2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdődött az influenza elleni védőoltás beadása – Megtévesztő lehet a kora ősz a télben időjárás

Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 12., 07:25

Több év eleji cikkünk címe, például február 11-én, Halálos áldozatok szed az influenza szövődménye, január 11-én, Influenza járvány miatt zárhatják be a fajszi iskolát, rá négy napra, Beteglátogatási tilalom a kórházban figyelmeztet arra, hogy alig 9–10 hónappal ezelőtt járványszerű megbetegedésekkel küszködött a fél ország, közte a kalocsai, kiskőrösi járásban élők. A Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szerint a közelmúltban hétezer ingyenes vakcinát osztottak ki a háziorvosoknak. A veszélyeztetett korosztályokból bárki ingyenesen kérheti az oltást, amit ha kitör a járvány, már késő lesz felvenni, mert nem alakul ki a védettség.

Mint emlékezetes, a lakosság még egészséges része tavaly novembertől idén februárig rettegett attól, hogy pillanatok alatt őt is leveheti lábáról a magas lázzal, elesettséggel, szövődményveszéllyel járó influenza, amely különösen a kisgyermekekre és a 70 év felettiekre jelent komoly veszélyt.

A Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szerint az elmúlt hetekben hétezer ingyenes vakcinát osztottak ki a háziorvosoknak,

A VESZÉLYEZTETETT KOROSZTÁLYBÓL BÁRKI INGYENESEN KÉRHETI AZ OLTÁST, AMI HA KITÖR A JÁRVÁNY, VALAMENNYI KOROSZTÁLYNAK A HASZNÁRA VÁLHAT.

Az október, november hónapban mért, az előző évek átlaghőmérsékleténél akár 8 fokkal melegebb időjárás ellenére a népegészségügy a téli influenzajárvány megelőzésére készül.

A Kalocsai Járási Hivatal Kiskőrösön is illetékes Népegészségügyi Osztálya egy hete kiosztotta az ingyenesen kérhető influenza elleni oltóanyagot a háziorvosoknak, és közel húsz háziorvosi körzet bevonásával felállították az influenza figyelőszolgálatot.

Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársa arról tájékoztatta portálunkat, hogy a lakosság a következő hetekben olyan plakátokkal találkozhat a patikákban, rendelőkben, amelyek a tájékoztatás intenzitását hivatottak fokozni a leginkább veszélyeztetettek körében.

A szakember szerint hosszú évek után 2017-ben növekedett az influenza elleni vakcinát orvosi ajánlásra, vagy önként felvevők száma. Idén ennek a pozitív folyamatnak a folytatását remélik, amit a 2018/19-es tél betegeinek magas száma is generálhat.

Ahogyan tavaly, az idei influenza szezonra is felnőttek estén a 3Fluart, a 6-35 hónapos korú gyermekek esetében Vaxigrip nevű oltóanyag megfelelő számban áll rendelkezésre a háziorvosoknál - tájékoztatta lapunkat Réfy Anita.

A járványügyi szakügyintéző arra is rámutatott, hogy a 3 évesnél idősebb kockázati csoportba tartozók számára a 3Fluart vakcina kérhető ingyenesen. 

Hozzátette, természetesen a 3 éven aluli gyermekek védelméről sem feledkeztek meg, számukra a szülők a Vaxigrip nevű vakcina beadását kérhetik.
Aki nem jogosult az ingyenes vakcinára, az oltóanyagot bármelyik gyógyszertárban beszerezheti, ára 3000 forint.

Réfy Anita arra figyelmeztetett: az ápolást, gondozást, rehabilitációs átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek nagyobb veszélynek vannak kitéve.

EZÉRT FONTOS,HOGY ŐK A SZÁMUKRA FELAJÁNLOTT OLTÁST NE UTASÍTSÁK VISSZA.

A nagyobb védettség érdekében azt szeretnék elérni, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, oktatási, közellátási feladatot végzők körében.

Ide tartoznak még a diákotthonok, kollégiumok és a nagyobb közösségek tagjai is.

A szakemberaz oltandó körről szólva kiemelte: a 3 évesnél idősebb, krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek, súlyos elhízás vagy neuromuscularis betegség miatt korlátozott légzésfunkciójú betegek; szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek számára mindenképpen ajánlott a védőoltás felvétele.

Ebbe a körbe sorolhatók a krónikus máj- és vesebetegségben, az anyagcsere-betegségben szenvedők, a várandós nők, vagy azok a hölgyek, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik – nyilatkozta portálunknak Réfy Anita. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK