2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megújult a máriagyűdi kegyhely

2015. 10. 09., 11:28

Megújult a Mária-tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelye a Siklóshoz tartozó Máriagyűdön, a megszépült templomot és a hozzá tartozó létesítményeket, épített elemeket Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szabadtéri szentmise keretében áldotta meg csütörtökön.

A Pécsi Egyházmegye az MTI-hez eljutatott közleményében azt írta: a döntő részben európai uniós támogatást élvező, mintegy 600 millió forintos turisztikai és vallási célú fejlesztés részeként gondoskodtak a kegytemplom statikai megerősítéséről, homlokzatának rekonstrukciójáról, valamint befedték a szabadtéri oltárt és az imaudvart magába foglaló teret.

Hozzátették: a munkálatok során újjávarázsolták a Szent Ferenc-ivókutat és környezetét, a lépcsőket, a támfalakat, az utakat, megújították a kálváriát, a növényzetet, s kialakítottak egy rózsafűzért mintázó sétányt, továbbá több pihenőt és parkolóhelyet.

Hangsúlyozták, a beruházást a látogatók 21. századi szintű kiszolgálásának igénye és az indokolta, hogy ezzel is segítsék lelki megújulásukat.

Az egyházmegye utalt rá, a máriagyűdi kegyhely több jelentős zarándokútvonal csomópontja vagy végpontja. A rómaiak idején is lakott Máriagyűdön már 1333-ban állt plébániatemplom, ahol a török időkben is rendszeresek voltak a keresztény istentiszteletek.

A források szerint a hívek 1689-ben Mária-jelenéseknek voltak tanúi, ezt követően a templomot ferences szerzetesek gondozták, 1698-ban pedig kegyszobor került ide, melyet a Rákóczi-szabadságharc idején Eszékre menekítettek.

Mivel a Mária-jelenések a 18. század elején megismétlődtek, 1713-ban Nesselrode Ferenc Vilmos pécsi megyéspüspök új kegyszobrot adományozott a kegyhelynek, 1738-tól pedig tömeges zarándoklatok indultak Máriagyűdre fogadalmi körmenetekben.

A templomot időközben bővítették, és VII. Pius pápa a "csodás gyógyulások" okán Máriagyűdöt 1805-ben hivatalosan is kegyhellyé nyilvánította.

A kommunista uralom 1950-ben elűzte a ferences szerzeteseket, de a kegyhely fennmaradt, a rendszerváltozást követően a templom új tetőt, toronysisakot, fűtést, padlózatot, világítást kapott, falait új freskókkal díszítették.

XVI. Benedek pápa 2008-ban basilica minor, azaz kis bazilika címet adományozott a kegytemplomnak, s ez tovább gazdagította az évente mintegy százezer zarándok által felkeresett kegyhely liturgikus életét.


MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés