2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Ha fázol vedd el bátran, ha segíteni szeretnél tedd ide nyugodtan!

Bényi Eszter  |  2017. 01. 09., 17:33

A közösségi oldalakon civilek által útjára indult szabadfogas fantázianevű kezdeményezés országszerte már több mint 100 helyszínen, Rózsa Szilvinek és Herdi Szabinak köszönhetően pedig tegnap óta városunk több forgalmas pontján is megtalálható. Hogy mi is ez pontosan? Biztosan elvehetem? Hová, hogyan, meddig és mivel tudnék segíteni? Cikkünkből minden kiderül.

Szelidi korcsolyázás ide, dunai jégzajlás oda, az ilyen fogcsikorgató hidegben az ember legszívesebben a meleg otthonában kedvesével, egy jó könyv és pihe-puha takaró társaságában tölti a vasárnap délutánját. Legalábbis én. Esetleg néha-néha ránézve a facebookra, mert hát olykor jól esik megvizslatni vajon kinek volt ereje a gyerkőcöket hóembernek öltöztetve, vagy a barátokkal elugrani korizni, csúszkálni, vagy egyszerűen csak kimenni a sarkvidéki szabadba.

Egy ilyen szokásos facebook görgetés alkalmával kedves ismerősöm Rózsa Szilvi – Baba Szilvi, ahogy szinte mindenki ismeri a városban - Herdi Szabolcs társaságában egy rakás téli kabáttal megpakolt pad ellőtt, a Búzapiac téri Coop Abc-nél posztolt fotóin megakadt a szemem.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Facebook

Szinte el sem olvastam a poszt szövegét, rögtön tudtam, ők nem csak kitettek egy-két meleg kabátot, hanem mozgósítanak, buzdítanak is mindenkit arra, hogy csatlakozzanak egy nemes kezdeményezéshez, a szabadfogashoz. Ahhoz a kezdeményezéshez, ami a mínusz 15 fokos hidegben a meleg otthon, pihe-puha takaró és meleg kabát híján az utcán fagyoskodók életét mentheti meg, ezzel a mottóval:

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Facebook

Ha fázol vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak tegyél ide egyet!Mondanom sem kell, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy van jó meleg otthonom, két télikabátom, több pihe-puha takaróm, mert valakinek igenis nincs. Nem több, egy sem. Valakinek igenis szüksége van egy meleg kabátra, egy takaróra, egy meleg lábbelire, talán egy meleg otthon híján.

Megkeresésemre Szilvi ma olyan őszinte lelkesedéssel osztotta meg velem a tegnapi és mai nap tapasztalatait a párjával elindított kalocsai szabadfogasról, ami példaértékű mindannyiunk számára.

- Tegnap óta közel 1000 db meleg holmit sikerült kitennünk a város több pontjára, a Búzapiac téri Coop áruházhoz, a Korona Rádió stúdiójához, a Negyvennyolcasok terére, a Kubikus parkba, valamint a mai napon több száz ruhát sikerült elszállítanunk a Roma Közösségi Házba, ami a nagy hideg beköszöntével krízis melegedő hellyé alakult át a rászorultak, fagyoskodók, otthontalanok számára. Örömmel mondhatom, hogy ezek gazdára is találtak, és a legnagyobb részük tényleg azokhoz került, akiknek igazából szükségük van ezekre! Elsősorban meleg ruhaneműket, kabátokat, vastag pulcsikat, nadrágokat, meleg cipőket, zoknikat, sapkákat, sálakat, kesztyűket és takarókat gyűjtünk, hiszen ebben a tartós hidegben ezekre mindenképpen szükség van - kezdett bele Szilvi a kalocsai kezdeményezés tudnivalóiba. 

- Városunkban a héten a következő jól látható helyekre várjuk az adományokat, ahová a nap folyamán bármikor elvihetik és kihelyezhetik a feleslegessé vált, de másnak életmentő darabokat, ez a Korona Rádió stúdiója előtti pad (Negyvennyolcasok tere 2.) és a Piactéri Coop Abc előtti pad (Búzapiac tér 9.). Ezen kívül a Negyvennyolcasok terén megtalálható Bambibel Bababolt és Bizományi üzletembe szívesen várom hétfőtől péntekig 9.00-17.00-ig nyitvatartási időben azokat, akik azt szeretnék, hogy inkább én vigyem ki ezekre a helyekre a felajánlott ruhákat, cipőket, ugyanis naponta többször töltöm ezeket.
Emellett tudomásom szerint Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat reggel héttől este tízig a Roma Közösségi Ház ideiglenes krízis melegedőjébe is várja az adományokat, valamint az ott dolgozók segítséget nyújtanak a rászorultaknak - nemzetiségtől függetlenül - meleg takarót és forró teát biztosítanak a betérőknek - tájékoztatott minket a további lehetőségekről Szilvi, aki párjával Szabival együtt mindenkinek köszöni a rengeteg segítséget, felajánlást, és akiknek több száz követőjük folyamatosan gratulál a facebookon is.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Facebook

Tegnap óta közel 1000 darab meleg holmi talált gazdára városunkban, ami számomra egészen hihetetlen, mert egyáltalán nem gondoltam volna, hogy miközben az otthonom melegét élvezem, ennyi ember fázik a lakóhelyemen.

1000 darab meleg ruha talált gazdára, ami ugyanolyan szomorúsággal tölt el, mint amekkora örömmel is egyszerre, hogy bizony 1000 darab meleg ruhát a kalocsaiak ajánlottak ezeknek az embereknek, hogy egy kis melegséget adjanak nekik ebben a fagyos hidegben.

Köszönet Mindenkinek! Köszönet Rózsa Szilvinek és Herdi Szabolcsnak! Azt hiszem nem is kell nekem annyi takaró és tudnék nélkülözni egy-két pulcsit, sálat és sapkát is. Holnap bátran ki is teszem ezeket, hogy én segíthessek valakinek, aki fázik. Segíts Te is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>
2024. 02. 26., 09:09
A kórusban az orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek is vannak. Még >>>
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK