2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

IX. Bükkös Ákos CHESS Memorial sakk emlékverseny Kalocsán – Kenyeres Zsolt sportszerűségből jelesre vizsgázott

2021. 09. 15., 08:14

Kalocsán szeptember 11 – 12 –ig kilencedik alkalommal rendezték meg a Bükkös Ákos CHESS Memorial 2021 FIDE nemzetközi érték számszerző – emlékversenyt a Közösségi Házban.

A mostani sakk emlékverseny megrendezésével az egyesület és versenyzői arra a Bükkös Ákosra kívántak emlékezni, aki tevékenységével és munkásságával jelentős szerepet játszott Kalocsa városának és térségének több mint 100 éves történetében valamint a magyar sakkozás egyetemes történetében.

Bükkös Ákos többek között több évig volt a Kalocsai Sport Egyesület sakk szakosztály vezetője, megszervezte Dr. Németh Józseffel közösen - 1983 – ban és 1995 – ben - Kalocsán a „ Verda Olimpikot”, azaz az  „Eszperantó Zöld Sakkolimpiát” is.

Ezeken a versenyeken az egyesület versenyzői bizonyítani tudják tehetségüket és tudásukat, lehetőségük lesz megmérkőzni nemzetközi mesterekkel, mesterjelöltekkel. Az Az elmúlt nyolc év alatt több nemzetközi címviselő is részt vett ezeken az emlékversenyeken.

A IX. Bükkös Ákos CHESS Memorial 2021 sakk emlékverseny 2 csoportban került megrendezésre.

A csoport

Az ”A” csoportban a FIDE nemzetközi értékszám módosításra kínált lehetőséget, ahol olyan versenyzők indulhattak, akik a 2021. évre érvényes versenyengedéllyel rendelkeztek.

A játék tempó 2 x 60 perc + 30 min gondolkodási idővel, 5 fordulós svájci rendszerben került megrendezésre a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályai szerint.

Az „A” csoportban összesen 9 fő vett részt.

EBBEN A CSOPORTBAN KIEMELKEDŐEN SZEREPELT MOLNÁR KRISZTIÁN (KALOCSA), AKI AZ 5 FORDULÓBÓL MEGSZERZETT 4,5 PONTTAL VERETLENÜL AZ ELSŐ HELYEN VÉGZETT.

Eredmények

1. Molnár Krisztián               Kalocsa                           4,5 pont
2. Kelemen Áron                   Baja                               3,5 pont
3. Baki Benc                          Baja                              3,5 pont
4. Szemerédi Levente            Kalocsa                          3,0 pont-
5. Varga János                       Kalocsa                          3,0 pont
6. Antal Dániel                       Kalocsa                         2,5 pont
7. Varga László                      Kalocsa                          2,0 pont
8. Antal Adrienn                    Kalocsa                          2,0 pont
9. Markó Bálint                      Kalocsa                          0,0 pont


A részletes eredménylista itt megtekinthető!

 

B csoport

A „B” csoportban bárki indulhatott, itt nem volt kötelező a 2021. évi versenyengedély kiváltása.

A játék tempó 2 x 60 perc gondolkodási idővel, 4 fordulós svájci rendszerben került megrendezésre a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályai szerint.

Ebben a csoportban az 1 - 2 helyen abszolút holtverseny alakult ki, hiszen mindkét versenyzőnek azonos volt az „ún. mezőny értékszám értéke” (Bucholz értéke ), és a pont értéke, hiszen a 4 fordulóból 3,5 pontot értek el.

A jelenlegi sakk szabályok az ilyen holtversenyek eldöntésére előírják a „villám” (schnell) sakk játszmák lejátszását, hogy a két játékos eldöntse az abszolút első helyet.

AZONBAN ERRE NEM KERÜLT SOR, MERT KENYERES ZSOLT (KALOCSA ) SPORTSZERŰSÉGBŐL JELESRE VIZSGÁZVA LEMONDOTT ERRŐL A LEHETŐSÉGRŐL, ÍGY NAGY IMRE (PÉCS) NYERTE MEG ENNEK A CSOPORTNAK AZ ABSZOLÚT VERSENYÉT. NAGY IMRE MÁR ELMÚLT 79 ÉVES ÉS A KALOCSAI SZENT ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN BÜKKÖS ÁKOS PADTÁRSA IS VOLT 4 ÉVIG, A KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYAI ALATT.

Eredmények

1. Nagy Imre                          Pécs                              3,5
2. Kenyeres Zsolt                    Kalocsa                          3,5
3. Gáspár Levente Bálint          Baja                              2,0
4. Székely Csaba                     Baja                              2,0
5. Pereszlényi Gabriella            Bátaszék                       1,0
6. Nemcsényi Vendel               Kalocsa                           0,0

Köszönet a támogatásért!

Kalocsa Város Önkormányzata, Logikusakk Oktatási Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület közérdekű önkéntesei, EFEB KFt Budapest, Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Technikum Iskolai Közösségi Szolgálatban érdekelt tanulói.

A Bükkös Ákos sakk emlékversenyekről, valamint a Dr. Bán Jenő sakk emlékverseny sorozat versenyeiről még több információ itt található.

 

Csupor Péter

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 14:24
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel. Még >>>
2023. 02. 08., 14:07
A Kalocsai Járási Ügyészség gyermekpornográfia miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki az ismert közösségi oldalon egy 13 éves lánnyal folytatott beszélgetések során többször kért és kapott a kiskorút ábrázoló intim fotókat. Még >>>
2023. 02. 08., 10:15
Már 12 embert kiemeltek a romok alól a magyar tűzoltók. Még >>>
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK