2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szűz Mária mennybevételét díszvendégekkel ünnepelték a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban

Szűz Mária mennybevételét díszvendégekkel ünnepelték a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban
Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 17., 13:48

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke meghívására Kovács Gergely gyulafehérvári érsek érkezett a városba, a két főpásztor közösen celebrálta az az ünnepi szentmisét a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. A jeles egyházi ünnepen Szűz Mária mennybevételére emlékeztek a hívek.

Mindig örülünk, ha a történelmi Magyarország elszakadt részeiből érkezik főpásztor hozzánk. Most azonban sokkal többről van szó, hiszen a gyulafehérvári egyházmegye egészen Trianonig a kalocsai érseki tartományhoz tartozott, így kedves Érsek Atya, hazajöttél!”- fogadta ezekkel a szavakkal Bábel Balázs érsek a határon túlról érkezett vendéget, Kovács Gergely gyulafehérvári érseket a vasárnapi szentmise kezdetén.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A kalocsai főpásztor köszöntő beszédében hangsúlyozta: többen kerültek a gyulafehérvári püspöki székből a kalocsai érseki székbe, így biztosítva a folytonosságot az erdélyi és a kalocsai egyházmegye között.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek válasz beszédében elmondta:

Már püspökké szentelésem napján invitálást kaptam hozzátok, és azt örömmel el is fogadtam. 1990-ben jártam először, és most másodjára Kalocsán. Boldog vagyok, hogy itt lehetek, és hogy ezt az ünnepi szentmisét együtt mutathatjuk be. Köszönöm a kedves szavakat, és azt, hogy haza jöhettem. Jó érezni, amikor akár főpásztorok, akár hívek találkoznak, és hogy nincsenek közöttünk határok. Isten népe vagyunk, és úgy van rendjén, ha összeköt bennünket a szeretet, és érezzük, hogy egy népet alkotunk.”
mondta a gyulafehérvári érsek.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Nagyboldogasszony mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, így Kovács Gergely érsek prédikációjában Nagyboldogasszony ünnepéről, annak elnevezéséről és az ezzel összefüggő tartalomról is kifejtette véleményét a híveknek.

Mint elhangzott, a kalocsai hívek kiváltságos helyzetben vannak, hiszen a főszékesegyház védőszentje által az év minden napján egészen közel érezhetik Nagyboldogasszony óvó, anyai szeretetét, és közbenjárását.

Az érsek hozzátette:

Nagyon szeretném azt remélni, azt hinni, hogy itt, Kalocsán különösen érzik a mennybe felvett Királyné Nagyboldogasszony áldását, segítségét és oltalmát. Éljenek ezzel a nagy ajándékkal! Ne engedjék, hogy a Szűz Anyához való őszinte ragaszkodásuk lanyhuljon! Nagyon fontos ez napjainkban, elég, hogyha a híreket figyelmesen követik.”
Augusztus 15-ét Szent István király avatta ünneppé, és halálos ágyán Magyarországot Szűz Máriának ajánlotta, így Szűz Mária hazánk védőszentje, égi pártfogója.
A gyulafehérvári érsek ünnepi szónoklatát Márton Áron püspök 1948-ban írt körlevelében is közölt, emelkedetten szép Mária-imádságával zárta.

A délelőtt 10 órakor kezdődött ünnepi szentmisén a főszékesegyház kórusa Kodály Zoltán Magyar miséjét szólaltatta meg.

Az ünnepi szentmisét követően a gyulafehérvári vendégeket, Kovács Gergely érseket, Veres Stelian vagyonkezelőt és Kovács Szabolcs titkárt Vörös Márta egyházmegyei főépítész vezette körbe a főszékesegyházi ásatásoknál, majd az Astriceum Érseki Múzeum tárlatát is bemutatatták a vendégeknek.Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés