2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Papszentelés és rekollekció, egyházzenei csemegével - Háromnapos ünnepségsorozat a Nagytemplomban

Papszentelés és rekollekció, egyházzenei csemegével - Háromnapos ünnepségsorozat a Nagytemplomban
Illés György Cinó  |  2021. 06. 30., 13:46

Háromnapos ünnepségsorozat pecsételte meg a Nagyboldogasszony Főszékesegyház fölszentelésének emlékünnepét. A pénteki szentmisét a születésnapos Erdő Péter bíboros mutatta be, másnap délelőtt pappá szentelték Tomaskovity Szabolcsot, vasárnap délelőtt érseki nagymise, délután vesperás várta a híveket és az egyházmegye papságát, akik másfél éve először gyűltek össze rekollekcióra ezen a hétvégén Kalocsán. Az ünnepségsorozat fényét a Kalocsai Főszékesegyházi Énekkar és Leányfalusi Vilmos orgonaművész, a főszékesegyház karnagya megszokottan színvonalas közreműködése mellett ezúttal – vasárnap – a Szent Efrém Férfikar zenei szolgálata is emelte.

Múlt hétvégén, június 25-26-27-én három napon át hitéleti alkalmak sora várta a híveket a kalocsai Nagytemplomban. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye júniusi ünnepi programján egyházmegyei papi rekollekció, bíborosi látogatás, papszentelés is szerepelt. Az alkalom ünnepélyességét fokozta, hogy a főszékesegyház felszentelésének ünnepén – amint arról portálunkon már beszámoltunk – a pénteki szentmisét bemutató Erdő Péter bíboros azon a napon ünnepelte születésnapját is, és Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket is köszöntötték, őt érseki székfoglalójának évfordulója kapcsán.
Az ünnepi hitéleti alkalmak fényét a Főszékesegyházi Kórus, valamint orgonán Leányfalusi Vilmos orgonaművész, valamint a Szent Efrém Férfikar különleges egyházzenei élményt nyújtó szolgálata emelte.

Június 26. – Papszentelés

Szombaton a délelőtti, tíz órakor kezdődő szentmisén Bábel Balázs Kalocsa–kecskeméti érsek pappá szentelte Tomaskovity Szabolcs diakónust, aki Budapesten és Rómában végezte tanulmányait. Az ünnepi szentmisén az egyházmegye papjai koncelebráltak.

Ez utóbbi tény – nem kisebbítve az új hivatás jelentőségét – önmagában is nagy örömforrása volt a misének és az egész ünnepségsorozatnak, hiszen ahhoz egyházmegyei rekollekció is kapcsolódott, vagyis az egyházmegye papsága az érseki székhelyen gyülekezett össze, amire a koronavírus-járvány kezdete óta nem volt mód. Így hosszú idő óta először végre újra személyesen is találkozhattak a klérus különböző szolgálati helyre rendelt tagjai.

A szentmisét élőben is követni lehetett a Belvárosi Plébánia Youtube-csatornáján, ahol utólag is megtekinthető.


Június 27. – A Szent Efrém Férfikar ünnepi szolgálata

A VASÁRNAPI ÜNNEPI ZSOLOZSMÁN ÉS SZENTMISÉN A SZENT EFRÉM FÉRFIKAR TELJESÍTETT EGYHÁZZENEI SZOLGÁLATOT.

Az ünnepi szentmisét bemutatta és szentbeszédet mondott Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek.
A misét teljes egészében élőben közvetítették a Kalocsai Belvárosi Plébánia Youtube-csatornáján, ahol meg lehet tekinteni utólag is:
(A cikk a videó alatt folytatódik!)


A nemzetközileg is ismert és méltán elismert énekkar gazdag, változatos repertoárjából az ünnepen többek között elhangzott

  • Jan Levoslav Bella:Tu es Petrus
  • Romuald Twardowski: Sie ninye (Íme most áldjátok az Urat)
  • Boksay János: Aranyszájú Szent János Liturgiából
  • Liszt Ferenc: Mihi autem
  • Gregorián antifona latinul - Gustate et videte
  • Rjábcsenko: Krisztus testét vegyétek
  • Dmitry Bortniansky: Slava v visnih Bogu című művei.


A férfikar nemcsak a délelőtti nagymisét tette emlékezetesebbé, hanem ők adtak zenei szolgálatot a vasárnap délutáni vespráson – azaz esti imaórán – is, amelyet szintén Bábel Balázs vezetett.
Ezt az alkalmat is élőben lehetett követni nagy videómegosztó oldalon:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK