2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Szűz Mária mennybevételét díszvendégekkel ünnepelték a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban

Szűz Mária mennybevételét díszvendégekkel ünnepelték a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban
Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 17., 13:48

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke meghívására Kovács Gergely gyulafehérvári érsek érkezett a városba, a két főpásztor közösen celebrálta az az ünnepi szentmisét a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. A jeles egyházi ünnepen Szűz Mária mennybevételére emlékeztek a hívek.

Mindig örülünk, ha a történelmi Magyarország elszakadt részeiből érkezik főpásztor hozzánk. Most azonban sokkal többről van szó, hiszen a gyulafehérvári egyházmegye egészen Trianonig a kalocsai érseki tartományhoz tartozott, így kedves Érsek Atya, hazajöttél!”- fogadta ezekkel a szavakkal Bábel Balázs érsek a határon túlról érkezett vendéget, Kovács Gergely gyulafehérvári érseket a vasárnapi szentmise kezdetén.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A kalocsai főpásztor köszöntő beszédében hangsúlyozta: többen kerültek a gyulafehérvári püspöki székből a kalocsai érseki székbe, így biztosítva a folytonosságot az erdélyi és a kalocsai egyházmegye között.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek válasz beszédében elmondta:

Már püspökké szentelésem napján invitálást kaptam hozzátok, és azt örömmel el is fogadtam. 1990-ben jártam először, és most másodjára Kalocsán. Boldog vagyok, hogy itt lehetek, és hogy ezt az ünnepi szentmisét együtt mutathatjuk be. Köszönöm a kedves szavakat, és azt, hogy haza jöhettem. Jó érezni, amikor akár főpásztorok, akár hívek találkoznak, és hogy nincsenek közöttünk határok. Isten népe vagyunk, és úgy van rendjén, ha összeköt bennünket a szeretet, és érezzük, hogy egy népet alkotunk.”
mondta a gyulafehérvári érsek.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Nagyboldogasszony mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, így Kovács Gergely érsek prédikációjában Nagyboldogasszony ünnepéről, annak elnevezéséről és az ezzel összefüggő tartalomról is kifejtette véleményét a híveknek.

Mint elhangzott, a kalocsai hívek kiváltságos helyzetben vannak, hiszen a főszékesegyház védőszentje által az év minden napján egészen közel érezhetik Nagyboldogasszony óvó, anyai szeretetét, és közbenjárását.

Az érsek hozzátette:

Nagyon szeretném azt remélni, azt hinni, hogy itt, Kalocsán különösen érzik a mennybe felvett Királyné Nagyboldogasszony áldását, segítségét és oltalmát. Éljenek ezzel a nagy ajándékkal! Ne engedjék, hogy a Szűz Anyához való őszinte ragaszkodásuk lanyhuljon! Nagyon fontos ez napjainkban, elég, hogyha a híreket figyelmesen követik.”
Augusztus 15-ét Szent István király avatta ünneppé, és halálos ágyán Magyarországot Szűz Máriának ajánlotta, így Szűz Mária hazánk védőszentje, égi pártfogója.
A gyulafehérvári érsek ünnepi szónoklatát Márton Áron püspök 1948-ban írt körlevelében is közölt, emelkedetten szép Mária-imádságával zárta.

A délelőtt 10 órakor kezdődött ünnepi szentmisén a főszékesegyház kórusa Kodály Zoltán Magyar miséjét szólaltatta meg.

Az ünnepi szentmisét követően a gyulafehérvári vendégeket, Kovács Gergely érseket, Veres Stelian vagyonkezelőt és Kovács Szabolcs titkárt Vörös Márta egyházmegyei főépítész vezette körbe a főszékesegyházi ásatásoknál, majd az Astriceum Érseki Múzeum tárlatát is bemutatatták a vendégeknek.Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK