük hát ezt a helytállást, ünnepeljük kollégáinkat és magunkat is.

Kívánom, hogy a csapat ebben a kórházban sokáig dolgozzon így együtt, járvány nélkül is."Köszönöm, hogy meghallgattak!” – fejezte be erős tapssal is elismert beszédét dr. Körmendy Szabolcs.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Elismerések átadása

Az ünnepség további részében dr. Svébis Mihály és Szivós Etelka a Semmelweis - nap alkalmából adott át elismeréseket.

A COVID ideje alatt nyújtott kimagasló munkájáért a két kórházi vezető Kitűntetésben részesítette, egyben a közösség köszönetét és háláját tolmácsolta:

-Dr. Garamszegi László főorvosnak, az oltóponton végzett munkájáért

-Dr. Körmendy Szabolcs főorvosnak, a COVID Osztályon végzett munkájáért

-Sáfárné Tobak Mónika főnővérnek a COVID Osztályon nyújtott szervezési feladatokért

-Rubi Zsolt betegszállítónak a COVID ideje alatt nyújtott betegszállítást érintő szervezési munkájáért

-Kovács Katalin szakdolgozónak a COVID Osztályon nyújtott áldozatos szakdolgozói munkájáért

-Szabó Anikó anaesth-intenzív szakápolónak, valamint Révész Dániel szakápolónak, a COVID ideje alatt mindvégig a Kiskunhalasi Járványkórházban nyújtott munkavégzéséért

-Vörös Bálintné, Mészáros Józsefné, Tóth Helga asszisztenseknek a COVID ideje alatt a szűrőállomáson végzett munkájukért.

Az oklevelek átvétele után azok nevét is ismertetették, akik a Szent Kereszt Kórház vezetésének felterjesztésére a Bács-Kiskun Megyei Oktató Kórház Kecskeméten, június 30-án megrendezésre kerülő ünnepségén vehetik át Semmelweis-napi elismerésüket.

Mint elhangzott, a kecskeméti Semmelweis - napi ünnepségen elismerésben részesül

Dr.Mavrodin Julianna-adjunktusi kinevezés
Dr. Zolyomi Szilárd- kórházért elismerő oklevél
Dr. Sebők Edit- kórházért elismerő oklevél
Dr. Tigyir Antal- kórházért elismerő oklevél
Ifj.Dr. Feke Gyula-főigazgatói dicséret
Dr.Borbényi Erika-főigazgatói dicséret
Dr.Kálvin István-főigazgatói dicséret
Baranyainé Vörös Anikó-főigazgatói dicséret
Csatai Andrea-kiváló kórházi dolgozó
Bukor Emese-kiváló ápoló
Bakos Szandra-kiváló ápoló
Simóné András Éva-kiváló asszisztens
Bakonyiné Pálinkás Anikó-kiváló ügyintéző
Baranyai Csaba-kiváló ügyintéző
Dudás Zoltán-kiváló szakmunkás
Jóború János-kiváló szakmunkás
Pálfi Csaba-kiváló szakmunkás


Az elismerések sora a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kitüntetéseinek átadásával folytatódott, melyet Csík Julianna, a Megyei Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke és Ördög Katalin ápolási igazgatóhelyettes adott át. A MESZK elismerésében részesült:

Tobak Mónika főnővér
Kis Julianna főnővér
Gyüréné Aszódi Henrietta diplomás ápoló

A műsor zárásaként a közönség egy képmontázst zenei aláfestéssel láthatott Ördög Katalin ápolási igazgatóhelyettes összeállításában, amely az elmúlt év egy-egy spontán, „covidos” pillanatát örökítette meg a kórház életéből.

A tapssal is elismert „alkotást” követően a résztvevők a Platán Rendezvényközpont kitűnő állófogadáson vettek részt, a zenét a kalocsai kötődésű Veracruz zenekar szolgáltatta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK