2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsáról és környékéről is sokan részt vesznek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson – Pápai zárómise: Hősök tere, szeptember 12.

Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 11., 19:29

Szeptember 5-én, szombaton kezdődött és szeptember 12-én, vasárnap pápai zárómisével ér véget a Budapesten a tavalyi évre tervezett, a keresztények körében sokak által várt 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A keresztény világ számára Krisztus jelenlétét és az ebben való megerősödést közvetítő egyházi megarendezvényről annyit a környező települések plébánosaitól megtudtunk: azon nagyon sokan egyénileg, vagy családostól is részt vesznek. A záró szentmisét, a statio orbist szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén. A fél 12-kor kezdődő szertartáson a Magyar Állami Operaház 120 tagú zenekara és az Opera egyházi énekkarokkal kiegészülő, 2000 tagú kórusa lép fel. Természetesen a pápai zárómisén nagyon sok pap is részt vesz majd.

A szertartásokra Kecskemétről szervezetten induló buszokról, az előkészületekről Dr. Finta József érseki helynök, a kecskeméti nagytemplom plébánosa, a pasztorális ügyek felelőse a hiros.hu-nak adott interjút, amelyet változtatás nélkül olvashatnak.  

„Finta atya elmondta, hogy sokan utaznak a csoportos szervezések keretein belül, de hozzátette azt is, hogy ha tavaly sikerül megrendezni az eseményt, még többen lettek volna a főegyházmegyéből, a nagyobb városok közül Kecskemétről, Kalocsáról is a résztvevők között, a járvány sokat elvett a tömegrendezvények iránti lelkesedésből.


Forrás: Finta József / Facebook


A vasárnapi nyitószentmisén több mint ezer gyermek lett elsőáldozó, Kecskemétről egy 30 fős kis csapat részesült a szentségben e különleges alkalommal. Ez volt az első szervezett út a rendezvényre, melyre a piarista templom és a nagytemplom szervezésében összesen négy busszal utaztak föl az érdeklődők, tehát mintegy 170-en. Természetesen magánúton is sokan mennek hívek és papok egyaránt. A Szentcsalád Plébániáról Hatházi atya és Ivanics atya hétvége óta önkénteskednek, ahogy a plébánia hívei közül is sokan vannak már fönt szintén önkéntesként. Összesen 250-en tehát biztosan részt vettek már Kecskemétről a nyitószentmisén. A következő induló járat egy kisbusz lesz a Forráspont elnevezésű ifjúsági programra 20 fős kontingenssel, ahova a Piarista Gimnázium szervezésében is készül egy csapat fiatal.

A regisztráció már lezárult, megteltek a buszok. Azonban kedvező lehetőség, ahogy arról már korábban hírt adtunk, hogy a MÁV-Volán-csoport járatai ötven százalékos kedvezményt biztosítanak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti eseményeire.

A plébániák tehát a tömeges rendezvényekre szerveztek utakat, így a záró pápai misére 4 buszt 167 utazóval, az említett Forráspont programra egy kisbuszt, s a szombati, szeptember 11-i körmenetre pedig 2 buszt. A regisztrációk már lezárultak, de mindenki előtt nyitott az út, hogyha el szeretne látogatni a gazdag lelki feltöltődést kínáló kongresszusra.

Dr. Finta József plébános, helynök atya azt is elmondta, hogy tudomása szerint egyéni szervezésben is sokan készülnek családok, fiatalok a hétvégére. Akik részt szeretnének venni a pápai zárómisén, azok is megtehetik, annyi különbséggel, hogy kicsit távolabbról szemlélhetik a szertartást, a foglalt szektorokon kívül. A plébániák-iskolák szervezésében tehát körülbelül 400-an mennek föl a pápai szentmisére Kecskemétről.


Forrás: Finta József / Facebook


Finta atya azt is elmondta, hogy a készületek már régóta zajlanak, a Nagytemplomban a vasárnapi misék végén a hívek közösen imádkoztak az eucharisztikus kongresszusért. Szerveztek egy, A szentségimádás iskolája elnevezésű, több héten keresztül tartó kurzust is, ahol a bensőséges szentségimádásra, imádságra, ennek lelkületére tanítottak.

Az atya hozzátette, hogy fiatalok-idősek kiegyensúlyozott arányban vesznek részt a kongresszuson. A legfőbb üzenetnek, a kongresszus ajándékának a szentségek ismeretének elmélyítését tartja egy olyan társadalomban, amely egyre kevésbé értékeli a szentségek erejét, a hagyományos vallásgyakorlatot, a templombajárást – a hagyományos vallásgyakorlat egyre inkább furcsa az emberek számára, a legtöbben azt mondják, hogy „hisznek Istenben, de a maguk módján” – mondta Finta atya. Bizakodásra ad azonban okot, hogy az atya szerint az utóbbi időben megnőtt az igény a keresztelőkre, egyházi esküvőkre, szentgyónásra, szentáldozásra.”
Forrás: hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK