2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Papszentelés és rekollekció, egyházzenei csemegével - Háromnapos ünnepségsorozat a Nagytemplomban

Papszentelés és rekollekció, egyházzenei csemegével - Háromnapos ünnepségsorozat a Nagytemplomban
Illés György Cinó  |  2021. 06. 30., 13:46

Háromnapos ünnepségsorozat pecsételte meg a Nagyboldogasszony Főszékesegyház fölszentelésének emlékünnepét. A pénteki szentmisét a születésnapos Erdő Péter bíboros mutatta be, másnap délelőtt pappá szentelték Tomaskovity Szabolcsot, vasárnap délelőtt érseki nagymise, délután vesperás várta a híveket és az egyházmegye papságát, akik másfél éve először gyűltek össze rekollekcióra ezen a hétvégén Kalocsán. Az ünnepségsorozat fényét a Kalocsai Főszékesegyházi Énekkar és Leányfalusi Vilmos orgonaművész, a főszékesegyház karnagya megszokottan színvonalas közreműködése mellett ezúttal – vasárnap – a Szent Efrém Férfikar zenei szolgálata is emelte.

Múlt hétvégén, június 25-26-27-én három napon át hitéleti alkalmak sora várta a híveket a kalocsai Nagytemplomban. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye júniusi ünnepi programján egyházmegyei papi rekollekció, bíborosi látogatás, papszentelés is szerepelt. Az alkalom ünnepélyességét fokozta, hogy a főszékesegyház felszentelésének ünnepén – amint arról portálunkon már beszámoltunk – a pénteki szentmisét bemutató Erdő Péter bíboros azon a napon ünnepelte születésnapját is, és Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket is köszöntötték, őt érseki székfoglalójának évfordulója kapcsán.
Az ünnepi hitéleti alkalmak fényét a Főszékesegyházi Kórus, valamint orgonán Leányfalusi Vilmos orgonaművész, valamint a Szent Efrém Férfikar különleges egyházzenei élményt nyújtó szolgálata emelte.

Június 26. – Papszentelés

Szombaton a délelőtti, tíz órakor kezdődő szentmisén Bábel Balázs Kalocsa–kecskeméti érsek pappá szentelte Tomaskovity Szabolcs diakónust, aki Budapesten és Rómában végezte tanulmányait. Az ünnepi szentmisén az egyházmegye papjai koncelebráltak.

Ez utóbbi tény – nem kisebbítve az új hivatás jelentőségét – önmagában is nagy örömforrása volt a misének és az egész ünnepségsorozatnak, hiszen ahhoz egyházmegyei rekollekció is kapcsolódott, vagyis az egyházmegye papsága az érseki székhelyen gyülekezett össze, amire a koronavírus-járvány kezdete óta nem volt mód. Így hosszú idő óta először végre újra személyesen is találkozhattak a klérus különböző szolgálati helyre rendelt tagjai.

A szentmisét élőben is követni lehetett a Belvárosi Plébánia Youtube-csatornáján, ahol utólag is megtekinthető.


Június 27. – A Szent Efrém Férfikar ünnepi szolgálata

A VASÁRNAPI ÜNNEPI ZSOLOZSMÁN ÉS SZENTMISÉN A SZENT EFRÉM FÉRFIKAR TELJESÍTETT EGYHÁZZENEI SZOLGÁLATOT.

Az ünnepi szentmisét bemutatta és szentbeszédet mondott Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek.
A misét teljes egészében élőben közvetítették a Kalocsai Belvárosi Plébánia Youtube-csatornáján, ahol meg lehet tekinteni utólag is:
(A cikk a videó alatt folytatódik!)


A nemzetközileg is ismert és méltán elismert énekkar gazdag, változatos repertoárjából az ünnepen többek között elhangzott

  • Jan Levoslav Bella:Tu es Petrus
  • Romuald Twardowski: Sie ninye (Íme most áldjátok az Urat)
  • Boksay János: Aranyszájú Szent János Liturgiából
  • Liszt Ferenc: Mihi autem
  • Gregorián antifona latinul - Gustate et videte
  • Rjábcsenko: Krisztus testét vegyétek
  • Dmitry Bortniansky: Slava v visnih Bogu című művei.


A férfikar nemcsak a délelőtti nagymisét tette emlékezetesebbé, hanem ők adtak zenei szolgálatot a vasárnap délutáni vespráson – azaz esti imaórán – is, amelyet szintén Bábel Balázs vezetett.
Ezt az alkalmat is élőben lehetett követni nagy videómegosztó oldalon:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés