2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Koronavírus: halálozási arány életkor szerint - Ne a nagyszülő vigyázzon a gyerekre!

Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 21., 15:36

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban számos cikk, tanulmány jelenik meg naponta, ám ezek közül kevés az olyan, amelyik átfogóan és a számok tükrében foglalkozna az alattomosan terjedő, az idősekkre halálos veszélyt jelentő betegséggel. Egyik ilyen írás a babaszoba.hu portálon „Koronavírus: most ne a nagyszülő vigyázzon a gyerekre” címmel jelent meg. A mindenki számára hasznos, március 20-án megjelent írást változtatás nélkül olvashatja.

Bár sokaknak szüksége lenne arra, hogy segítséget kapjon a nagymamától, nagypapától a gyerekfelügyeletben, a koronavírus járvány idején ez nagyon rossz ötlet.

A koronavírus járvány miatt a bölcsődék, óvodák, iskolák bezártak, azonban a szülők többsége jár dolgozni, vagy otthonról dolgozik. Ugyan csábító lehet, hogy a nagyszülőktől kérjenek a szülők segítséget ezekben a napokban, de ez most nagyon rossz ötlet.

Az idősek a legveszélyeztetettebbek.

Ahogy egyre többet tudnak az új koronavírusról, úgy válik egyre világosabbá, hogy

A LEGVESZÉLYEZTETETTEBBEK AZ IDŐSEK, A 60 ÉV FELETTIEK, ÉS KÜLÖNÖSEN A 80 ÉV FELETTI KOROSZTÁLY, EMELLETT A VALAMILYEN KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL, ALAPBETEGSÉGGEL KÜZDŐK, ILLETVE AZ IMMUNHIÁNYOS SZEMÉLYEK.

Ezért nem a legbiztonságosabb most, ha a nagyszülőkre bízzák a szülők a gyermekfelügyeletet.

Koronavírus:

A koronavírus-fertőzés tünetei

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Egészségügyért Felelős Államtitkárságának az idősek védelme érdekében kiadott tájékoztatójában a járvány kapcsán is olvasható, hogy a betegség lefolyása az időseknél eltolódik a súlyosabb felé:

A betegség lefolyása minden életkor átlagában:

 • Enyhe vagy közepes: az esetek 80%-ban
 • Súlyos: az esetek 14%-ban
 • Kritikus: az esetek 6%-ban (légzési elégtelenség, sokk, többszervi elégtelenség)

 

A halálozási arány életkor szerint bontva (eddigi kínai adatok alapján):

 • 0-9 év között: 0%
 • 10-19 év között: 0.2%
 • 20-29 év között: 0.2%
 •  30-39 év között: 0.2%
 •  40-49 év között: 0.4%
 • 50-59 év között: 1.3%
 • 60-69 év között 3.6%
 • 70-79 év között 8.0%
 • 80 év felett: 14.8%


Tünetmentesen is fertőzhet a betegség

Nem csak akkor fontos izolálni magukat most a nagyszülőktől mind a szülőknek, mind a gyermekeknek, ha a betegség tüneteit észlelik magukon, ugyanez vonatkozik az egészségesekre is, hiszen az már ismert, hogy a vírus tünetmentesen is képes fertőzni. Ezen kívül ismert az is, hogy a gyerekek és a fiatalok a legvédettebbek a vírussal szemben, és esetükben gyakori lehet az is, hogy a fertőzés egyáltalán nem mutat tüneteket, tünetmentesen zajlik le - így azok a gyerekek, akik tünetmentesek, de megfertőződtek, nagyszüleiknek is továbbadhatják a vírust.

Fotó: Getty Images


Koronavírus: útmutató családok részére

Az Emmi további javaslatokat is megfogalmazott az idősek védelme érdekében, hiszen az ő másokkal való érintkezésének elkerülése csak akkor valósulhat meg, ha a fiatalabbak segítik az életüket. Ehhez a következőket tanácsolják:

 • Szervezzék meg és intézzék az idősek helyett a napi bevásárlást - étel-ital, kiemelten a zöldség és gyümölcs, higiéniás áruk.
 • Menjenek el helyettük gyógyszertárba, váltsák ki a gyógyszereiket!
 • Fontos: a szabadban lét, szabad levegőn séta, kertészkedés ajánlott - de csak egyedül!
 • Ha kell, vállalják át az idősektől a kutyák sétáltatását; ha kell, vigyék le, vigyék ki helyettük a szemetet!
 • Ellenőrizzék minden nap, hogy minden rendben van-e velük!
 • Telekommunikációs eszközökkel, zárt ajtón keresztül, vagy legalább 2 méter távolságból az ajtó előttről tartsák velük a kapcsolatot, beszélgessenek velük!
 • Folyamatosan tájékoztassák őket a hírekről, hiteles információkról!
 • Vegyenek nekik újságokat, könyveket, hogy el tudják foglalni magukat!
 • Figyeljék folyamatosan az egészségi állapotukat, és betegség esetén hívják fel a háziorvosukat!

Forrás: babaszoba.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei