2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fontos bejelentések a TOP2 pályázat kezdéséről, a Magyar Falu Program útfejlesztéséről– Tasson zárult a négymilliárdos megyei TOP útfejlesztés

Fontos bejelentések a TOP2 pályázat kezdéséről, a Magyar Falu Program útfejlesztéséről– Tasson zárult a négymilliárdos megyei TOP útfejlesztés
Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 14., 08:49

Salacz László, a Bács-Kiskun Megyei 1. számú választókörzet országgyűlési képviselője, Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Sztana Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Közútkezelő Igazgatóság vezetője részvételével szeptember 10-én, csütörtökön tartották Tasson a megye 10 települése 16 útszakaszát, összesen 31,56 kilométer hosszban érintő fejlesztés projektzáró ünnepséget. Az eseményen Rideg László a TOP pályázati rendszer folytatásáról, a TOP2 indításáról, míg dr. Sztana Zoltán a Magyar Falu Program 2021. végéig megvalósuló útkorszerűsítési lehetőségeiről osztott meg fontos információkat a hallgatósággal.

A Tass főútjainak felújításával végződő, négymilliárdos megyei TOP útfejlesztési program záróeseményen elhangzott: a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 73 milliárdos TOP pályázati keretéből 4 milliárd forintot fordítottak a megye legrosszabb állapotban lévő útjainak, köztük a Tass községen áthaladó, a megyei közútkezelő fenntartásában lévő három négyszámjegyű út korszerűsítésére.

A település életében fontos eseményen a járás, a helyi közélet meghatározó személyiségeit, a lakosság szép számmal megjelent tagjait Németh Gábor polgármester köszöntötte, majd visszatekintett arra a közel két évtizedre, ami annak a várakozásnak a jegyében telt: a településen áthaladó, tranzitforgalmat is bonyolító, a helyiek közlekedésében fontos szerepet játszó utak felújítása megtörténjen.

A megvalósítást a megyei TOP pályázat tette lehetővé. Ugyan a három út állami tulajdonban, a közútkezelő fenntartásában van, de közös ügy volt, hogy 220 milliós pályázati forrást hagyjanak jóvá erre a célra. A község nyugalmát, balesetmentes közlekedését is biztosító útfejlesztés - köszönhetően a megyei önkormányzatnak – példaértékűen valósult meg – mondta a polgármester.

Hozzátette: a TOP pályázati rendszer jó visszhangra talált a községben, hiszen tavaly, szintén TOP pályázati keretből újult meg kívül-belül a könyvtár, jelenleg pedig kivitelezés előtt áll a csapadékvíz-hálózat fejlesztése.

A településvezető köszönetét fejezte ki a megyei önkormányzatnak, Rideg Lászlónak, a választókörzet országgyűlési képviselőjének, Salacz Lászlónak a támogatásért, dr. Szana Zoltánnak, a kivitelező Soltút Kft-nek a hatékony együttműködésért, és a szakszerű megvalósításért.

Salacz Lászó országgyűlési képviselő annak a véleményének adott hangot:

ÉVTIZEDES RÉGI ÁLMA VALÓSULT MEG A TASSIAKNAK A DÓZSA GYÖRGY ÚT, SZÉCHENYI ÚT, TOVÁBBI KÉT ÚT, VALAMINT A KISKUNSÁGI FŐCSATORNA HÍDJÁNAK FELÚJÍTÁSÁVAL. A KÖZSÉG ÉLETÉBEN HATALMAS JELENTŐSÉGŰ A TÖBB MINT 4 KILOMÉTER HOSSZÚ ÚTSZAKASZT ÉRINTŐ FEJLESZTÉS.

A képviselő szerint a legfrappánsabb dicséretet egy környékbeli polgármestertől kapta az útfejlesztés, amikor azt mondta: „Amikor erre járok, úgy érzem, mintha a Balaton északi partján járnék, és nem a forgalom miatt!” A képviselő valamennyi tassi polgárnak gratulált, és annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben hasonló sikereknek tud majd együtt örülni a tassiakkal.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke egyebek mellett kifejtette: a megyei útfejlesztésben csak három-, négy-, ötszámjegyű utak felújítására lehetett pályázni. Ám hogy melyek leginkább a felújításra szorulók, azt a települések mellett a megyei közútkezelővel egyeztették. A négymilliárdos keret több mint fele a megye északi részén lévő utak fejlesztésére hasznosult – szögezte le az elnök.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Rideg László a TOP-os pályázatok folytatásáról szólva elmondta:

A TOP2 KIÍRÁSI RENDSZER JANUÁR 1-JÉTŐL ÉL. ANNYIRA ÉL, HOGY A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT A LEENDŐ KIÍRÁSOKAT MÁR VÉLEMÉNYEZTE, PONTOSÍTÁSOKKAL EGÉSZÍTETTE KI.

NÉHÁNY HÓNAP, ÉS ÚJRA BE LEHET NYÚJTANI A PÁLYÁZATOKAT. HOGY MIRE PÁLYÁZZANAK A TELEPÜLÉSEK, AZON NEM MOST KELL GONDOLKODNI, UGYANIS MÁR NÉHÁNY HÓNAPPAL EZELŐTT A MEGYE VALAMENNYI, TEHÁT MIND A 119 POLGÁRMESTERÉT FELKÉRTÉK: MONDJÁK EL, ÍRJÁK LE, HOGY A KÖVETKEZŐ UNIÓS CIKLUSBA MELYEK AZOK A KÖZÖSSÉGI CÉLOK, AMELYEK FEJLESZTÉSÉRE AZ ADOTT TELEPÜLÉSNEK SZÜKSÉGE VAN.

Ezeket a megyei önkormányzat a legjobb tudása szerint megpróbálja összehangolni.

A megyei önkormányzat a most lecsengő ciklusban valamennyi települést tudta fejleszteni, több mint 600 vadonatúj projekt létesül a megyében. Még soha nem volt ilyen, hogy több mint 7 milliárd forint értékben a megye nagyon sok településén új bölcsődét, bölcsődei csoportot hozhatnak létre – mondta az elnök.

Rideg László végül gratulált Németh Gábor polgármesternek, a képviselő-testületnek, a Tasson élő embereknek a kitartáshoz, és ahhoz, hogy a szemnek is tetszetős útszakaszokat immár használatba vehetik.

Dr. Sztana Zoltán a projekt műszaki tartalmának ismertetése előtt rámutatott:

A MAGYAR KÖZÚT NONPROFIT ZRT. A TOP PROGRAM KERETÉBEN ORSZÁGOSAM 526 KILOMÉTER NÉGY-ÉS ÖTSZÁMJEGYŰ MELLÉKUTAT ÚJÍT FEL.

Ezeknek a felújításoknak a zöme befejeződött.

A megyében a jelenlegi jeles eseménnyel, a legösszetettebb feladattal zárul a program. Tasson a belterületi jelleg, a sok érintett közmű nehezítette a megvalósítást.”Az igazgató aláhúzta:

UGYAN A TOP ÚTFEJLESZTÉSI PROGRAM MOST RÉSZÜKRŐL TASSON LEZÁRUL, DE A MELLÉKÚTHÁLÓZAT FEJLESZTÉSE A MAGYAR FALU PROGRAM KERETÉBEN, HAZAI FORRÁSBÓL FOLYTATÓDIK. 2019-TŐL A MAGYAR FALU PROGRAM ORSZÁGOSAN FINANSZÍROZZA A MELLÉKUTAK FELÚJÍTÁSÁT, BÍZTATÓ, HOGY MÁR RENDELKEZNEK A 2019-2021 –IG TARTÓ IDŐSZAK PROJEKTLISTÁJÁVAL.

Már vannak átadott utak, de valahol a közbeszerzés, van ahol a tervezés fázisában tartanak ezek a munkálatok.

A három évre szóló fejlesztés összességében a megyében 39 helyszínen további 110 kilométer mellékúthálózat felújítást teszi lehetővé. Ehhez a hazai központi költségvetés a megye számára 15, 5 milliárd forintot biztosít – mondta az igazgató.

Dr. Szana Zoltán végül azzal zárta mondanivalóját:

Remélem, önökkel rövidesen egy következő, környékbeli szakasz útátadási ünnepségen találkozhatom!”A projektzáró esemény a nemzetiszínű avatószalag átvágásával zárult.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK