2022. 08. 16. kedd
Ábrahám
: 404 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Egészségnapot szervezett a CNÖ – Családi program mellé a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbusza a Vásártéren

Egészségnapot szervezett a CNÖ – Családi program mellé a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbusza a Vásártéren
Illés György Cinó  |  2022. 06. 29., 15:40

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” című országos program keretében monitorozzák a lakosság egészségi állapotát. A Kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére városunkba is ellátogatott a program szűrőbusza hétfőn. Aki részt vett a programban, azt ebédre is megvendégelték, a gyerekek pedig ugrálóvárban múlathatták az időt a Szőlőkközi Sportcentrumnál.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ égisze alatt 2018-ban indult a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program, amely a kis lélekszámú és a szűrésekhez, vizsgálatokhoz a közlekedési adottságok miatt nehezen hozzáférő településeken mobil szűrőbuszok segítségével teszi könnyen és gyorsan elérhetővé a vizsgálatokat.

A „Felzárkózó települések” hosszú távú programjában nevesített településeken zajló „Helybe visszük a vizsgálatokat” című program az érintett önkormányzatokkal, kormányhivatalokkal, háziorvosokkal, a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező egészségügyi szolgáltatókkal, az Egészségfejlesztési Irodákkal, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézettel, valamint az idei évben új partnerként az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel szoros együttműködésben valósul meg.

A szűrőbuszokon az általános állapotfelmérés – szájüreg vizsgálata, vércukor és koleszterin meghatározás, férfiaknak PSA vizsgálat, vérnyomásmérés, BMI kalkuláció, csontsűrűség mérés, légzésfunkció vizsgálat, testösszetétel analízis, EKG és boka-kar index vizsgálat –, és rizikóbecslés – egy az életmódra és családi anamnézisre is kitérő kardiológiai veszélyeztetettség-előrejelzés – mellett népegészségügyi célú szervezett méhnyakszűrésére, kardiológiai vizsgálatra, stroke prevenció keretein belül neurológiai – carotis UH vizsgálatra, pulmonológiai vizsgálatra és bőrgyógyászati állapotfelmérésre is lehetőség van.

Képgaléria megtekintése (1 db kép)

Forrás: Sztojka István / Facebook


A buszokon továbbá igény esetén dohányzáselhagyást segítő egyéni tanácsadás is zajlik. Továbbá lehetőséget biztosítanak az arra jogosultak részére, hogy átvegyéka vastagbélszűrési egységcsomagjukat is.

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatot” program hozzájárul a páciensek egyéni egészségnyereségéhez, hosszútávon kedvező hatást gyakorol a társadalmi egészségnyereségre és a korai halálozás mérséklésére is.
A program eredményességét mutatja, hogy 2018-2021 között összesen 371 településen, 416 szűrési napon több mint 30.000 pácienst vizsgáltak meg. 2021-ben a szűréseken részt vevők 40 százalékánál észleltek valamilyen elváltozást.

2022-ben 11 megyében 53 településre látogattak el a szakemberek a program keretében, összesen 76 szűrési napon, mégpedig olyan településekre, ahol 2-3 éve már jártak, így a folytonosságot is biztosítani tudják a lakosság számára a szűrővizsgálatok elvégzésében, ezzel is segítve, támogatva őket az egészség megőrzésében.

Ezen felül további 54 helyszínen lesz még elérhető a szűrőbusz civil szervezetektől, önkormányzatoktól, valamint munkahelyekről érkezett egyéni megkereséseknek köszönhetően.

AZ NNK EZÚTON IS BIZTATJA A LAKOSSÁGOT, HOGY VEGYENEK RÉSZT A SAJÁT TELEPÜLÉSÜNK MEGHIRDETETT PREVENCIÓS PROGRAMON!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés