2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Körmendy Szabolcs: 2023-ban 83 határozatot hozott a Pénzügyi és Vagyonellenőrzési Bizottság – Fajsúlyos kérdéseket tűztek napirendre

Zsiga Ferenc  |  2024. 03. 31., 14:38

Két bizottsági elnök, Pécsi Vivien és Schmidt Rajmund önkormányzati képviselők után ezúttal Dr. Körmendy Szabolcs, a Képviselő-testület Pénzügyi és Vagyonellenőrzési Bizottsága elnöke adott átfogó tájékoztatást a bizottság 2023.évi munkájáról. Az elnök a testület elé kerülő talán legfajsúlyosabb kérdések előzetes megtárgyalására 14 bizottsági ülést hívott össze, amelyeken 83, mint az alábbiakból kitűnik, több lényeges határozat született.

Fontos tudnivaló, hogy a képviselő-testület egyes bizottságainak munkája az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata szerint zajlik, az egyes bizottságok legfőbb feladata, hogy előkészítsék a képviselő-testület döntéseit, adott esetben szervezzék és ellenőrizzék azok végrehajtását. A bizottság határozata a képviselő-testületre nézve nem kötelező érvényű.Kalocsán a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos kérdések is a Dr. Körmendy Szabolcs által vezetett bizottsághoz tartoznak.

Dr. Körmendy Szabolcs arról tájékoztatta portálunkat:

A Pénzügyi bizottságnak én vagyok az elnöke, tagjai Schmidt Rajmund, Kákonyi István és Balogi József képviselők, valamint Farkas Károly, Ferencz Elvira, Arnold Adrienn külsős tagok. Amint az a bizottság nevéből is következik, az általunk megtárgyalt témák közé elsősorban a város vagyonával, egyes vagyonelemeivel összefüggésben álló kérdések tartoznak. A bizottság ülései- amennyiben az személyiségi jogokat vagy üzleti titkot nem sért– nyilvánosak. Ebből adódóan több alkalommal előfordul, hogy akár képviselőtársaink, akár mások is részt vesznek az üléseinken. Amint az a képviselő-testületi munkát figyelemmel kísérők számára nyilvánvaló, a bizottság támogató, vagy éppen elutasító határozata a testületre nézve nem kötelező érvényű, és természetesen lehetnek olyan kérdések, amelyekben a bizottság tagjai sem egy álláspontot képviselnek. Az elénk kerülő téma részletes kitárgyalása, adott esetben a helyszín megtekintése, az érintettek meghallgatása alkalom arra, hogy a bizottság egyfajta szűrőként működjön, hogy aztán a testületi ülésen a már előzetesen kitárgyalt és a többség által támogatott végleges döntés, határozat szülessen meg."Elnök úr! Milyen nagyobb horderejű témákat tárgyaltak az elmúlt évben?
A jelentősebbek közé tartozik például az önkormányzat tulajdonában álló Csokonai u. 13. szám alatti kertes családi ház értékesítésének megtárgyalása, vagy az egykori Diák farmnál külön helyrajzi számon nyilvántartott út megvásárlására tett ajánlat véleményezése. Mint emlékezetes, sem a bizottság, sem a képviselő-testület többsége nem támogatta Kerekes Lajos vállalkozó több fordulót megélt területvásárlási kérelmét. 
Egyetértettünk viszont azzal a vásárlási szándékkal, amely az Ipari Parkban egy több tízezer négyzetméteres logisztikai park létesítéséhez szükséges terület vásárlására irányult. 
Ebbe a körbe tartozik az alapos előkészítő munka és tárgyalást követően a bizottság, majd a képviselő-testület elé kerülő volt Hunyadi Kollégium épületegyüttesének eladási ügye, amely azzal zárult, hogy a képviselő-testület nem adta el a kérdéses ingatlant.
A felsorolásból nem maradhat ki a költségvetési rendelet tervezet részletes megtárgyalása és annak elfogadására tett javaslat sem. Stratégiai jelentőségű döntés volt a víziközmű vagyon és az ezzel járó feladat ellátási kötelezettség átadásának támogatása a Magyar Állam részére– mondta a bizottsági elnök.

Dr. Körmendy Szabolcs azt is megosztotta velünk: Az önkormányzat tulajdonában lévő cégek, a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft., valamint a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Nonprofit Kft. beszámolójának, üzleti tervének elfogadására hozott támogató határozatunk szintén a hatáskörünkbe tartozik. A több ütemben felújított, a közeli napokban befejezett Ifjúsági Ház homlokzatának és belső terének felújítására benyújtott ajánlat, valamint napokban kihirdetett TOP plusz Élhető település pályázat előzetes megtárgyalása és az erről szóló támogató döntés is a bizottsági munka része volt. Mindenképpen meg kell említenem, hogy a pályázatokkal kapcsolatos szakmai anyagokat a polgármesteri hivatal illetékes osztálya munkatársai igen magas színvonalon készítik elő. Ennek ellenére bizottsági szinten is számos kérdést kell tisztázni, hogy a testület a végleges döntést megfelelő információk birtokában hozhassa meg.

Közbeszerzési Bizottság 2023. évi tevékenysége

Dr. Körmendy Szabolcs a Közbeszerzési Bizottság munkájáról szólva rámutatott:

Az 5 tagú Közbeszerzési Bizottság a bizottsági elnökökből tevődik össze. 2023-ban a felmerült igények szerint négy alkalommal ülésezett, és ezeken 5 határozatot hozott. Üléseinken a bizottsági tagokon, valamint a napirendi pontokban érintett hivatali munkatársakon túl a képviselőtestület több tagjai is részt vettek. Ilyen ügy volt például a közvilágítás villamosenergia-ellátására kiírt pályázat nyertesének kiválasztása. A köztisztasági és parkgondozó gépek közbeszerzésénél több kört futottunk, mert az első eljárásunk eredménytelenül zárult. Ezért egy újabbat kellett indítani, mely részben volt csak eredményes, ugyanis az 5 részajánlati tételnél csak 3 esetében tudtuk a nyertes ajánlattevőt kihirdetni. Ezt követte a fennmaradó 2 részajánlatra vonatkozó harmadik körös közbeszerzési eljárás indítása. Ennek eredményeként a legutóbbit testületi ülésen már a megvásárolt gépeket átadhattuk a Vagyon Kft-nek. A „Petőfi utcai tagóvoda bővítése Kalocsán” tárgyú sikeres közbeszerzési eljárást 2023-ban indítottuk, az ajánlatok a kiírt határidőig beérkeztek, így a beruházás várhatóan májusban indulhat."– mondta dr. Körmendy Szabolcs, a bizottság elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK