2022. 08. 13. szombat
Ipoly
: 393 Ft   : 381 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Ha fázol vedd el bátran, ha segíteni szeretnél tedd ide nyugodtan!

Bényi Eszter  |  2017. 01. 09., 17:33

A közösségi oldalakon civilek által útjára indult szabadfogas fantázianevű kezdeményezés országszerte már több mint 100 helyszínen, Rózsa Szilvinek és Herdi Szabinak köszönhetően pedig tegnap óta városunk több forgalmas pontján is megtalálható. Hogy mi is ez pontosan? Biztosan elvehetem? Hová, hogyan, meddig és mivel tudnék segíteni? Cikkünkből minden kiderül.

Szelidi korcsolyázás ide, dunai jégzajlás oda, az ilyen fogcsikorgató hidegben az ember legszívesebben a meleg otthonában kedvesével, egy jó könyv és pihe-puha takaró társaságában tölti a vasárnap délutánját. Legalábbis én. Esetleg néha-néha ránézve a facebookra, mert hát olykor jól esik megvizslatni vajon kinek volt ereje a gyerkőcöket hóembernek öltöztetve, vagy a barátokkal elugrani korizni, csúszkálni, vagy egyszerűen csak kimenni a sarkvidéki szabadba.

Egy ilyen szokásos facebook görgetés alkalmával kedves ismerősöm Rózsa Szilvi – Baba Szilvi, ahogy szinte mindenki ismeri a városban - Herdi Szabolcs társaságában egy rakás téli kabáttal megpakolt pad ellőtt, a Búzapiac téri Coop Abc-nél posztolt fotóin megakadt a szemem.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Facebook

Szinte el sem olvastam a poszt szövegét, rögtön tudtam, ők nem csak kitettek egy-két meleg kabátot, hanem mozgósítanak, buzdítanak is mindenkit arra, hogy csatlakozzanak egy nemes kezdeményezéshez, a szabadfogashoz. Ahhoz a kezdeményezéshez, ami a mínusz 15 fokos hidegben a meleg otthon, pihe-puha takaró és meleg kabát híján az utcán fagyoskodók életét mentheti meg, ezzel a mottóval:

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Facebook

Ha fázol vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak tegyél ide egyet!Mondanom sem kell, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy van jó meleg otthonom, két télikabátom, több pihe-puha takaróm, mert valakinek igenis nincs. Nem több, egy sem. Valakinek igenis szüksége van egy meleg kabátra, egy takaróra, egy meleg lábbelire, talán egy meleg otthon híján.

Megkeresésemre Szilvi ma olyan őszinte lelkesedéssel osztotta meg velem a tegnapi és mai nap tapasztalatait a párjával elindított kalocsai szabadfogasról, ami példaértékű mindannyiunk számára.

- Tegnap óta közel 1000 db meleg holmit sikerült kitennünk a város több pontjára, a Búzapiac téri Coop áruházhoz, a Korona Rádió stúdiójához, a Negyvennyolcasok terére, a Kubikus parkba, valamint a mai napon több száz ruhát sikerült elszállítanunk a Roma Közösségi Házba, ami a nagy hideg beköszöntével krízis melegedő hellyé alakult át a rászorultak, fagyoskodók, otthontalanok számára. Örömmel mondhatom, hogy ezek gazdára is találtak, és a legnagyobb részük tényleg azokhoz került, akiknek igazából szükségük van ezekre! Elsősorban meleg ruhaneműket, kabátokat, vastag pulcsikat, nadrágokat, meleg cipőket, zoknikat, sapkákat, sálakat, kesztyűket és takarókat gyűjtünk, hiszen ebben a tartós hidegben ezekre mindenképpen szükség van - kezdett bele Szilvi a kalocsai kezdeményezés tudnivalóiba. 

- Városunkban a héten a következő jól látható helyekre várjuk az adományokat, ahová a nap folyamán bármikor elvihetik és kihelyezhetik a feleslegessé vált, de másnak életmentő darabokat, ez a Korona Rádió stúdiója előtti pad (Negyvennyolcasok tere 2.) és a Piactéri Coop Abc előtti pad (Búzapiac tér 9.). Ezen kívül a Negyvennyolcasok terén megtalálható Bambibel Bababolt és Bizományi üzletembe szívesen várom hétfőtől péntekig 9.00-17.00-ig nyitvatartási időben azokat, akik azt szeretnék, hogy inkább én vigyem ki ezekre a helyekre a felajánlott ruhákat, cipőket, ugyanis naponta többször töltöm ezeket.
Emellett tudomásom szerint Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat reggel héttől este tízig a Roma Közösségi Ház ideiglenes krízis melegedőjébe is várja az adományokat, valamint az ott dolgozók segítséget nyújtanak a rászorultaknak - nemzetiségtől függetlenül - meleg takarót és forró teát biztosítanak a betérőknek - tájékoztatott minket a további lehetőségekről Szilvi, aki párjával Szabival együtt mindenkinek köszöni a rengeteg segítséget, felajánlást, és akiknek több száz követőjük folyamatosan gratulál a facebookon is.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Facebook

Tegnap óta közel 1000 darab meleg holmi talált gazdára városunkban, ami számomra egészen hihetetlen, mert egyáltalán nem gondoltam volna, hogy miközben az otthonom melegét élvezem, ennyi ember fázik a lakóhelyemen.

1000 darab meleg ruha talált gazdára, ami ugyanolyan szomorúsággal tölt el, mint amekkora örömmel is egyszerre, hogy bizony 1000 darab meleg ruhát a kalocsaiak ajánlottak ezeknek az embereknek, hogy egy kis melegséget adjanak nekik ebben a fagyos hidegben.

Köszönet Mindenkinek! Köszönet Rózsa Szilvinek és Herdi Szabolcsnak! Azt hiszem nem is kell nekem annyi takaró és tudnék nélkülözni egy-két pulcsit, sálat és sapkát is. Holnap bátran ki is teszem ezeket, hogy én segíthessek valakinek, aki fázik. Segíts Te is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>
2022. 08. 12., 12:28
Hatrészes nyílt kerekasztal-beszélgetés sorozat veszi kezdetét ma délután. Az első alkalom témája: a lokálpatriotizmus. A programsorozat jövő héten folytatódik és szeptember közepén zárul. A szervezők minden érdeklődőt várnak! Még >>>
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés