2021. 10. 24.
Salamon
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

IX. Bükkös Ákos CHESS Memorial sakk emlékverseny Kalocsán – Kenyeres Zsolt sportszerűségből jelesre vizsgázott

2021. 09. 15., 08:14

Kalocsán szeptember 11 – 12 –ig kilencedik alkalommal rendezték meg a Bükkös Ákos CHESS Memorial 2021 FIDE nemzetközi érték számszerző – emlékversenyt a Közösségi Házban.

A mostani sakk emlékverseny megrendezésével az egyesület és versenyzői arra a Bükkös Ákosra kívántak emlékezni, aki tevékenységével és munkásságával jelentős szerepet játszott Kalocsa városának és térségének több mint 100 éves történetében valamint a magyar sakkozás egyetemes történetében.

Bükkös Ákos többek között több évig volt a Kalocsai Sport Egyesület sakk szakosztály vezetője, megszervezte Dr. Németh Józseffel közösen - 1983 – ban és 1995 – ben - Kalocsán a „ Verda Olimpikot”, azaz az  „Eszperantó Zöld Sakkolimpiát” is.

Ezeken a versenyeken az egyesület versenyzői bizonyítani tudják tehetségüket és tudásukat, lehetőségük lesz megmérkőzni nemzetközi mesterekkel, mesterjelöltekkel. Az Az elmúlt nyolc év alatt több nemzetközi címviselő is részt vett ezeken az emlékversenyeken.

A IX. Bükkös Ákos CHESS Memorial 2021 sakk emlékverseny 2 csoportban került megrendezésre.

A csoport

Az ”A” csoportban a FIDE nemzetközi értékszám módosításra kínált lehetőséget, ahol olyan versenyzők indulhattak, akik a 2021. évre érvényes versenyengedéllyel rendelkeztek.

A játék tempó 2 x 60 perc + 30 min gondolkodási idővel, 5 fordulós svájci rendszerben került megrendezésre a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályai szerint.

Az „A” csoportban összesen 9 fő vett részt.

EBBEN A CSOPORTBAN KIEMELKEDŐEN SZEREPELT MOLNÁR KRISZTIÁN (KALOCSA), AKI AZ 5 FORDULÓBÓL MEGSZERZETT 4,5 PONTTAL VERETLENÜL AZ ELSŐ HELYEN VÉGZETT.

Eredmények

1. Molnár Krisztián               Kalocsa                           4,5 pont
2. Kelemen Áron                   Baja                               3,5 pont
3. Baki Benc                          Baja                              3,5 pont
4. Szemerédi Levente            Kalocsa                          3,0 pont-
5. Varga János                       Kalocsa                          3,0 pont
6. Antal Dániel                       Kalocsa                         2,5 pont
7. Varga László                      Kalocsa                          2,0 pont
8. Antal Adrienn                    Kalocsa                          2,0 pont
9. Markó Bálint                      Kalocsa                          0,0 pont


A részletes eredménylista itt megtekinthető!

 

B csoport

A „B” csoportban bárki indulhatott, itt nem volt kötelező a 2021. évi versenyengedély kiváltása.

A játék tempó 2 x 60 perc gondolkodási idővel, 4 fordulós svájci rendszerben került megrendezésre a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályai szerint.

Ebben a csoportban az 1 - 2 helyen abszolút holtverseny alakult ki, hiszen mindkét versenyzőnek azonos volt az „ún. mezőny értékszám értéke” (Bucholz értéke ), és a pont értéke, hiszen a 4 fordulóból 3,5 pontot értek el.

A jelenlegi sakk szabályok az ilyen holtversenyek eldöntésére előírják a „villám” (schnell) sakk játszmák lejátszását, hogy a két játékos eldöntse az abszolút első helyet.

AZONBAN ERRE NEM KERÜLT SOR, MERT KENYERES ZSOLT (KALOCSA ) SPORTSZERŰSÉGBŐL JELESRE VIZSGÁZVA LEMONDOTT ERRŐL A LEHETŐSÉGRŐL, ÍGY NAGY IMRE (PÉCS) NYERTE MEG ENNEK A CSOPORTNAK AZ ABSZOLÚT VERSENYÉT. NAGY IMRE MÁR ELMÚLT 79 ÉVES ÉS A KALOCSAI SZENT ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN BÜKKÖS ÁKOS PADTÁRSA IS VOLT 4 ÉVIG, A KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYAI ALATT.

Eredmények

1. Nagy Imre                          Pécs                              3,5
2. Kenyeres Zsolt                    Kalocsa                          3,5
3. Gáspár Levente Bálint          Baja                              2,0
4. Székely Csaba                     Baja                              2,0
5. Pereszlényi Gabriella            Bátaszék                       1,0
6. Nemcsényi Vendel               Kalocsa                           0,0

Köszönet a támogatásért!

Kalocsa Város Önkormányzata, Logikusakk Oktatási Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület közérdekű önkéntesei, EFEB KFt Budapest, Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Technikum Iskolai Közösségi Szolgálatban érdekelt tanulói.

A Bükkös Ákos sakk emlékversenyekről, valamint a Dr. Bán Jenő sakk emlékverseny sorozat versenyeiről még több információ itt található.

 

Csupor Péter

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés