2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Épül a meszesi vízitúra állomás: egyelőre az alapoknál tartanak – Feszes határidők, megszaladt költségek, de „kint leszünk a vízből”

Illés György Cinó  |  2019. 07. 14., 08:39

Mindössze öt hónapja maradt a kivitelezőnek a Kalocsa Város Önkormányzata és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség konzorciumban elnyert pályázata keretében megépülő meszesi vízi turisztikai központ épületének kivitelezésére. Indokolt az igyekezet, mivel a helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy egyelőre az alaptest elkészítésével foglalatoskodnak, ám ez sem túl látványos, mivel annak nagy része a korábban ott állt épület alapjainak felhasználásával készül. Ráadásul az ez év végi határidőbe bele kell férnie az utólagos közbeszerzési ellenőrzésnek is, szóval, nincs idő a láblógatásra. A megvalósítás melletti elszántságot jelzi, hogy az önkormányzat már kétszer is zsebbe nyúlt a siker érdekében, összesen 11,6 millióval egészítve ki az elnyert, mintegy 36 és fél milliós forrást.

A projekthez vízi sporteszközöket, kajakokat, kenukat és szállítóeszközöket is beszereznek, ezek azonban a konzorciumvezető Kajak-Kenu Szövetség feladatát képezik, és külön forrásból történnek. Illetve, részben már meg is történt: a központ flottáját képező, már megvásárolt hajókat jelenleg Kalocsán a CLLD pályázatból megvalósítani tervezett Vajas-parti Közösségi Háznak majdan helyet adó Damjanich utca 7. számú ház udvarán tárolják – erről nemrégiben írtunk –, és a hajókat a szándékok szerint a két vízi sportközpont közösen fogja használni a későbbiekben is.


Forrás: Illés György Cinó

E cikkben a meszesi projektnek csak a kalocsai önkormányzat feladatát képező építési beruházásával, annak forrásaival, költségeivel és ütemezésével foglalkozunk.

Országos tömegsport-fejlesztési koncepció része

GINOP pályázati forrásból, a „Felső- és Alsó-Duna Vízi turizmus komplex fejlesztése” című pályázat révén, a kalocsai önkormányzat és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közös projektje keretében épül vízi turisztikai központ a meszesi Duna-parton.

A PROJEKTRE KONZORCIUMBAN NYERT 36 MILLIÓ FORINTOS TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSÁVAL EGY KÖZEL 120 NÉGYZETMÉTERES VÍZITÚRA MEGÁLLÓ KÖZPONTI ÉPÜLETET ALAKÍTANAK KI.

Ebben a projektben csak az építési költség terheli Kalocsa városát, minden egyéb a konzorciumi partner feladata.


Forrás: Illés György Cinó

Kétszer is kellett emelni a „tétet”

AZ UTÓBBI ÉVEK ÉPÍTŐIPARI ÁRVÁLTOZÁSAI AZONBAN ENNEK A PROJEKTNEK IS JÓCSKÁN MEGEMELTÉK A KÖLTSÉGEIT, AMELYEK MÁR TAVALYI SZÁMÍTÁS SZERINT IS LEGALÁBB 44 MILLIÓRA RÚGTAK.

Ezért már a közbeszerzési eljárás lebonyolítása előtt a forrásnak saját erőből történő növeléséről döntött az önkormányzat.
A 2018. július 26-ai testületi ülésen hozott döntésével

AZ ÖNKORMÁNYZATI TESTÜLET BŐ 8 MILLIÓ FORINTTTAL EMELTE MEG AZ ÉPÍTÉS KÖLTSÉGVETÉSÉT.

Erre szükség is volt a közbeszereztetés lefolytatásához, amelyet egyébként nem a város, hanem egy másik konzorciumi partner, a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. bonyolított le.


Forrás: Illés György Cinó

A beruházót úgynevezett meghívásos nyílt eljárás keretében választották ki, amelynek lényege, hogy a feladatra három vállalkozástól ajánlatot kérnek, de emellett nyílt pályázatként is meghirdetik.

A közbeszerzési eljárás keretében be is érkeztek az ajánlatok, ám azok közül a legkedvezőbb az önkormányzat saját forrás biztosításáról szóló döntése után kialakult, 44,4 milliós fedezet mértékét is számottevően meghaladta, ugyanis

A NYERTES KIVITELEZŐ KÖZEL 48 MILLIÓ FORINTÉRT VÁLLALTA EL A VÍZITURISZTIKAI KÖZPONT MEGÉPÍTSÉT.

Ez újabb döntést igényelt az önkormányzattól, amit ez év április 18-ai ülésén hozott meg a testület. Annak értelmében

TOVÁBBI 3,6 MILLIÓ FORINTOT ÍTÉLTEK MEG A FORRÁSOK KIEGÉSZÍTÉSÉRE.

Így a csaknem harmadával, 48 milliósra drágult építési beruházáshoz végül mintegy 11,6 millió forinttal járul hozzá Kalocsa városa, a hozzávetőleg 36,5 milliós elnyert támogatás mellé.

A vagyon a városé marad

Az ingatlan, noha a Kajak-Kenu Szövetség által elnyert pályázati forrásból épül meg, mégis az építési feladatokat lebonyolító Kalocsa Város Önkormányzatának vagyonát gyarapítja majd, így a fenntartási időszakban az üzemeltetés is a város kötelezettsége lesz. E feladatokat várhatóan a Kalocsai Vagyonhasznosítás Kft.-re bízzák majd, tehát az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság lesz a létesítmény fönntartója.

Feszes határidő

A MEGVALÓSÍTÁS HATÁRIDEJE 2019. DECEMBER 30.

Az építkezés nagy elánnal folyik, ahhoz az elmúlt hetekben fogtak hozzá, így kevesebb mint fél év maradt a megvalósításra. Jelenleg csak az alapok állnak, amelyek a korábbi épület alapjainak felhasználásával, megerősítésével alakítanak ki. A helyszínen járva ugyanakkor még a korábbi épület bontásából származó törmelék egy részét is megtekinthettük, szóval a java hátravan…


Forrás: Illés György Cinó

A szoros határidővel kapcsolatban korábban Boromisza Viktor műszaki osztályvezető is úgy fogalmazott portálunknak, hogy

nagyon necces,”főleg, mivel ennek a pályázatnak

NEM CSAK ELŐZETES, HANEM UTÓLAGOS KÖZBESZERZÉSI ELLENŐRZÉSEN IS ÁT KELL ESNIE, ÍGY A FIZIKAI MEGVALÓSÍTÁSRA MINDÖSSZE ÖT HÓNAP ÁLL RENDELKEZÉSRE.

Ugyanakkor az osztályvezető kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, hogy bár a rendelkezésre álló idő szűk, de amennyiben vis maior helyzet nem áll elől akkor elvileg tartható az ütemezés, és a határidő meghosszabbításárra is van elvi lehetőség.
Ezért

ELŐRELÁTHATÓLAG NEM KELL ATTÓL TARTANI, HOGY A HATÁRIDŐ MIATT MEGHIÚSULNA A PROJEKT.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK