2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Sok a gyermekbeteg, de nincs bárányhimlőjárvány Kalocsán – Ajánlott a védőoltás mielőbbi beadatása

Sok a gyermekbeteg, de nincs bárányhimlőjárvány Kalocsán – Ajánlott a védőoltás mielőbbi beadatása
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 08., 08:08

A késő őszi, téli, kora tavaszi időszakban az egyik leggyakoribb, a gyermekközösségekre jellemző vírusos megbetegedés a bárányhimlő, mely alattomosan, már a kiütések megjelenése előtti egy-két napban fertőzhet – tudtuk meg dr. Szeitz Klára házi gyermekorvostól, akit az utóbbi hetekben a Kalocsán nagyobb számban jelentkező bárányhimlő megbetegedésekről kérdeztünk.

A doktornő elmondta: Hazánkban 2019. szeptemberétől kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás, amit a kicsik 13 és 16 hónapos korukban kapnak. A statisztikák azt mutatják, hogy a fertőzés megjelenése a 2-8 évesek között a leggyakoribb.

Dr. Szeitz Klára az elmúlt időszak és napjaink megbetegedéseiről szólva kifejtette: az utóbbi hetekben, napokban nagyon sok a bárányhimlős a városban. Járványról még nem lehet beszélni, de azért az óvodákban és az iskolákban a gyermekek sorra egymásnak adják át a betegséget. A kicsik rendben gyógyulnak, eddig nem volt velük különösebb gond. Valamennyi diagnosztizált esetet a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is jelentjük. Az én körzetemben hetente, naponta és folyamatosan egy-két bárányhimlős gyermekkel jelentkeznek a szülők ellátásra mondta a szakorvos.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: Kalocsán legújabban 2021. február elején ütötte fel a fejét a betegség, mely cseppfertőzéssel terjed. A fertőzés átviteléhez elég 15-20 percet közös helyiségben, például egy óvodai csoportban eltölteni a beteggel. A kor szövődménymentes lefolyása igen kellemetlen, akár 2-3 hétig is eltarthat, lázzal, tartós levertséggel, viszkető, hólyagos kiütésekkel jár.

Dr. Szeitz Klára aláhúzta, akkor mondjuk a betegre, hogy bárányhimlős, amikor a hajas fejbőrön is megjelennek a hólyagok. Akinél ez elmarad, az biztos, hogy nem ebben a betegségben szenved.

A doktornő szerint a járvány terjedésének idején sem késő védőoltást kérni és azt beadni.

Mint indokolta, nem ártunk a védőoltás beadatásával, mert ha most beoltjuk a gyermeket, és mégis elkapja a bárányhimlőt, akkor lehet, hogy csupán egy-két pöttyel megússza a betegséget.Nem tudni pontosan, meddig nyújt védettséget a vakcina, a tapasztalatok szerint 10-15 évig biztosan – mondta Dr. Szeitz Klára, aki szerint hazánkban évente legalább 400-an kerülnek kórházba bárányhimlő miatt. A kór súlyos szövődménye lehet a bőr gennyes elfertőződése és a tüdőgyulladás. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK