2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Hamvazószerda van ma – Hamuból és porból vétettél, és azzá leszel!

Hamvazószerda van ma – Hamuból és porból vétettél, és azzá leszel!
Illés György Cinó  |  2021. 02. 17., 11:25

A farsangi időszak utáni, negyvennapos nagyböjt első napja hamvazószerda. Fontos bűnbánati nap, amely a tavalyi húsvéti időszakra és múlandóságunkra is emlékeztet. Ez a farsangi időszak utáni első nap. A húsvéthoz hasonlóan mozgó ünnep, legkorábbi lehetséges időpontja február 4., a legkésőbbi pedig március 10. A templomokban hamut szentelnek és hamvazkodnak, amely szokás az ószövetségi hagyományon nyugszik, Jézus életének eseményein, a húsvéti misztériumon keresztül nyert új értelmet. A bűnbánatot, megtisztulást jelképezi, és a halandóságunkra, illetve az élet, valamint a természet körforgására emlékeztet.

A böjt lényege a bűnbánat, nem a koplalás, de eszköze mégis az önmegtartóztatás. A hagyomány szerint a szigorú böjti napokon 18 éves kortól 60 éves korig csak háromszor szabad étkezni, csak egyszer szabad jóllakni, 14 éves kortól húst nem szabad fogyasztani. A lemondás, önmegtartóztatás áldozatát megbánt bűneinkért ajánljuk föl.
Böjtölni bármikor lehet, de van, amikor nem csak lehetőség, hanem a hívek számára egyben egyházi előírás is. Ennek legfőbb időszaka hagyományosan a húsvét előtti nagyböjt, amely Jézus negyvennapos böjtölésére emlékeztet, amelynek idején megkísértette őt a Sátán, s ennek első napja a farsang farkát jelentő húshagyó keddre következő hamvazószerda.

Sehogy se jön ki a 40 nap? Segítünk!

Nagyböjt tehát a húsvét előtti, nagypéntekkel záruló negyvennapos bűnbánati és böjti időszak.
Mivel a katolikus egyházban minden vasárnap ünnep, így nem böjti nap, ezért az időszakba eső hat vasárnap miatt valójában húsvét előtt 46 nappal kezdődik a nagyböjt. Hat hét hétköznapjai plusz négy nap együtt adja ki a 40 napos böjtöt.
Hasonlóképp van ez más nyugati egyházaknál is, ellenben a keleti kereszténységben a szombat sem böjti nap, ezért a bizánci rítus szerint másfél héttel korábban, a katolikus hamvazószerda előtti második vasárnapon veszi kezdetét a böjt.

De miért „hamvazó” szerda?

A HAMU A BŰNBÁNAT JELE, A BŰNBÁNATI SZERTARTÁSOK ESZKÖZE, EGYBEN MÚLANDÓSÁGUNK JELKÉPE ŐSIDŐK ÓTA.

Ezen a fontos bűnbánati napon már az ókereszténység idején megjelent a hamu a szertartáshoz kapcsolódóan: a nyilvános bűnösök mezítláb, zsákruhába öltözve járultak a templomhoz, ahová a püspök bevezette őket, ott bűnbánati zsoltárokat imádkoztak, majd a pap hamut hintett a fejükre, és kiutasította őket a templomból. Ezt követően a nekik nagycsütörtökig nem volt szabad belépniük a templomba.

A HAMU MÁR AZ ÓSZÖVETSÉGI ZSIDÓKNÁL IS HASONLÓ JELENTÉSSEL BÍRT: A GYÁSZ ÉS A BŰNBÁNAT JELEKÉNT VOLT SZOKÁS MEGSZAGGATNI RUHÁJUKAT, ÉS PORT, HAMUT HINTENI A FEJÜKRE.

A hamu tehát fontos jelkép, amely azonban e nappal nem csak jelképesen függ össze, ugyanis a katolikus rituálé szerint

EKKOR TÖRTÉNIK A HAMVAZKODÁS.

Virágvasárnap, húsvét előtti vasárnap Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulására emlékezik a keresztény világ. Az akkoriak pálmaágakat, a mi vidékünkön az arra emlékezők virágszirmokat szórnak Jézus elé, és barkaágakat szentelnek a templomokban.

A SZENTELT BARKÁT ÉGETIK EL, ÉS ANNAK HAMUJÁT HASZNÁLJÁK FÖL A KÖVETKEZŐ ÉVI HAMVAZÓSZERDÁN ESEDÉKES HAMVAZKODÁSHOZ.

Az elégetett barkák hamuját a pap megszenteli, majd a hívek homlokéra a hamuval keresztet rajzol, mondván: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”, vagy, hogy „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumnak!”

Felekezetenként eltérő hagyományok

Ám nemcsak a keleti és nyugati egyház szokásaiban és időszámítási módjában vannak különbségek, hanem a nyugati hagyományok más-másképp alakultak a katolikusoknál és a reformáció különböző ágainak követőinél is.

Maga a hamvazási szertartás még jóval az egyházszakadás előtti időre, közel ezeréves múltra tekint vissza:

AZ 1091-BEN TARTOTT BENEVENTI ZSINATON II. ORBÁN PÁPA RENDELTE EL, HOGY A PAPOK HAMUVAL KENJÉK MEG E NAPON KERESZTÉNY HÍVEK HOMLOKÁT.

Ez a katolikusoknál mindmáig fennmaradt, és e napot ritkábban protestáns közösségekben is megünneplik. Ugyanakkor a református hagyományokban a nagyböjt – kivéve a nagypénteki szigorú böjtöt – nem jelenik meg olyan erős hagyományként, mint a katolikusoknál.
Kálvin és Luther korában a polgárosodó világban ugyanis a böjtölés formálissá vált, márpedig

A REFORMÁTOROK ÉPP A MEGSZOKÁSBÓL VALÓ FORMALITÁSOK ELLEN KÜZDÖTTEK, ÍGY A NYUGATI PROTESTANTIZMUSBÓL ELTŰNT A BÖJT HAGYOMÁNYA.

Mivel hazánkban a reformáció sajátos történelmi helyzetben, a török megszállás idején jött el, az óegyházi tradíciók tovább tartották magukat.
Ám később,

AZ ERŐS ELLENREFORMÁCIÓ IDEJÉN MINDEN GYANÚSSÁ VÁLT, AMI KATOLIKUS SZOKÁSNAK TŰNT, ÉS A HAZAI PROTESTANTIZMUSUNKBÓL IS ELTŰNTEK A BIBLIKUS ALAPOZÁSÚ HAGYOMÁNYOK IS

írta a Református.hu egy néhány évvel ezelőtti hamvazószerdán Fekete Ágnes református lelkész, rádiós szerkesztő gondolatait közvetítve, aki hozzátette: néhány évtizede még a Bibliaolvasó Kalauzban sem volt benne a böjt.
De

AZ UTÓBBI ÉVTIZEDEKBEN KEZD VISSZATÉRNI A REFORMÁTUS HAGYOMÁNY A BIBLIA TANÍTÁSÁVAL SZEMBEN NEM ÁLLÓ, DE VALAMI MIATT MÉGIS ELHAGYOTT TRADÍCIÓKHOZ.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK