2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsáról és környékéről is sokan részt vesznek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson – Pápai zárómise: Hősök tere, szeptember 12.

Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 11., 19:29

Szeptember 5-én, szombaton kezdődött és szeptember 12-én, vasárnap pápai zárómisével ér véget a Budapesten a tavalyi évre tervezett, a keresztények körében sokak által várt 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A keresztény világ számára Krisztus jelenlétét és az ebben való megerősödést közvetítő egyházi megarendezvényről annyit a környező települések plébánosaitól megtudtunk: azon nagyon sokan egyénileg, vagy családostól is részt vesznek. A záró szentmisét, a statio orbist szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén. A fél 12-kor kezdődő szertartáson a Magyar Állami Operaház 120 tagú zenekara és az Opera egyházi énekkarokkal kiegészülő, 2000 tagú kórusa lép fel. Természetesen a pápai zárómisén nagyon sok pap is részt vesz majd.

A szertartásokra Kecskemétről szervezetten induló buszokról, az előkészületekről Dr. Finta József érseki helynök, a kecskeméti nagytemplom plébánosa, a pasztorális ügyek felelőse a hiros.hu-nak adott interjút, amelyet változtatás nélkül olvashatnak.  

„Finta atya elmondta, hogy sokan utaznak a csoportos szervezések keretein belül, de hozzátette azt is, hogy ha tavaly sikerül megrendezni az eseményt, még többen lettek volna a főegyházmegyéből, a nagyobb városok közül Kecskemétről, Kalocsáról is a résztvevők között, a járvány sokat elvett a tömegrendezvények iránti lelkesedésből.


Forrás: Finta József / Facebook


A vasárnapi nyitószentmisén több mint ezer gyermek lett elsőáldozó, Kecskemétről egy 30 fős kis csapat részesült a szentségben e különleges alkalommal. Ez volt az első szervezett út a rendezvényre, melyre a piarista templom és a nagytemplom szervezésében összesen négy busszal utaztak föl az érdeklődők, tehát mintegy 170-en. Természetesen magánúton is sokan mennek hívek és papok egyaránt. A Szentcsalád Plébániáról Hatházi atya és Ivanics atya hétvége óta önkénteskednek, ahogy a plébánia hívei közül is sokan vannak már fönt szintén önkéntesként. Összesen 250-en tehát biztosan részt vettek már Kecskemétről a nyitószentmisén. A következő induló járat egy kisbusz lesz a Forráspont elnevezésű ifjúsági programra 20 fős kontingenssel, ahova a Piarista Gimnázium szervezésében is készül egy csapat fiatal.

A regisztráció már lezárult, megteltek a buszok. Azonban kedvező lehetőség, ahogy arról már korábban hírt adtunk, hogy a MÁV-Volán-csoport járatai ötven százalékos kedvezményt biztosítanak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti eseményeire.

A plébániák tehát a tömeges rendezvényekre szerveztek utakat, így a záró pápai misére 4 buszt 167 utazóval, az említett Forráspont programra egy kisbuszt, s a szombati, szeptember 11-i körmenetre pedig 2 buszt. A regisztrációk már lezárultak, de mindenki előtt nyitott az út, hogyha el szeretne látogatni a gazdag lelki feltöltődést kínáló kongresszusra.

Dr. Finta József plébános, helynök atya azt is elmondta, hogy tudomása szerint egyéni szervezésben is sokan készülnek családok, fiatalok a hétvégére. Akik részt szeretnének venni a pápai zárómisén, azok is megtehetik, annyi különbséggel, hogy kicsit távolabbról szemlélhetik a szertartást, a foglalt szektorokon kívül. A plébániák-iskolák szervezésében tehát körülbelül 400-an mennek föl a pápai szentmisére Kecskemétről.


Forrás: Finta József / Facebook


Finta atya azt is elmondta, hogy a készületek már régóta zajlanak, a Nagytemplomban a vasárnapi misék végén a hívek közösen imádkoztak az eucharisztikus kongresszusért. Szerveztek egy, A szentségimádás iskolája elnevezésű, több héten keresztül tartó kurzust is, ahol a bensőséges szentségimádásra, imádságra, ennek lelkületére tanítottak.

Az atya hozzátette, hogy fiatalok-idősek kiegyensúlyozott arányban vesznek részt a kongresszuson. A legfőbb üzenetnek, a kongresszus ajándékának a szentségek ismeretének elmélyítését tartja egy olyan társadalomban, amely egyre kevésbé értékeli a szentségek erejét, a hagyományos vallásgyakorlatot, a templombajárást – a hagyományos vallásgyakorlat egyre inkább furcsa az emberek számára, a legtöbben azt mondják, hogy „hisznek Istenben, de a maguk módján” – mondta Finta atya. Bizakodásra ad azonban okot, hogy az atya szerint az utóbbi időben megnőtt az igény a keresztelőkre, egyházi esküvőkre, szentgyónásra, szentáldozásra.”
Forrás: hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés