2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

2,2 milliárdos fejlesztés alapkövét tette le, ezer négyzetméteres csarnokot adott át az ANDA Present Group cégcsoport Kalocsán

Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 14., 09:01

Még az égiek is kegyeikbe fogadták január 13-án, csütörtök délelőtt az ANDA Present Group cégcsoport kalocsai eseményét. A jeles napon a város és a környező települések, az itt élő munkavállalók életében mind nagyobb súllyal bíró, új perspektívát nyitó nagyvállalat működésének újabb jelentős mérföldkövéhez érkezett: az újteleki gyökereire büszke András Attila vezérigazgató és Font Sándor országgyűlési képviselő szikrázó napsütésben helyezte el a közeli napokban induló nagyberuházás alapkövében az időkapszulát. Ezzel jelképesen is a megvalósítás útjára lépett a cég soron következő, 2,2 milliárd forint értékű fejlesztése. Az eseményhez kapcsolódóan ünnepélyesen átadták azt az ezer négyzetméteres könnyűszerkezetes csarnokot, amely egy 170 millió forintos, teljesen önerőből megvalósított, raktározási célokat szolgáló beruházás.

A megvalósuló 5300 négyzetméteres csarnokban üzem és gyártórész, logisztikai raktár és irodahelyiségek kerülnek kialakításra. A beruházás összértéke 2,2 milliárd forint, melyhez a családi vállalkozásként működő cég a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében közel 940 millió forint pályázati támogatásban részesült. Az időkapszula elhelyezése után az alapkő felirattal ellátott gránit fedőlapját dr. Filvig Géza polgármester és a kivitelezést végző kiskunhalasi székhelyű Merkbau Zrt. vezérigazgatója helyezte el.

Az esemény fedett terű részének a helyszínt az újonnan épült, ezer négyzetméteres, könnyűszerkezetes, logisztikai célokat szolgáló modern csarnok biztosította.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


András Attila a vendégek köszöntése után felidézte Újtelekről induló céltudatos életútját, kiemelte felesége nélkülözhetetlen támogatását, az összetartó, egymást segítő családtagok, köztük a kalocsai telephelyet vezető András Csaba érdemeit, és a mai napig Újteleken élő édesanyjáról is szeretettel és elismerően beszélt.

A vezérigazgató a kezdetekről szólva kiemelte: a budapesti székhelyű ANDA Group cégcsoport 2014 októberében 17 fővel kezdte meg működését Kalocsán. A cég jelenleg összesen közel 400 főnek biztosít munkát. Ebből a kalocsai telephelyen 160 főnek, így az ANDA Kalocsa és a térség legnagyobb munkáltatóinak egyikévé nőtte ki magát. A cégvezető a vállalat történetének felelevenítésekor elismeréssel szólt Török Ferenc akkori polgármester támogatásáról, és a jelenleg funkcióban lévő polgármesternek, dr. Filvig Gézának is köszönetét fejezte ki.

Mint elhangzott, a vállalat a Kalocsán kezdetekkor berendezett üzemet gyorsan kinőtte. 2017-ben már 300 millió forintból felújított, 700 négyzetméteres, új emblémázó gépekkel ellátott gyártócsarnokot adtak át, majd egy év múlva, az újabb gépbeszerzéseknek köszönhetően tovább bővült az emblémázó egységek sora.

A cég tulajdonos vezetője szólt arról is, hogy a rendezvénynek helyet adó

EZER NÉGYZETMÉTERES, KÖNNYŰSZERKEZETES CSARNOK EGY 170 MILLIÓ FORINTOS, TELJESEN ÖNERŐBŐL MEGVALÓSÍTOTT BERUHÁZÁS, AMELY MÁTÓL A SAJÁT TERVEZÉSŰ, KALOCSÁN KÉSZÜLŐ, ÚGYNEVEZETT BE CREATIVE TERMÉKCSALÁD ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ALAPANYAGOK RAKTÁROZÁSÁT BIZTOSÍTJA.
A PROFESSZIONÁLIS ÁLLVÁNYRENDSZERREL ÉS TARGONCÁVAL FELSZERELT CSARNOKBAN EZER RAKLAP TÁROLÁSÁRA VAN LEHETŐSÉG. EZÁLTAL MIND A MUNKAFOLYAMATOK, MIND A VEVŐK KISZOLGÁLÁSA GÖRDÜLÉKENYEBBÉ VÁLIK.

András Attila a továbbiakban kifejtette:

a most induló beruházás-sorozat középpontjában egy új, 11.000 négyzetméteres csarnok építése áll, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a kalocsai telephely összetett logisztikai funkció ellátására is alkalmas legyen. A fejlesztés megvalósulásával a cég újabb gyártóegységekkel és egy 8700 négyzetméteres logisztikai raktárral bővül.”A vezérigazgató rámutatott:

A beruházásnak rendkívül magas a költségvetése, a fejlesztéshez szükséges forrást a vállalatnak kellett előteremteni. A pandémia első évében egy olyan piaci lehetőségre találtunk, amivel jelentős pénztartalékot tudtunk képezni."– mondta András Attila, aki nem rejtette véka alá, hogy a cégcsoport a pandémia alatt is szinten tudta tartani bevételeit, a nagyon kis visszaesés legfeljebb statisztikai természetű.

A cégvezető szólt arról is:

A beruházás első üteme keretében egy 5300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában befejeződnek. A második ütemben a létesítmény egy 5000 négyzetméteres logisztikai raktárral és modern logisztikai berendezésekkel bővül, és ekkor tervezzük az első ütemben szerkezetkészen átadott irodarész végleges befejezését is.” – mondta a vezérigazgató, hozzátéve:

A járás polgármestereit a tiszteleten túl azért hívtuk meg az ünnepségre, mert jelenleg a munkavállalók mintegy 60 százaléka kalocsai, a többiek a környező településekről járnak be. A cég a perspektivikus céljai elérése érdekében még inkább számít a vonzáskörzetből bejáró dolgozókra.”András Attila szerint a fejlődés nemcsak az ANDA Groupnak, de Kalocsa városnak és a térségnek is a javára szolgál majd, hiszen az építkezésbe több helyi vállalkozó bekapcsolódhat, és mint mondta, a beruházás további munkaerő bővítésre ad lehetőséget.

A fejlesztéseknek köszönhetően a kalocsai telephely dolgozói létszáma a jelenlegihez képest a további 40-50 fő munkába állásával 200 fő fölé emelkedik."– mondta.

Hozzátette:

Ennek megfelelően raktári munkatársat, targonca-kezelői engedéllyel rendelkező raktárost, gépkocsivezetőt, betanított gépkezelőket, betanított csomagolókat, karbantartókat, továbbá a bővülő szervezet miatt raktári adminisztrációs munkatársakat és csoportvezetőket is várnak a kalocsai üzembe.”A vezérigazgató felidézte:

A CÉG FEJLESZTÉSÉNEK TERVEZÉSEKOR TÖBB ALKALOMMAL EGYEZTETETT FONT SÁNDOR ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐVEL, AKIVEL MÁR AZ ELSŐ TALÁLKOZÁSKOR MEGTALÁLTÁK A KÖZÖS HANGNEMET, ÉS A KÉPVISELŐ HETEKEN BELÜL JELENTKEZETT ÉS KOMOLY SEGÍTSÉGET NYÚJTOTT. ENNEK IS KÖSZÖNHETŐEN A MOST INDULÓ 2,2 MILLIÁRD FORINTOS FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ AZ ANDA GROUP A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM NAGYVÁLLALATI BERUHÁZÁSI TÁMOGATÁSI PROGRAM KERETÉBEN KÖZEL 940 MILLIÓ PÁLYÁZATI TÁMOGATÁST KAPOTT.

A vezérigazgató beszéde közben egy 5 perces, az ANDA Group cégcsoport tevékenységét bemutató, angol nyelven feliratozott, kitűnő kisfilmet is bemutattak, amelynek végén felcsattant a közönség elismerését kifejező taps.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Font Sándor beszédében rámutatott: a kormány által létrehozott Gazdasági Újraindítási Alap elsősorban az olyan kezdeményező, felkészült és bátor vállalkozóknak tudott segítő kezet nyújtani, akiknek biztos jövőképe, önbizalma, rátermettsége volt és van. Ezek közé tartozik András Attila vezérigazgató és az ANDA Group, amely mintegy 160 fő munkaerőt foglalkoztat tisztességes környezetben, tisztességes feltételekkel. A cég termékskálája és üzleti kapcsolatrendszere is azt mutatja, hogy az ANDA vezetésének még válsághelyzetben is volt bátorsága beruházni. Ennek köszönhetően minőségi munkahelybővítés jön létre, ráadásul Kalocsa vonzereje is tovább növekszik. Ahhoz, hogy ezt a célt a cég Kalocsán megvalósítsa, kellett a vezérigazgató beszédében említett két polgármester, Török Ferenc és dr. Filvig Géza előrelátása, vállalkozóbarát hozzáállása is.

Font Sándor leszögezte:

Az ANDA fejlesztése legalább akkora hatással lesz a minőségi munkalehetőségekre, mint az épülő Kalocsa-Paks Duna-hídnak a térség gazdasági lehetőségeire.”Az országgyűlési képviselő a beszédében kitért arra is, hogy a kormány által biztosított támogatás mértéke egy a szakminisztérium által jól kidolgozott és mérlegelt folyamat eredménye, hiszen az államnak a foglalkoztatottak, a befizetett adó révén megtérül majd a támogatási összeg. Ám e nélkül, ilyen mértékben mások mellett az ANDA nagyon komoly fejlesztése sem valósulhatna meg. A képviselő végül gratulált András Attilának, a cég vezetésének, és további sok sikert kívánt a fejlesztéshez.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ezt követően, a nemzetiszínű avatószalag átvágása után a gyakorlatban azzal átadták az új, ezer négyzetméteres csarnokot, hogy a raktár egyik legmagasabb polcára targoncával helyezték el az első raklapnyi árut.

A két ütemben megvalósuló, összesen 4 milliárd forintos beruházás első üteme az ünnepélyesen elhelyezett alapkővel vette kezdetét.

Ehhez a közönség átsétált az induló beruházás helyszínére, ahol megismételték:
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az alapkőletételi ceremónia azzal vette kezdetét, hogy András Attila, az ANDA Group cégcsoport vezérigazgatója az alapkőben elhelyezendő időkapszulába beletette az ANDA szervezeti ábráját, a Kalocsán dolgozók névsorát a beosztással, a TOP 100 emblémázott termék eladási listáját, a Print Info pillanatképét, a fogyasztói átlagárakat,a valuta árfolyamot, az ANDA első 25 évéről szóló könyvet, fotókat az ANDA életéből, és néhány ANDA terméket-nyakpántot, kulcstartót, kitűzőt.

Miután az időkapszulát András Attila és Font Sándor leengedte az alapkőbe, a feliratos gránit fedőlapot dr. Filvig Géza és a kivitelező Merkbau Zrt. vezetője illesztette a helyére.

Az esemény végén a résztvevők azzal a jól eső érzéssel távozhattak: A beruházás és az ahhoz kapcsolódó jövőkép előrevetíti, hogy a térség legdinamikusabban fejlődő cége stabil és hosszú távú biztos hátteret ad azoknak, akik dolgozóként szakértelmükkel, kitartó munkájukkal gazdagítják az ANDA Group csapatát.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az alapkőletétel után András Attilával, Font Sándorra és dr. Filvig Gézával készült interjúinkat hamarosan, a cikkünk folytatásaként olvashatják majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK