2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsáról és környékéről is sokan részt vesznek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson – Pápai zárómise: Hősök tere, szeptember 12.

Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 11., 19:29

Szeptember 5-én, szombaton kezdődött és szeptember 12-én, vasárnap pápai zárómisével ér véget a Budapesten a tavalyi évre tervezett, a keresztények körében sokak által várt 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A keresztény világ számára Krisztus jelenlétét és az ebben való megerősödést közvetítő egyházi megarendezvényről annyit a környező települések plébánosaitól megtudtunk: azon nagyon sokan egyénileg, vagy családostól is részt vesznek. A záró szentmisét, a statio orbist szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén. A fél 12-kor kezdődő szertartáson a Magyar Állami Operaház 120 tagú zenekara és az Opera egyházi énekkarokkal kiegészülő, 2000 tagú kórusa lép fel. Természetesen a pápai zárómisén nagyon sok pap is részt vesz majd.

A szertartásokra Kecskemétről szervezetten induló buszokról, az előkészületekről Dr. Finta József érseki helynök, a kecskeméti nagytemplom plébánosa, a pasztorális ügyek felelőse a hiros.hu-nak adott interjút, amelyet változtatás nélkül olvashatnak.  

„Finta atya elmondta, hogy sokan utaznak a csoportos szervezések keretein belül, de hozzátette azt is, hogy ha tavaly sikerül megrendezni az eseményt, még többen lettek volna a főegyházmegyéből, a nagyobb városok közül Kecskemétről, Kalocsáról is a résztvevők között, a járvány sokat elvett a tömegrendezvények iránti lelkesedésből.


Forrás: Finta József / Facebook


A vasárnapi nyitószentmisén több mint ezer gyermek lett elsőáldozó, Kecskemétről egy 30 fős kis csapat részesült a szentségben e különleges alkalommal. Ez volt az első szervezett út a rendezvényre, melyre a piarista templom és a nagytemplom szervezésében összesen négy busszal utaztak föl az érdeklődők, tehát mintegy 170-en. Természetesen magánúton is sokan mennek hívek és papok egyaránt. A Szentcsalád Plébániáról Hatházi atya és Ivanics atya hétvége óta önkénteskednek, ahogy a plébánia hívei közül is sokan vannak már fönt szintén önkéntesként. Összesen 250-en tehát biztosan részt vettek már Kecskemétről a nyitószentmisén. A következő induló járat egy kisbusz lesz a Forráspont elnevezésű ifjúsági programra 20 fős kontingenssel, ahova a Piarista Gimnázium szervezésében is készül egy csapat fiatal.

A regisztráció már lezárult, megteltek a buszok. Azonban kedvező lehetőség, ahogy arról már korábban hírt adtunk, hogy a MÁV-Volán-csoport járatai ötven százalékos kedvezményt biztosítanak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti eseményeire.

A plébániák tehát a tömeges rendezvényekre szerveztek utakat, így a záró pápai misére 4 buszt 167 utazóval, az említett Forráspont programra egy kisbuszt, s a szombati, szeptember 11-i körmenetre pedig 2 buszt. A regisztrációk már lezárultak, de mindenki előtt nyitott az út, hogyha el szeretne látogatni a gazdag lelki feltöltődést kínáló kongresszusra.

Dr. Finta József plébános, helynök atya azt is elmondta, hogy tudomása szerint egyéni szervezésben is sokan készülnek családok, fiatalok a hétvégére. Akik részt szeretnének venni a pápai zárómisén, azok is megtehetik, annyi különbséggel, hogy kicsit távolabbról szemlélhetik a szertartást, a foglalt szektorokon kívül. A plébániák-iskolák szervezésében tehát körülbelül 400-an mennek föl a pápai szentmisére Kecskemétről.


Forrás: Finta József / Facebook


Finta atya azt is elmondta, hogy a készületek már régóta zajlanak, a Nagytemplomban a vasárnapi misék végén a hívek közösen imádkoztak az eucharisztikus kongresszusért. Szerveztek egy, A szentségimádás iskolája elnevezésű, több héten keresztül tartó kurzust is, ahol a bensőséges szentségimádásra, imádságra, ennek lelkületére tanítottak.

Az atya hozzátette, hogy fiatalok-idősek kiegyensúlyozott arányban vesznek részt a kongresszuson. A legfőbb üzenetnek, a kongresszus ajándékának a szentségek ismeretének elmélyítését tartja egy olyan társadalomban, amely egyre kevésbé értékeli a szentségek erejét, a hagyományos vallásgyakorlatot, a templombajárást – a hagyományos vallásgyakorlat egyre inkább furcsa az emberek számára, a legtöbben azt mondják, hogy „hisznek Istenben, de a maguk módján” – mondta Finta atya. Bizakodásra ad azonban okot, hogy az atya szerint az utóbbi időben megnőtt az igény a keresztelőkre, egyházi esküvőkre, szentgyónásra, szentáldozásra.”
Forrás: hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK