2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Fontos bejelentések a TOP2 pályázat kezdéséről, a Magyar Falu Program útfejlesztéséről– Tasson zárult a négymilliárdos megyei TOP útfejlesztés

Fontos bejelentések a TOP2 pályázat kezdéséről, a Magyar Falu Program útfejlesztéséről– Tasson zárult a négymilliárdos megyei TOP útfejlesztés
Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 14., 08:49

Salacz László, a Bács-Kiskun Megyei 1. számú választókörzet országgyűlési képviselője, Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Sztana Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Közútkezelő Igazgatóság vezetője részvételével szeptember 10-én, csütörtökön tartották Tasson a megye 10 települése 16 útszakaszát, összesen 31,56 kilométer hosszban érintő fejlesztés projektzáró ünnepséget. Az eseményen Rideg László a TOP pályázati rendszer folytatásáról, a TOP2 indításáról, míg dr. Sztana Zoltán a Magyar Falu Program 2021. végéig megvalósuló útkorszerűsítési lehetőségeiről osztott meg fontos információkat a hallgatósággal.

A Tass főútjainak felújításával végződő, négymilliárdos megyei TOP útfejlesztési program záróeseményen elhangzott: a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 73 milliárdos TOP pályázati keretéből 4 milliárd forintot fordítottak a megye legrosszabb állapotban lévő útjainak, köztük a Tass községen áthaladó, a megyei közútkezelő fenntartásában lévő három négyszámjegyű út korszerűsítésére.

A település életében fontos eseményen a járás, a helyi közélet meghatározó személyiségeit, a lakosság szép számmal megjelent tagjait Németh Gábor polgármester köszöntötte, majd visszatekintett arra a közel két évtizedre, ami annak a várakozásnak a jegyében telt: a településen áthaladó, tranzitforgalmat is bonyolító, a helyiek közlekedésében fontos szerepet játszó utak felújítása megtörténjen.

A megvalósítást a megyei TOP pályázat tette lehetővé. Ugyan a három út állami tulajdonban, a közútkezelő fenntartásában van, de közös ügy volt, hogy 220 milliós pályázati forrást hagyjanak jóvá erre a célra. A község nyugalmát, balesetmentes közlekedését is biztosító útfejlesztés - köszönhetően a megyei önkormányzatnak – példaértékűen valósult meg – mondta a polgármester.

Hozzátette: a TOP pályázati rendszer jó visszhangra talált a községben, hiszen tavaly, szintén TOP pályázati keretből újult meg kívül-belül a könyvtár, jelenleg pedig kivitelezés előtt áll a csapadékvíz-hálózat fejlesztése.

A településvezető köszönetét fejezte ki a megyei önkormányzatnak, Rideg Lászlónak, a választókörzet országgyűlési képviselőjének, Salacz Lászlónak a támogatásért, dr. Szana Zoltánnak, a kivitelező Soltút Kft-nek a hatékony együttműködésért, és a szakszerű megvalósításért.

Salacz Lászó országgyűlési képviselő annak a véleményének adott hangot:

ÉVTIZEDES RÉGI ÁLMA VALÓSULT MEG A TASSIAKNAK A DÓZSA GYÖRGY ÚT, SZÉCHENYI ÚT, TOVÁBBI KÉT ÚT, VALAMINT A KISKUNSÁGI FŐCSATORNA HÍDJÁNAK FELÚJÍTÁSÁVAL. A KÖZSÉG ÉLETÉBEN HATALMAS JELENTŐSÉGŰ A TÖBB MINT 4 KILOMÉTER HOSSZÚ ÚTSZAKASZT ÉRINTŐ FEJLESZTÉS.

A képviselő szerint a legfrappánsabb dicséretet egy környékbeli polgármestertől kapta az útfejlesztés, amikor azt mondta: „Amikor erre járok, úgy érzem, mintha a Balaton északi partján járnék, és nem a forgalom miatt!” A képviselő valamennyi tassi polgárnak gratulált, és annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben hasonló sikereknek tud majd együtt örülni a tassiakkal.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke egyebek mellett kifejtette: a megyei útfejlesztésben csak három-, négy-, ötszámjegyű utak felújítására lehetett pályázni. Ám hogy melyek leginkább a felújításra szorulók, azt a települések mellett a megyei közútkezelővel egyeztették. A négymilliárdos keret több mint fele a megye északi részén lévő utak fejlesztésére hasznosult – szögezte le az elnök.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Rideg László a TOP-os pályázatok folytatásáról szólva elmondta:

A TOP2 KIÍRÁSI RENDSZER JANUÁR 1-JÉTŐL ÉL. ANNYIRA ÉL, HOGY A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT A LEENDŐ KIÍRÁSOKAT MÁR VÉLEMÉNYEZTE, PONTOSÍTÁSOKKAL EGÉSZÍTETTE KI.

NÉHÁNY HÓNAP, ÉS ÚJRA BE LEHET NYÚJTANI A PÁLYÁZATOKAT. HOGY MIRE PÁLYÁZZANAK A TELEPÜLÉSEK, AZON NEM MOST KELL GONDOLKODNI, UGYANIS MÁR NÉHÁNY HÓNAPPAL EZELŐTT A MEGYE VALAMENNYI, TEHÁT MIND A 119 POLGÁRMESTERÉT FELKÉRTÉK: MONDJÁK EL, ÍRJÁK LE, HOGY A KÖVETKEZŐ UNIÓS CIKLUSBA MELYEK AZOK A KÖZÖSSÉGI CÉLOK, AMELYEK FEJLESZTÉSÉRE AZ ADOTT TELEPÜLÉSNEK SZÜKSÉGE VAN.

Ezeket a megyei önkormányzat a legjobb tudása szerint megpróbálja összehangolni.

A megyei önkormányzat a most lecsengő ciklusban valamennyi települést tudta fejleszteni, több mint 600 vadonatúj projekt létesül a megyében. Még soha nem volt ilyen, hogy több mint 7 milliárd forint értékben a megye nagyon sok településén új bölcsődét, bölcsődei csoportot hozhatnak létre – mondta az elnök.

Rideg László végül gratulált Németh Gábor polgármesternek, a képviselő-testületnek, a Tasson élő embereknek a kitartáshoz, és ahhoz, hogy a szemnek is tetszetős útszakaszokat immár használatba vehetik.

Dr. Sztana Zoltán a projekt műszaki tartalmának ismertetése előtt rámutatott:

A MAGYAR KÖZÚT NONPROFIT ZRT. A TOP PROGRAM KERETÉBEN ORSZÁGOSAM 526 KILOMÉTER NÉGY-ÉS ÖTSZÁMJEGYŰ MELLÉKUTAT ÚJÍT FEL.

Ezeknek a felújításoknak a zöme befejeződött.

A megyében a jelenlegi jeles eseménnyel, a legösszetettebb feladattal zárul a program. Tasson a belterületi jelleg, a sok érintett közmű nehezítette a megvalósítást.”Az igazgató aláhúzta:

UGYAN A TOP ÚTFEJLESZTÉSI PROGRAM MOST RÉSZÜKRŐL TASSON LEZÁRUL, DE A MELLÉKÚTHÁLÓZAT FEJLESZTÉSE A MAGYAR FALU PROGRAM KERETÉBEN, HAZAI FORRÁSBÓL FOLYTATÓDIK. 2019-TŐL A MAGYAR FALU PROGRAM ORSZÁGOSAN FINANSZÍROZZA A MELLÉKUTAK FELÚJÍTÁSÁT, BÍZTATÓ, HOGY MÁR RENDELKEZNEK A 2019-2021 –IG TARTÓ IDŐSZAK PROJEKTLISTÁJÁVAL.

Már vannak átadott utak, de valahol a közbeszerzés, van ahol a tervezés fázisában tartanak ezek a munkálatok.

A három évre szóló fejlesztés összességében a megyében 39 helyszínen további 110 kilométer mellékúthálózat felújítást teszi lehetővé. Ehhez a hazai központi költségvetés a megye számára 15, 5 milliárd forintot biztosít – mondta az igazgató.

Dr. Szana Zoltán végül azzal zárta mondanivalóját:

Remélem, önökkel rövidesen egy következő, környékbeli szakasz útátadási ünnepségen találkozhatom!”A projektzáró esemény a nemzetiszínű avatószalag átvágásával zárult.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-24 13:19:32
Ebben a történetben már az is szép, hogy az utolsó fordulóra is maradt még esélyünk a bennmaradásra.
2024-05-22 10:42:00
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 28., 17:00
A gyanúsítottnál tartott kutatás alkalmával tetemes készpénzre, arany ékszerekre, zálogjegyekre akadtak a rendőrök. Még >>>
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK