2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsán már itt van a Mikulás, és ott lesz a pálinkaszentelő szentmisén is! – Putyin nem vette le előtte a koronáját, a pátriárka igen

Illés György Cinó  |  2018. 11. 28., 09:44

Kalocsán őrzik a pálinkák védőszentjének, Szent Miklósnak egy csontereklyéjét, jelenlétében szentelik meg az idei gyümölcspárlatokat. Az immár hagyományos pálinkaszentelő szentmisét minden évben a Miklós-nap utáni vasárnapon, idén december 9-én tartják a Szent István király templomban. Itt is nagy becsben tartják a szent földi maradványát, de azon, ahogyan Moszkvában fogadták az „odalátogató” szentet, miután csaknem egy évezred múltán elhagyta olaszországi őrhelyét, azon aligha lehetne túltenni.

ADVENT MÁSODIK VASÁRNAPJÁN, DECEMBER 9-ÉN, 17 ÓRAI KEZDETTEL TARTJÁK MEG IDÉN A PÁLINKASZENTELŐ SZENTMISÉT A SZENT ISTVÁN KIRÁLY TEMPLOMBAN,

hiszen Szent Miklós a pálinkák védőszentje is, így a gyümölcspárlatokat az ő névünnepe utáni vasárnap szokták megáldani városunk viszonylag új keletű hagyományai szerint.

A RITUÁLÉT SZENT MIKLÓS EREKLYÉJÉNEK JELENLÉTÉBEN VÉGZIK MAJD EL, UGYANIS KALOCSÁN IS ŐRIZNEK A SZENT CSONTVÁZÁBÓL EGY DARABKÁT. EGY BORDA-FORMÁJÚ EREKLYETARTÓ IS KÉSZÜLT A SZÁMÁRA, ARANYBÓL ÉS EZÜSTBŐL, HEGYIKRISTÁLY ÉS ÉKKÖVEK FÖLHASZNÁLÁSÁVAL.

Itt csak egy kis darab található a szent földi maradványaiból – a legjelentősebb a dél-olaszországi Bariban, a Szent Miklós-bazilika kriptájában őrzött Szent Miklós ereklye – onnan szállítottak nemrégiben Moszkvába a bordájából egy darabkát, 930 év után először mozdítva el nyughelyéről a szent földi maradványainak egy részét.

EZEN A VIDEÓN MEGNÉZHETJÜK, MEKKORA CSINNADRATTÁVAL, KATONAI TISZTELETADÁSSAL ÉS TÖBB EGYHÁZ ÖSSZES OROSZORSZÁGI ELÖLJÁRÓJÁNAK FŐHAJTÁSA MELLETT FOGADTÁK MOSZKVÁBAN A SZENT EREKLYÉJÉT:

(A „leszállás” 2:20-nál)

Emezen a felvételen pedig az látható, amint Kirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkája üdvözli az ereklyét, 0:20-nál a koronáját levéve ráhajtja a fejét az ereklyetartóra:


MAJDNEM UGYANÍGY TISZTELEG SZENT MIKLÓS ELŐTT PUTYIN ELNÖK IS, CSAK Ő NEM VESZIK LE A KORONÁJÁT…


Ha Putyin megtehette, mi is nyugodtan jöjjünk fedetlen fővel a december 9-ei szentmisére, már amennyiben az időjárás megengedi!

DE A PÁLINKÁKAT KIVÉTELESEN NE HAGYJUK OTTHON!


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés