2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Benke Mónika az idei kalocsai Kunszt József-díjas

Borbély-Juhász Ágnes  |  2018. 05. 16., 20:41

Május 16-án, az ASTRICEUM Érseki Múzeumban adta át dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek három, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegyében működő iskolában tanító pedagógus számára az általa 18 éve alapított, Kunszt József érsekről elnevezett díjakat. Kalocsa Város részéről idén Benke Mónika Veronika, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Kunszt Utcai Tagóvodájának tagóvodavezetője részesült elismerésben.

A Kunszt József-díjat dr. Bábel Balázs érsek alapította 2001-ben a Kalocsai érsekség 1000 éves fennállása alkalmából Kunszt József egykori kalocsai érsek emlékére, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt. A díjat minden évben Kunszt József kinevezésének évfordulóján, május 15-én, vagy e dátumhoz közeli napon három [háromévente négy] pedagógus kaphatja meg: egy fő a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézményekből, egy fő a főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolákból, további egy fő a Kalocsa városában működő iskolákból.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A szerda délután az ASTRICEUM Érseki Múzeum impozáns aulájában megtartott ünnepségen Bábel érsek tizennyolcadik alkalommal köszöntötte Kunszt-díj átadó ünnepségen a főként az egyházmegye köznevelési intézményeiből érkező érdeklődőket. A pedagógusi pálya szépségét egyben nehézségét a Bibliából kölcsönzött idézettel érzékeltette:

Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint a családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Mint mondta, napjainkban már az is vita tárgyát képezi, hogy mit szükséges megőrizni „a régiből”, kell-e a gyerekeknek Háború és békét olvasni, János vitézt tanítani, vagy elég „zanzásítva” átfutni azokon, kell-e a gyerekeket (kéz)írásra tanítani, mikor ott vannak a számítógépek? Hangsúlyozta, a minket elárasztó információs forradalomban nehéz megtalálni a valódi értékeket, kiszűrni a legfontosabb dolgokat. Éppen ez az, amiért a felnövekvő generációk nevelésében nagy a pedagógusok felelőssége, akiknek szerinte a széthullott európai társadalomban egyre szaporodnak a szülőktől átvett gyermeknevelési feladatai is. Ezért is büszke arra, hogy ily módon is megköszönheti a pedagógustársadalom erőfeszítéseit, egyben a tanítókat arra ösztönözheti, hogy őrizzenek meg minél többet lelki ifjúságukból, ne fásuljanak bele munkájukba.

Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára – kapcsolódva az érsek gondolatmenetéhez – saját gyermekkorából felidézett példákkal utalt arra, hogy az otthoni és az iskolában látott minta mennyire meghatározó egy gyermek személyiségének, gondolkodásának alakulásában.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A köszöntők után dr. Bábel Balázs átadta a 2018. évi Kunszt díjakat Kalocsa Város részéről Benke Mónika Veronikának, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Kunszt Utcai Tagóvodája tagóvodavezetőjének, a szerzetesi fenntartású katolikus intézményekből P. Nagy Attila piarista házfőnöknek, a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda volt igazgatójának, valamint a főegyházmegye fenntartásában működő alapfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből Papp Zsoltnak, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatójának.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Benke Mónika óvodapedagógus, intézményvezető-helyettes szakmai pályáját dr. Tóth-Kovács Ádám, Kalocsa város aljegyzője méltatta.

Beszédéből megtudtuk, az 1959. május 20-án Kalocsán született Benke Mónika óvónői pályafutását 1977 augusztusában kezdte Kalocsán. Munkáját a gyermekszeretet és a szakmai fejlődés iránti igény jellemezte. Életében négy kalocsai óvoda volt meghatározó. Az indulás, a kezdet 1977-87-ig a Petőfi Sándor utcai óvodához köti, majd egy évet a Hunyadi utcai óvodában dolgozott, ezután 20 évig a Csokonai utcai óvodában színesítette a gyermekek életét és a nevelőtestületet. Szakmai irányítóként az óvónőképzős szakközépiskolások gyakorlatvezetőjeként segítette a hallgatókat. Az óvodához kötődő mesenap megvalósításához díszleteivel mesébe illő helyszínt varázsolt a gyermekek számára. Nemcsak a gyermekek szakszerű ellátásáról, neveléséről gondoskodott, hanem befogadó, gyermekközpontú környezetet is biztosított a számukra. Számos óvodai, intézményi szintű projekt megszervezésében és megvalósításában vett részt. Rendszeresen vállalt bemutató foglalkozásokat a város és a vonzáskörzet pedagógusainak.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Elhangzott, Benke Mónika 2008 óta a Kunszt utcai tagóvoda vezetője. 2011-ben szakvizsgázott, mint óvodai, környezeti nevelő. A tagóvodában kiemelt feladatként kezelik a fenntarthatóság pedagógiáját, ezért e területen is gazdagította tudását. Éveken keresztül nem csak részvevője volt az intézményben működő munkaközösségeknek, hanem környezeti nevelés témakörben – városi szinten – vezette is a munkaközösséget.

A város óvodáiban működő tehetséggondozó munkában meghatározó szerepet töltött be, vezette az Aranysakál Tehetségműhelyt. A kor kihívásaihoz igazodó szemléletével segítette, hogy az innovatív nevelő-oktató programok megvalósuljanak a kalocsai óvodákban. Tagóvodavezetői munkája mellett ellátta az általános helyettesi feladatokat is. Munkájára mindig lehetett számítani.

Tóth-Kovács Ádám ismertette, Benke Mónika a művészetek iránt nagyon fogékony és nyitott, sokat olvas, szereti a könyveket, a zenét, és a kézműves tevékenységeket. Szabadidejében több olyan kedvtelést is folytat, amely nem csak magának jelent kikapcsolódást, hanem másoknak is élményt nyújt. Kiderült róla, hogy a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében részt vállalt több gyermekprogram megvalósításában, valamint hogy a Kalocsai Főszékesegyházi Énekkarban már közel húsz éve énekel.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az ünnepséget a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola diákjainak műsora zárta. Népdalokat énekelt és citerázott Ormai Réka 5. osztályos tanuló, verset szavalt Polyák Borbála és Sápi Borbála, majd az iskola kamarakórusa Kiss Katalin Magyar vagyok című dalát adta elő nagy sikerrel. Végül négy – két pár – 8. osztályos diák kunsági néptáncot táncolt. A diákokat Magyariné Oltványi Katalin és Lukácsné Haránt Eszter pedagógusok készítették fel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK