2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Halálos áldozatokat szed az influenzajárvány szövődménye – Az intenzív ellátás sem mindig segít

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 11., 23:05

Az elmúlt közel másfél héten Kalocsán és környékén legkevesebb öt-hat beteg halt meg az influenzajárvány következtében kialakult szövődményben. Ami megdöbbentő, hogy 49, 53, 61 éves, nem krónikus betegségben szenvedők hunytak el. Esetükben az influenza olyan mértékű, elsősorban tüdőgyulladás, légúti megbetegedés szövődményt okozott, hogy hiába kerültek kórházba, néhányuk azonnal intenzív osztályra, életüket nem lehetett megmenteni. A megkérdezett klinikai belgyógyász szakorvos arra figyelmeztet: az influenza szövődményei súlyos, életveszélyes betegségek, ezért felnőtteknél az influenza tüneteinek jelentkezésekor érdemes, gyereknél, krónikus betegségben szenvedőknél kötelező orvoshoz fordulni.

A tapasztalat szerint azoknál a pácienseknél, akik felvették a védőoltást, enyhébb a betegség lefolyása és szövődmény is ritkábban alakul ki – vélekedett a főorvos. A szakorvos szerint az influenzajárvány jellemző hónapja a január, illetve február, de egészen áprilisig eltarthatnak a járványszerű megbetegedések.


Forrás: Képünk illusztráció

Jelenleg hivatalosan is influenzajárvány van, ami azt jelenti, hogy különösen az egészségügyi intézményeknek és az időskorúakkal, kisgyermekekkel foglalkozóknak kötelező intézkedéseknek kell alávetni magukat. Ezek közé tartozik a kórházak beteglátogatási és betegfelvételi tilalma is.

Bács-Kiskun megyében a beteglátogatási a betegfelvételi tilalmat először a kalocsai Szent Kereszt Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályán rendelték el, de ezt már feloldottak. Jelenleg a kecskeméti megyei kórházban, a bajai, kiskunhalasi, kiskunfélegyházi kórházakban van teljes beteglátogatási tilalom. Kivételes estben a kórház főigazgatója adhat engedélyt, hogy a beteget szűk időkeretben és körben, védőruházatban, szájkendővel látogassák meg.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy az influenza vírusos eredetű fertőző betegség

FELISMERÉSE AZÉRT NEHÉZ, MERT TÜNETEI MÁS FELSŐ LÉGÚTI BETEGSÉGEKHEZ HASONLÓAN A TOROKFÁJÁS, KÖHÖGÉS, ORRDUGULÁS, ORRFOLYÁS, DE EMELLETT MAGAS LÁZ, FEJ- ÉS IZOMFÁJDALMAK, ÁLTALÁNOS GYENGESÉG ÉS FÁRADÉKONYSÁG IS JELENTKEZHET.

Gyermekeknél az influenza tünete: álmosság, bágyadtság, hányás, hasmenés. Időseknél, azaz 65 év felettieknél szegycsonttáji fájdalommal is jelentkezhet.. Ezeket követi a torokfájás, száraz köhögés, majd az orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés. Sajnos krónikus betegek, csecsemők és idősek influenzájánál előfordul, hogy a felsorolt tünetek annyira elenyészők, hogy esetleg a betegben, más betegségei mellett, fel sem merül az influenza lehetősége.


Forrás: Képünk illusztráció

Mint elhangzott: az esetek döntő többségében, különösen az egészséges felnőtteknél az influenza  egy hét alatt lezajlik, de szövődményei még ilyenkor is lehetnek.

Ennek oka, hogy a legyengült szervezetet könnyebben megtámadják a különböző baktériumok.

EZEK A BAKTÉRIUMOK AZTÁN GYULLADÁSOKAT OKOZHATNAK A TÜDŐBEN, A LÉGUTAKBAN, AZ ARC- ÉS A HOMLOK ÜREGEIBEN, A KÖZÉPFÜLBEN. AZ INFLUENZA SZÖVŐDMÉNYE LEHET AZ IZOMGYULLADÁS, DE AMI ETTŐL IS SÚLYOSABB, A SZÍVBUROK- VAGY SZÍVIZOMGYULLADÁS, AMIVEL A BETEGNEK NAGYON NEHÉZ MEGKÜZDENI

 – magyarázta a doktor.

A főorvos szerint a fertőzés legnagyobb veszélye, hogy általa rosszabb állapotba kerülhetnek a krónikus betegségben szenvedők: szívbetegek, cukorbetegek, asztmások, daganatos betegek és neurológiai betegségekben szenvedők.

A decemberben jelentkező, januárban, februárban kiteljesedő influenzajárvány szövődményei az idősebb, 65 év feletti, valamint az 5 év alatti kisgyermekeket veszélyezteti leginkább. Természetesen a krónikus betegségben szenvedőkre, a legyengült immunrendszerű betegekre, a várandós kismamákra is komoly veszélyt jelenhet az influenza.

Ez egyben az a kör, amely ha észleli az influenza tüneteit, ne kockáztasson, haladéktalanul forduljon orvoshoz! – hívta fel a figyelmet a szakorvos.

A főorvos rámutatott: mivel az influenza vírusos eredetű betegség, ezért gyógyszert nem igazán lehet ellene szedni.Mint köztudott, az antibiotikum csak bakteriális fertőzések ellen hatásos, így az influenza tüneteit vény nélkül vagy receptre kapható szerekkel lehet, kell csökkenteni. Szélsőséges esetben komoly hiba, ha egyesek éppen a vírusos eredetű influenzára gyanakodva nem fordulnak orvoshoz abban a tudatban, hogy úgysem lehet gyógyítani. Holott

BIZONYOS ESETEKBEN HALADÉKTALAN ORVOSI VIZSGÁLATRA, ELLÁTÁSRA VAN SZÜKSÉGE AZ INFLUENZÁS BETEGNEK! A SÚLYOS KOMPLIKÁCIÓK MIATT UGYANIS AKÁR AZONNALI KÓRHÁZI KEZELÉSRE IS SZORULHAT A PÁCIENS, ÉS AKÁR AZ ÉLETE IS MÚLHAT EZEN!

A  szakember az influenzás tünetekről szólva aláhúzta:

HA AZ INFLUENZA MELLETT KAPKODVA, FÁJDALMASAN VESSZÜK A LEVEGŐT, ERŐS MELLKASI, HASI FÁJDALMAINK VANNAK, INTENZÍV HÁNYAS KÍNOZ BENNÜNKET, FELTÉTLENÜL FORDULJUNK ORVOSHOZ,

 mert ez már a szövődmény kialakulásának a jele.

Gyermekek esetében szövődményre utaló jel lehet a túlzott aluszékonyság, bágyadtság, az ajkak vagy az ujjak kékes elszíneződése, a láz mellett kialakuló bőrkiütések, étvágytalanság.


Forrás: Képünk illusztráció

A főorvos a mielőbbi gyógyulás folyamatához azt a tanácsot adta: mivel vírusfertőzésről van szó, elsősorban tüneti kezelésre van lehetőség. Azaz

LÁZCSILLAPÍTÁS, SZÜKSÉG ESETÉN FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS ÉS ÁGYNYUGALOM A LEGINKÁBB HATÁSOS. MINDEZEK MELLETT BŐ FOLYADÉKBEVITELLEL ÉS LEHETŐLEG NAGY ADAG C-VITAMINNAL KÜZDJUK A BETEGSÉG ELLEN.

Akkor is feltétlenül menjünk orvoshoz, ha tüneteink az agynyugalom és a mondottak ellenére egy hét alatt nem javulnak –hangzott el a klinikai belgyógyász szakorvos javallata. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés