2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Egyetemre járó diákok szülei aggódnak gyerekeik koronavírus fertőzés kitettsége miatt – Az orvosi és a gyógyszerész karon a legtöbb a hazájukból visszatért külföldi diák

Egyetemre járó diákok szülei aggódnak gyerekeik koronavírus fertőzés kitettsége miatt – Az orvosi és a gyógyszerész karon a legtöbb a hazájukból visszatért külföldi diák
Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 06., 16:09

Március 6-án reggel hivatalos információ szerint 4 koronavírussal fertőzött beteg van Magyarországon és 40 főt karanténban vontak megfigyelés alá. Három koronavírus fertőzött beteg hazánkban tanuló iráni egyetemista, a negyedik egy régóta Debrecenben élő brit állampolgár. Az eleinte egymásnak ellentmondó hírekkel szemben az egyetemisták közül egyik sem a Pécsi Tudományegyetemre jár. Egyikük a SOTE-n tanuló iráni fiatalember, a másik a Szent István Egyetemen tanuló iráni hölgy, illetve az ő barátnője. Csütörtökön este áttételesen kaptuk a hírt: a Szent István Egyetemen tanuló iráni hölgynek Kalocsa környéki évfolyamtársa is van, de teljesen tünetmentes. Ám nemcsak ennek az egyetemista diáklánynak a szülei aggódnak, ugyanis köztudomású, hogy különösen az orvosi és gyógyszerész karokon nagyon sok a külföldi, köztük iráni diák. Szerencsére közülük - az egyetem kérésével összhangban - csak kevesen utaztak szülőhazájukba a félév zárásakor.

Ugyanakkor Olaszországból a különböző programokról mind tanárok, mind diákok folyamatosan érkeznek haza. Teljesen normális reakció tehát, hogy az egyetemisták szülei aggódva figyelik a híreket, és amennyire csak lehet, próbálják a gyerekeiket ezektől a potenciálisan veszélyt jelentő helyektől eltanácsolni, izolálni. Az látszik, a hatóságok komolyan állnak a kérdéshez. Pánikra tehát semmi ok, a koronavirus.gov.hu oldalon mindenki aktuális információhoz juthat. Az is tény a koronavírussal fertőzöttek 80 százaléka különösen ebben a korban tünetmentesen gyógyul, a vírus elsősorban az idős, legyengült immunrendszerű emberekre veszélyes.

A négy hazai vírusfertőzéses eset mellettnégy, vírusfertőzött, Milánóban tanuló, Magyarország előtt Csehországban is járt angol diáklány budapesti útját is feltérképezték. A rendőrség segít eljutni azokhoz, akikkel kapcsolatba kerültek vagy kerülhettek, ahogyan az történt és még jelenleg is történik az irániak esetében. A feltérképezés nem egyszerű, mert a négy angol diáklány Budapesten belvárosi romkocsmákat is látogatott.

A három hazánkban tanuló, koronavírussal fertőzött iráni egyetemista tehát a Magyarországon regisztrált első négy beteg közé tartozik.

Az a kezdeti hírekkel szemben immár bizonyosan tudható: ők nem a pécsi egyetemen tanulnak, de mint azt az egyik Pécsen tanuló kalocsai diáktól tudjuk, a fővárosi egyetemekhez hasonlóan a PTE-n is szigorúbb, a szakminisztérium által kiadott útmutatás szerinti rendszabályokat léptettek életbe.

VALAMENNYI MAGYAR EGYETEM LEVELET KAPOTT AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUMTÓL AZ ÚJ KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOSAN AJÁNLOTT, ILLETVE ELVÁRT ELJÁRÁSI PROTOKOLLRÓL.

Hozzátesszük, a koronavírus megjelenésével egy időben az egyetemek vezetése arra kérte a külföldi, különösen a magasabb fertőzött számot mutató országokból nálunk tanuló diákokat: ha csak tehetik, halasszák el az első szemeszter lezárását követő időszakra tervezett hazautazásukat. Sokan megfogadták, de mint tapasztaljuk, nem mindenki.

Annyi máris bizonyos, hogy a hétvégékre, például a mostani hétvégére szervezet hagyományos International Evening pécsi egyetemi program megtartása kétséges. A SOTE-n az elsősorban külföldi diákok részére a hétvégére szervezett farsangi mulatságot lefújták, de más programokat is törtöltek az egyetem márciusi, április eleji eseménynaptárából.

Arra nem csak az egyetemek, de a középiskolák fenntartói, igazgatói is kérték, kérik a dolgozóikat és diákjaikat: amennyiben koronavírussal fertőzött országban és területen járnak, akkor a Magyarországra való visszautazásuk után maradjanak otthon két hétig. Akkor menjenek csak dolgozni, tanulni, ha tünetmentesek.

AZ KÜLÖNÖSEN A MAGASABB ÉVFOLYAMOKRA JÁRÓ HALLGATÓK SZÜLEI SZÁMÁRA NYILVÁNVALÓ, HOGY AZ EGYETEMEK NEMZETKÖZI KAPCSOLATAI MIATT AZ ÁTLAGOSNÁL NAGYOBB LEHET A GYEREKEIK KITETTSÉGE A SOK KÜLFÖLDI DIÁK, VAGY A KÜLÖNBÖZŐ PROGRAMOKRÓL KÜLFÖLDRŐL HAZATÉRŐ MAGYAR DIÁKTÁRSAIK MIATT.

Szerencsére a szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszer ilyen veszélyeire eddig nem kellett gondolni.

Biztató azonban, hogy a fertőzöttek 80 százaléka magától meggyógyul. A koronavírus elsősorban az idős emberekre jelent fokozott veszélyt, rájuk kell jobban vigyázni.

Az alábbiakban a kormány tájékoztató filmjét láthatják a betegség tüneteiről és annak kezeléséről.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei