2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdődött az influenza elleni védőoltás beadása – Megtévesztő lehet a kora ősz a télben időjárás

Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 12., 07:25

Több év eleji cikkünk címe, például február 11-én, Halálos áldozatok szed az influenza szövődménye, január 11-én, Influenza járvány miatt zárhatják be a fajszi iskolát, rá négy napra, Beteglátogatási tilalom a kórházban figyelmeztet arra, hogy alig 9–10 hónappal ezelőtt járványszerű megbetegedésekkel küszködött a fél ország, közte a kalocsai, kiskőrösi járásban élők. A Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szerint a közelmúltban hétezer ingyenes vakcinát osztottak ki a háziorvosoknak. A veszélyeztetett korosztályokból bárki ingyenesen kérheti az oltást, amit ha kitör a járvány, már késő lesz felvenni, mert nem alakul ki a védettség.

Mint emlékezetes, a lakosság még egészséges része tavaly novembertől idén februárig rettegett attól, hogy pillanatok alatt őt is leveheti lábáról a magas lázzal, elesettséggel, szövődményveszéllyel járó influenza, amely különösen a kisgyermekekre és a 70 év felettiekre jelent komoly veszélyt.

A Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szerint az elmúlt hetekben hétezer ingyenes vakcinát osztottak ki a háziorvosoknak,

A VESZÉLYEZTETETT KOROSZTÁLYBÓL BÁRKI INGYENESEN KÉRHETI AZ OLTÁST, AMI HA KITÖR A JÁRVÁNY, VALAMENNYI KOROSZTÁLYNAK A HASZNÁRA VÁLHAT.

Az október, november hónapban mért, az előző évek átlaghőmérsékleténél akár 8 fokkal melegebb időjárás ellenére a népegészségügy a téli influenzajárvány megelőzésére készül.

A Kalocsai Járási Hivatal Kiskőrösön is illetékes Népegészségügyi Osztálya egy hete kiosztotta az ingyenesen kérhető influenza elleni oltóanyagot a háziorvosoknak, és közel húsz háziorvosi körzet bevonásával felállították az influenza figyelőszolgálatot.

Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársa arról tájékoztatta portálunkat, hogy a lakosság a következő hetekben olyan plakátokkal találkozhat a patikákban, rendelőkben, amelyek a tájékoztatás intenzitását hivatottak fokozni a leginkább veszélyeztetettek körében.

A szakember szerint hosszú évek után 2017-ben növekedett az influenza elleni vakcinát orvosi ajánlásra, vagy önként felvevők száma. Idén ennek a pozitív folyamatnak a folytatását remélik, amit a 2018/19-es tél betegeinek magas száma is generálhat.

Ahogyan tavaly, az idei influenza szezonra is felnőttek estén a 3Fluart, a 6-35 hónapos korú gyermekek esetében Vaxigrip nevű oltóanyag megfelelő számban áll rendelkezésre a háziorvosoknál - tájékoztatta lapunkat Réfy Anita.

A járványügyi szakügyintéző arra is rámutatott, hogy a 3 évesnél idősebb kockázati csoportba tartozók számára a 3Fluart vakcina kérhető ingyenesen. 

Hozzátette, természetesen a 3 éven aluli gyermekek védelméről sem feledkeztek meg, számukra a szülők a Vaxigrip nevű vakcina beadását kérhetik.
Aki nem jogosult az ingyenes vakcinára, az oltóanyagot bármelyik gyógyszertárban beszerezheti, ára 3000 forint.

Réfy Anita arra figyelmeztetett: az ápolást, gondozást, rehabilitációs átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek nagyobb veszélynek vannak kitéve.

EZÉRT FONTOS,HOGY ŐK A SZÁMUKRA FELAJÁNLOTT OLTÁST NE UTASÍTSÁK VISSZA.

A nagyobb védettség érdekében azt szeretnék elérni, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, oktatási, közellátási feladatot végzők körében.

Ide tartoznak még a diákotthonok, kollégiumok és a nagyobb közösségek tagjai is.

A szakemberaz oltandó körről szólva kiemelte: a 3 évesnél idősebb, krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek, súlyos elhízás vagy neuromuscularis betegség miatt korlátozott légzésfunkciójú betegek; szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek számára mindenképpen ajánlott a védőoltás felvétele.

Ebbe a körbe sorolhatók a krónikus máj- és vesebetegségben, az anyagcsere-betegségben szenvedők, a várandós nők, vagy azok a hölgyek, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik – nyilatkozta portálunknak Réfy Anita. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés