2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Helytörténeti előadások a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban – Jelentős síremlékek, híres kalocsaiak a középpontban

Helytörténeti előadások a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban – Jelentős síremlékek, híres kalocsaiak a középpontban
Cserenkó Gábor  |  2021. 11. 30., 14:50

Két helytörténeti előadást is hallhatott az az érdeklődő, aki november 2-án, kedden este hat órakor eljött a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubba. Farkas Tiborral külön fényképes prezenentációban beszéltünk a város múltjának apró szeleteiről. Farkas Tibor Asbóth Miklós könyvtáros-helytörténész 2003-as kutatását gondolta újra és tárta a közönség elé.

Farkas Tibor a kalocsai temetőben található, művészeti szempontból jelentős sírokat vette lajstromba. Képes vetítésében beszámolt arról, hogy országosan ismert szobrászművészek hagyták ott kezük nyomát néhány síremléken például a kalocsai születésűek közül Kákonyi István, Szebényi Béla, Farkas Tibor, de megtalálható Pátzay Pál, Búza Barna, Kisfaludi Strobl Zsigmond egy –egy munkája is.

A másik előadás a Híres kalocsaiakcímet kapta. Eléggé hevenyészett, de figyelemfelkeltésnek szántam. Kik is azok a híres kalocsaiak?  A város múltjából tíz köztiszteletű személy gyűjtöttem össze egy csokorba. Megbecsült személyek, akik tevékenységükkel kiemelkedőt alkottak.

Bozsó Ferenc

(Zenta, Bács-Bodrog vármegye. 1906. okt. 8. – Kalocsa, 1978. dec. 21.) ny. városi főmérnök.
Az érsekuradalom mérnöki hivatalába került előbb beosztott, majd vezető mérnöki státuszba. 1963-tól haláláig tagja volt Kalocsa Város Tanácsának. Hivatali munkája mellett nagy gondot fordított a város műemlékeinek megóvására, felújítására.
Javaslatára helyeztek el a kalocsai műemlékeken emléktáblákat, valamint emléktáblákkal jelölték a kalocsai illetőségű személyekről elnevezett utcákat. Helytörténeti tárgyú dolgozatai, cikkei a Katona István Társaság tanulmányai Kalocsáról.
(Szerk. Czajtányi István. Kalocsa, 1971) című tanulmánykötetben, valamint a Kalocsa és Vidéke hetilapban és a Petőfi Népe napilapban jelentek meg.

Cziráky Imre

(Kishegyes, Bács-Bodrog vármegye. 1899. jan. 6. – Kalocsa, 1973. júl. 10.)
Novellista, színműíró, gimnáziumi tanár.
Tanítói oklevelét Kalocsán szerezte, utána Óbecsén volt kántortanító.
Bekapcsolódott a jugoszláviai magyar irodalmi életbe. Írásaira a népies irodalom anekdotikus, szórakoztató nyelvezet volt a jellemző. A második világháború utolsó éveiben újra Kalocsára került.
Kinevezték népművelési titkárnak, e minőségében a város közművelődésének ügyeit is intézte, közben tanított a Tanítóképzőben, majd az I. István Gimnázium tanára lett.

Csernyus József

(Hajós, Pest-Pilis-Solt vármegye. 1852 – Kalocsa, 1929. okt. 18.)
Jogászként először törvényszéki tisztviselőként dolgozott, majd városi szolgálatba lépett. 1903 júniusától kinevezett főjegyzőként vezette a városi adminisztrációt. Jelentős szerepet vállalt - az 1900-as évek elején kibontakozott -, Kalocsa várossá nyilvánításáért indított mozgalomban.


Ilk Viktor

(Bp. 1886. okt. 23. – Kalocsa, 1951. aug. 25.)
Sebészorvos, a kalocsai kórház egykori igazgató-főorvosa.
1925 februárjában elnyerte a kalocsai kórház új sebészeti osztályvezető főorvosi állására kiírt pályázatot. Az újonnan felállított sebészeti osztály,- rövid ideig, mivel az új kórházépület még nem készült el, a Kisszemináriumban (ma a Belvárosi Általános Iskola épülete) kezdte meg működését. Vezetése alatt az osztály, és később, amikor a negyvenes évek elején kórházigazgató lett, az egész kórház modern gyógyító intézetté fejlődött.

A B-listázások idején, 1947 februárjában, feltehetőleg, azért mert két háztulajdonnal és földbirtokkal is rendelkezett (a Kossuth Lajos utcai Ilk villa és a Szent István utcában egy emeletes épület, amely a mai Piros Arany Szálloda mellett van), és nem szakmai problémák miatt B-listára került.
Az MKP városi szervezete kiállt Ilk Viktor mellett, aki közbenjárásukra visszakerült a kórház élére.
Később azonban folytatódtak a zaklatások, a két házát államosították, elbocsátották állásából, elhurcolta az ÁVH.
A megpróbáltatások felőrölték Ilk Viktor lelki erejét és önkezével vetett véget életének.

Király Ilus

(Kalocsa, 1886. máj. 25. – Kalocsa, 1966. júl. 28.)
mintaíró hímzőasszony, a Népművészet mestere
Egyike volt azoknak, akik a stilizált virágok helyett a valósághű virágokat és a francia eredetű
"riseliő" (kalocsaiasan: riselin) mintát kezdték alkalmazni a kalocsai hímzéseken.
A harmincas években, a kalocsai népművészet világhírűvé válásának kezdetén sokat foglalkoztatták.
A második világháború után, 1952-ben egyik alapító tagja lett a Kalocsai Népművészeti és Háziipari Szövetkezetnek.
A szövetkezetben tanította a fiatalabb nemzedéket, akik közül sokan, Király Ilushoz hasonlóan, világhírűek lettek. Szövetkezeten kívül hímző szakköröket vezetett.

Kollányi Ödön

(Komáromszentpéter, Komárom vármegye. 1874. júl. 9. – Kalocsa, 1957. jan. 15.) polgári iskolai tanár, ny. igazgató.
Kalocsán 1916-ban hozták létre az állami polgári fiúiskolát, amelynek igazgatójává 1917 nyarán nevezték ki. A háborús évek, és a forradalmak viszontagságait nehezítette, hogy az iskolának kb. tíz évig nem volt önálló épülete. Kölcsönkapott, bérelt épületekben folyt a tanítás.
Az 1924. márc. 26-án megkezdett új iskolaépület átadása 1926. júl. 24-én történt meg (az épület ma rendelőintézet).

Simig Rezső

(Pest, 1833. nov. 6. – Kalocsa, 1908. ápr. 10.) Főkáptalani uradalmi jószágigazgató.
Részt vett az 1848/49-es szabadságharcban, tüzér hadnagyként szolgált.
Kalocsára kerülése után a főkáptalani uradalomban vállalt munkát, melynek során az uradalom jószágigazgatója lett.
Kezdeményezésére alakult meg 1872. jún. 29-én a Kalocsai Önkéntes Tűzoltó Egylet, melynek első főparancsnoka lett

Sztára József

(Oravicabánya, Krassó-Szörény vármegye. 1857. jan. 6. – Kalocsa, 1932. júl. 10.) zeneszerző, tanár, egyházi karnagy.
Zenei tanulmányait Budapesten Liszt Ferenc és Erkel Ferenc tanítványaként végezte, majd Bécsben Anton Bruckner zeneszerző és orgonista tanítványa volt.
Zenei tanulmányait 1877-1883 között Párizsban, a Sorbonon fejezte be.
Utána Kalocsára került, a tanítóképző tanára és a főszékesegyház karnagya lett.
Liszt Ferenc kalocsai látogatásai idején Sztára lakásán (ma Sörös Imre u. 76.) is rendszeresen adott házi hangversenyt.
Sztára számos egyházi kórusművet szerzett, 1924-ben Párizsban 16 ország 406 zeneszerzője között 6 orgonaprelúdiumával elnyerte a 300 frankos egyházzenei nagydíjat.

Tímár Kálmán

(Gákova, Bács-Bodrog vármegyem. 1884. jan. 31. – Baja, Bács-Kiskun megye. 1960. dec. 3.) irodalomtörténész, c. egyetemi tanár, helytörténeti kutató.
A gimnázium nyolc osztályát Kalocsán végezte, 1894-1902 között, többnyire kitűnő eredménnyel.
Az első világháború kitörése után Tímár Kálmán katona lett. Végigharcolta a háborút. 1915-ben megsebesült, majd a háború végén századosként szerelt le. Leszerelése után Kalocsára került.
Kalocsai pályafutását a tanítóképző tanáraként kezdte. Először az 1919/1920-as tanévben tanított a képzőben, majd 1924-től 1948-ig a képző rendes tanára volt, magyar irodalmat és német nyelvet tanított. 1924-ben az intézet önképzőkörének tanárelnöke lett. 1919 januárjától 1922. november végéig a Kalocsai Néplap felelős szerkesztője volt. Ugyanebben az időszakban az újonnan alakult Árpád Rt ügyvezető igazgatója is volt.
Kalocsán tovább folytatta irodalomtörténeti kutatásait. A folyóiratokban megjelent tanulmányai mellett a harmincas évektől önállóan is jelentek meg dolgozatai. A Főszékesegyházi Könyvtárban folytatott irodalomtörténeti kutatásai mellett Kalocsa és a környék történetével is foglalkozott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés