2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

IX. Bükkös Ákos CHESS Memorial sakk emlékverseny Kalocsán – Kenyeres Zsolt sportszerűségből jelesre vizsgázott

2021. 09. 15., 08:14

Kalocsán szeptember 11 – 12 –ig kilencedik alkalommal rendezték meg a Bükkös Ákos CHESS Memorial 2021 FIDE nemzetközi érték számszerző – emlékversenyt a Közösségi Házban.

A mostani sakk emlékverseny megrendezésével az egyesület és versenyzői arra a Bükkös Ákosra kívántak emlékezni, aki tevékenységével és munkásságával jelentős szerepet játszott Kalocsa városának és térségének több mint 100 éves történetében valamint a magyar sakkozás egyetemes történetében.

Bükkös Ákos többek között több évig volt a Kalocsai Sport Egyesület sakk szakosztály vezetője, megszervezte Dr. Németh Józseffel közösen - 1983 – ban és 1995 – ben - Kalocsán a „ Verda Olimpikot”, azaz az  „Eszperantó Zöld Sakkolimpiát” is.

Ezeken a versenyeken az egyesület versenyzői bizonyítani tudják tehetségüket és tudásukat, lehetőségük lesz megmérkőzni nemzetközi mesterekkel, mesterjelöltekkel. Az Az elmúlt nyolc év alatt több nemzetközi címviselő is részt vett ezeken az emlékversenyeken.

A IX. Bükkös Ákos CHESS Memorial 2021 sakk emlékverseny 2 csoportban került megrendezésre.

A csoport

Az ”A” csoportban a FIDE nemzetközi értékszám módosításra kínált lehetőséget, ahol olyan versenyzők indulhattak, akik a 2021. évre érvényes versenyengedéllyel rendelkeztek.

A játék tempó 2 x 60 perc + 30 min gondolkodási idővel, 5 fordulós svájci rendszerben került megrendezésre a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályai szerint.

Az „A” csoportban összesen 9 fő vett részt.

EBBEN A CSOPORTBAN KIEMELKEDŐEN SZEREPELT MOLNÁR KRISZTIÁN (KALOCSA), AKI AZ 5 FORDULÓBÓL MEGSZERZETT 4,5 PONTTAL VERETLENÜL AZ ELSŐ HELYEN VÉGZETT.

Eredmények

1. Molnár Krisztián               Kalocsa                           4,5 pont
2. Kelemen Áron                   Baja                               3,5 pont
3. Baki Benc                          Baja                              3,5 pont
4. Szemerédi Levente            Kalocsa                          3,0 pont-
5. Varga János                       Kalocsa                          3,0 pont
6. Antal Dániel                       Kalocsa                         2,5 pont
7. Varga László                      Kalocsa                          2,0 pont
8. Antal Adrienn                    Kalocsa                          2,0 pont
9. Markó Bálint                      Kalocsa                          0,0 pont


A részletes eredménylista itt megtekinthető!

 

B csoport

A „B” csoportban bárki indulhatott, itt nem volt kötelező a 2021. évi versenyengedély kiváltása.

A játék tempó 2 x 60 perc gondolkodási idővel, 4 fordulós svájci rendszerben került megrendezésre a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályai szerint.

Ebben a csoportban az 1 - 2 helyen abszolút holtverseny alakult ki, hiszen mindkét versenyzőnek azonos volt az „ún. mezőny értékszám értéke” (Bucholz értéke ), és a pont értéke, hiszen a 4 fordulóból 3,5 pontot értek el.

A jelenlegi sakk szabályok az ilyen holtversenyek eldöntésére előírják a „villám” (schnell) sakk játszmák lejátszását, hogy a két játékos eldöntse az abszolút első helyet.

AZONBAN ERRE NEM KERÜLT SOR, MERT KENYERES ZSOLT (KALOCSA ) SPORTSZERŰSÉGBŐL JELESRE VIZSGÁZVA LEMONDOTT ERRŐL A LEHETŐSÉGRŐL, ÍGY NAGY IMRE (PÉCS) NYERTE MEG ENNEK A CSOPORTNAK AZ ABSZOLÚT VERSENYÉT. NAGY IMRE MÁR ELMÚLT 79 ÉVES ÉS A KALOCSAI SZENT ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN BÜKKÖS ÁKOS PADTÁRSA IS VOLT 4 ÉVIG, A KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYAI ALATT.

Eredmények

1. Nagy Imre                          Pécs                              3,5
2. Kenyeres Zsolt                    Kalocsa                          3,5
3. Gáspár Levente Bálint          Baja                              2,0
4. Székely Csaba                     Baja                              2,0
5. Pereszlényi Gabriella            Bátaszék                       1,0
6. Nemcsényi Vendel               Kalocsa                           0,0

Köszönet a támogatásért!

Kalocsa Város Önkormányzata, Logikusakk Oktatási Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület közérdekű önkéntesei, EFEB KFt Budapest, Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Technikum Iskolai Közösségi Szolgálatban érdekelt tanulói.

A Bükkös Ákos sakk emlékversenyekről, valamint a Dr. Bán Jenő sakk emlékverseny sorozat versenyeiről még több információ itt található.

 

Csupor Péter

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK